Za razliku od svih prethodnih dvoboja, sada su Valentina Vrbanc (lijevo) i dinamovke nadjačale Andreu Mihaljević i mladostašice

 MARKO TODOROV Cropix
DERBI SUPERLIGE

Dinamo prekinuo nepobjedivost Mladosti i nanio joj prvi domaći poraz nakon više od 6,5 godina

U 10. kolu PH u velikom okršaju u Domu odbojke, gošće prekinule dvije velike serije mladostašica
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. prosinac 2023. 22:47

MLADOST - DINAMO 2:3

(19:25, 25:27, 25:11, 25:10, 16:18)

ZAGREB - Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja 150. Suci: Vedriš i Jurković.

MLADOST: Antunović 6, Mihaljević 20, Pavičić 22, Ištuk 9, Mehić 15, Papac 3, Smoljan (L), Freund 10, Grabić 0, Sesar, Drobac, Brašnić (L), Bošnjak. TRENER: Miodrag Stojaković.

DINAMO: Ninčević 0, Babić 22, Vrbanc 18, Mlinar 7, Deak 4, Trcol 8, Stošić (L), Dugi 0, Mišak, Uzun (L), Šola. TRENER: Igor Šimunčić.

POENI IZ NAPADA: Mladost 68, Dinamo 53.

POENI IZ SERVISA: Mladost 5, Dinamo 0.

POENI IZ BLOKA: Mladost 13, Dinamo 7.

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mladost 24, Dinamo 30.


Sasvim očekivano, sudar Mladosti i Dinama, dvije neporažene ekipe Superlige, ponudio je pravi odbojkaški vatromet. Nije ulog bio samo zadržavanje nepobjedivosti u aktualnoj sezoni već i stjecanje psihološke prednosti za ostatak sezone budući da je prilično izvjesno da će, ne bude li u međuvremenu velikih senzacija, ove dvije ekipe na proljeće odlučivati o oba domaća trofeja. A nakon prvog superligaškog okršaja u maloj prednosti je - Dinamo.

Mladi zagrebački klub prekinuo je veliku, ogromnu seriju Mladosti u domaćem prvenstvu koja je trajala, vjerovali ili ne, od travnja 2017. godine. Tada je Mladost posljednji put u Prvenstvu Hrvatske izgubila utakmicu na domaćem terenu, od Marine Kaštela u finalu doigravanje te sezone. U međuvremenu, dakle u punih šest i pol godina, spojile su impresivne 82 utakmice bez poraza u Domu odbojke.

Serija pobjeda stala na 62

Pukla je također još jedna velika serija Mladosti. Naime, od travnja 2021. nisu izgubile niti jednu utakmicu u Superligi (domaće i gostujuće), a odigrale su ih 62.
I sada se, eto, Dinamo, gradski rival, drznuo prekinuti te nevjerojatne serije...

Dinamovke su furiozno ušle u utakmicu, kao da su htjele u pola sata završiti utakmicu i razgrtale su pri tome sve pred sobom. Prednjačila je Lucia Babić koja je bušila obranu Mladosti sa svih strana, a kada je korektorica gošći još i stisnula blok - prvi svoje ekipe na utakmici - na Ani Ištuk za vodstvo 18:15, bio je to ključ za prelamanje prvog seta u korist Dinama.

U drugi su mladostašice ušle angažiranije, međutim dinamovke nisu spuštale nogu s gasa, a najmanje Babić koja je izgledala nezaustavljivo. Priključila joj se tu i Valentina Vrbanc pa je Dinamo konstantno držao domaće odbojkašice pod pritiskom, ne dopustivši im nikakvo značajnije rezutatskom odvajanje. Dapače, još je bolje djelovala obrana Dinama u tim trenucima zbog čega je Mladost izgledala kao pročitana knjiga. Sve je to dovelo do toga da su od 15:15 dinamovke preuzele i kontrolu rezultata, pa se Mladost čupala, između ostalog, i ponekim čudesnim spašavanjima “nogometašice” Andree Mihaljević. Ipak, dinamovke su ostale čvršće u neizvjesnoj završnici, u kojoj su spasile i set-loptu Mladosti (23:24).

I kad su već gošće mogle namirisati pobjedu, sve se na terenu okrenulo. Mladostašice su se zainatile i razgoropadile te u sljedeća dva seta “pomele” dinamovke. Andrea Mihaljević i Katarina Pavičić zagospodarile su napadom, imale su pratnju u Aidi Mehić, pa onda i Mirti Freund, dok su se dinamovke nakon dva žustra seta jednostavno ispuhale. Nestalo je energije, brzine u reakcijama, a Mladost je samo rasla...

Prvenstvo je tek sad počelo

Stoga se sada, pak, očekivao završni udarac mladostašica, i bile su mu blizu kod 10:7 u petom setu, nakon što je i klupa Dinama dobila crveni karton, pa još bliže kod 14:12, s dakle dvije meč-lopte. Dinamo je obje poništio, pa onda i treću (15:14), da bi poslije propuštene vlastite prve meč-lopte, jedna od najmlađih na terenu, 16-godišnja Maša Mlinar, dočekala Andreu Mihaljević na bloku i pokrenula veliko slavlje Dinama.

- Ovo je naša prva pobjeda nad Mladosti, ima stoga neku težinu, ali s ovime je prvenstvo tek sada počelo, a čeka nas još dugačka sezona - rekao je pobjednički trener, Igor Šimunčić.

- Pravi derbi, očekivalo se da će nijasne odlučivati. Imali smo svoju priliku u petom setu zatvoriti meč, ali napravili smo je jednu kardinalnu grešku i to nas je koštalo - rekao je trener Mladosti, Miodrag Stojaković.

Linker
19. travanj 2024 13:36