Enard Cedric

 MARKO MRKONJIC Cropix
VELIKI ISPIT U ZADRU

Francuski stručnjak lovi zlato s Hrvatskom: ‘Spoj mentaliteta, truda i rada je ono što volim ovdje‘

Uoči Final Foura europske Zlatne lige francuski trener produžio je izbornički ugovor s Hrvatskom
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. lipanj 2023. 15:12

Pred hrvatskim odbojkašima ovog je vikenda prvi od dva velika ovoljetna cilja. U kolovozu će u Bugarskoj igrati Europsko prvenstvo, ali prvo će ovih dana svu svoju energiju uprijeti u utakmice Final Foura europske Zlatne lige.

Domaćini su u Zadru, u dvorani Krešimira Ćosića, a samo domaćinstvo završnog turnira jasan je znak naglašenih rezultatskih ambicija. Bit će to ujedno druga godina zaredom da će na domaćem terenu loviti zlato u ovom natjecanju, nakon što su lani u Varaždinu osvojili broncu, ali i druga što će za kormilom biti Cedric Enard. Štoviše, francuski će stručnjak sigurno dočekati i treću godinu kao hrvatski izbornik jer upravo je jučer u Zadru potpisao produžetak ugovora.

- Sretan sam i počašćen što nastavljam s Hrvatskom - naglasio je u startu 47-godišnjak iza kojeg je pet godina staža u Berlinu, s kojim je osvojio četiri naslova njemačkog prvaka te redovito ulazio među posljednjih osam u Ligi prvaka, a prije toga je bio i prvak Francuske s Toursom.

Naosvajao se titula

Bio je i član stožera francuske nacionalne vrste u vrijeme kada se gradila reprezentacija koja je 2021. senzacionalno u Tokiju osvojila olimpijsko zlato.

- Smatram da imamo dobru suradnju, da smo se dobro povezali i to je uvijek jako važno, da se osjeti međusobno povjerenje. Svi se trude maksimalno kako bismo napredovali, to je nešto što sam osjetio već prošle godine i zato sam se sa zadovoljstvom vratio i ovo ljeto. Jer meni je uistinu zadovoljstvo raditi s ovakvim igračima, dapače mislim da sam ovdje našao mentalitet i okruženje u kakvom volim raditi. Igrači su točno onakvi kakve volim imati u trenerskom poslu, ratnici i radnici, karakterno jaki, vrlo kompetitivni ne samo na utakmicama nego i na treninzima, uvijek žele više pa sve to zajedno i meni daje energiju da s užitkom radim ovaj posao. Spoj mentaliteta, truda i rada ono je što volim u Hrvatskoj.

Ugovor je, dakle, produžen neovisno o ishodu Final Foura za vikend i onoga što će biti na kasnijem Europskom prvenstvu, odnosno produžen je prije nego je i aktualni istekao, a to je pokazatelj povjerenja koje Hrvatski odbojkaški savez pruža Enardu.

- Produženje ugovora s ovakvim stručnjakom kao što je Cedric, koji se naosvajao titula u Njemačkoj i Francuskoj, radio u reprezentacijama Francuske i Estonije, za nas je u HOS-u zapravo bila jednostavna odluka. Računamo i želimo ga kao našu dugoročnu opciju i drago nam je što ostaje s nama jer je danas u pomanjkanju vrhunskog trenerskog kadra, teško zadržati ljude koji imaju opcije i druge ponude na stolu - istaknuo je predsjednik našeg Saveza, Frane Žanić.

image

Potpisivanje novog ugovora - Frane Žanić i Cedric Enard

SN

- On se po svemu pokazao i kao trener i kao osoba koja se pronašla u Hrvatskoj, a momčad ga je prihvatila, vjeruje mu i slijedi ga, postoji dobra komunikacija njega kao šefa i dečkiju u momčad, što je osnovni preduvjet za kvalitetnu suradnju. K tome, slažemo su u viđenju zajedničkih ciljeva, a to je da ovu generaciju naših odbojkaša dignemo na razinu više, što znači da izborimo plasmane u Ligu nacija (VNL), kao što su uspjele i naše cure, i Svjetsko prvenstvo, a onda zašto ne i na olimpijske igre. Ova aktualna momčad, s igračima kao što su Đirlić, Sedlaček, Šestan i ostali, vjerujemo da to zaslužuje, a Cedric je u stanju to isporučiti.

To su lijepe projekcije za budućnost, no pred vratima je za početak zadarski vikend i mogući prvi korak prema tim ambicijama. Na Final Fouru europske Zlatne lige Hrvatska će ganjati zlatnu medalju, odličje koje (pored dva srebra i jedne bronce) još nemamo s ovog natjecanja.

Iza reprezentacije četiri su tjedna u kojima su odigrali šest utakmica grupne faze. Ostvarili smo omjer 2-4, što možda na prvi pogled neće djelovati impresivno, ali na koncu nije bilo ni presudno. Jer kao domaćini Final Foura automatizmom smo bili među četiri momčadi na završnom turniru, tako da je tih šest utakmica bio samo uvod. S druge strane, nismo ni bili kompletni kroz svo to razdoblje, a onda su zaredale i ozljede...

- Da, situacija je bila nezgodna i prošli smo kroz teško razdoblje, ali sviđa mi se način kako su se dečki prilagodili i kako smo pronalazili rješenja. Posljednje smo dvije utakmice čak igrali i s liberom Pervanom kao tehničarom, ali svejedno smo uspjeli pobijediti. Nije momčad potonula već smo, unatoč svemu, polako slagali kockice u mozaik - rekao je Enard.

- Vratili su nam se kapetan Petar Đirlić, nakon ozljede gležnja, i Filip Šestan, koji je imao probleme s ramenom, i s tim iskusnijim dečkima, momčad je polako dobila samopouzdanje i vratila se na pravi put. U tim uvjetima uzeti dvije pobjede bilo je sjajno. Malo je teško govoriti što možemo očekivati jer nismo imali stabilnost i uravnoteženost kroz duže vrijeme, ali sviđa mi se put kojim idemo. Ne mogu govoriti u postotcima koje su nam šanse sada na Final Fouru, ali svakako ih imamo.

image
ZVONKO PAVIC Cropix

Oporavio se Petar Višić

Dobio je i neočekivano pojačanje u Timofeju Žukovskom. Dugogodišnji kapetan, koji se oprostio od reprezentacije u ljeto 2021., došao je pomoći donedavnim suigračima jer su se ozljedila obojica tehničara.

- Jako sam sretan što je s nama, ali sretan sam i zbog momčadi jer to je nešto što podiže moral cijeloj skupini. Cima donosi iskustvo i talent, ali možda još i važnije pokazao je privrženost reprezentaciji i svjestan situacije, odmah je pristao kada je dobio poziv da dođe. Velika je stvar što je s nama, momčad je pozitivno reagirala na sve to, a u međuvremenu se oporavio i Petar Višić tako da smo sada dobro popunjeni na poziciji dizača.

Suparnik u subotnjem polufinalu (20.00) je Ukrajina, dobro nam poznata reprezentacija s kojom smo igrali dvije utakmice u skupini, ali s kojom smo i prošle godine igrali tri puta. Pri tome su četiri puta slavili Ukrajinci, mi jednom. U dva meča unazad tri tjedna nismo im uspjeli uzeti set...

Jako dobri treninzi u Zadru

- Da, izgubili smo od njih dva puta, ali Final Four je uvijek posebna priča, druga atmosfera i drugačiji pritisak s kojim se treba nositi. Vidjet ćemo kako će oni reagirati u takvim okolnostima, a uvjeren sam da ćemo i mi biti drugačiji nego u tim prethodnim utakmicama. No, sigurno da je Ukrajina jak i opasan suparnik, s odličnim igračima. Dodali su ove godine, u odnosu na prošlu, srednjaka Terjomenka, koji je bio prvak Francuske s Toursom, dakle s njim su još jači nego lani. Plotnickij je lider, a Tupči na eksplozivna dijagonala... Fizički su jaka momčad, jaki servisi, napadi, blok... ali, iskreno više smo koncentrirani na nas i našu momčad jer nismo imali puno vremena prije grupne faze pripremi se kako želimo, a onda su se događali i problemi kakvi su bili. No, sada s više vremena na okupu, izgledamo bolje, momčad je stekla više samopouzdanja, ali i opuštenija je nego prethodnih tjedana. Imali smo ovih dana u Zadru jako dobre treninge, a kako se približavamo vikendu, onda ćemo više o taktici za Ukrajinu - zaključio je Cedric Enard.

Moj sportski san je izbliza pratiti Tour de France i osjetiti onu ludu navijačku atmosferu

Enard je zaljubljenik u sport, zapravo sve vrste spotova. No, kao pravom Francuzu posebna mu je strast biciklizam, a kad mu spomenete Tour de France odmah razvuče osmijeh.

- O, da, da. Uskoro napokon počinje - veselo će Enard tjedan dana uoči starta novog izdanja najveće svjetske biciklističke utrke.

- Naravno da se veselim i da ću gledati što više mogu, ne želim ništa propustiti. Kada mogu, odnosno kada nemam ništa za raditi, onda gledam sve, cijele etape od starta do cilja. Jasno, najviše volim brdske etape, ali zanimljive su mi i ove ostale jer pratim taktike momčadi i kako dovode svoje sprintere u poziciju za pobjede.

Naravno, bio je nekoliko puta na etapama kao gledatelj.

- Četiri-pet puta, ali samo onako, uz cestu kojom se vozilo. No, jedan od mojih sportskih snova je pratiti utrku u pratećoj karavani. Bio sam, zapravo, već jednom pozvan da budem u automobilu koji prati peloton, ali nisam mogao ići jer sam imao odbojkaške obaveze. Bio sam zato tako u jednoj drugoj utrci, naravno koja nije tako velika kao Tour, i bilo je sjajno, pa mogu samo zamisliti koliko bi zanimljivo bilo to doživjeti na Touru. I osjetiti onu atmosferu, pogotovo na usponima kada su deseci tisuća ljudi uz cestu, navijaju i ludiju. Za nas Francuze je to jako, jako poseban događaj.

Je li hrvatski izbornik navijač Tadeja Pogačara ili Jonas Vingegaarda. Slovenac i Danas pobjednici su posljednja dva izdanja Toura i postali time veliki rivali?

- Ha... zapravo obojicu volim. Pogačar je “lud”, nema kod njega previše razmišljanja ili planiranja tipa “napast ću na xy kilometru”. On osjeća utrku, osjeća trenutak kada treba krenuti i to mi se sviđa. No, Vingegaard je pokazao da ima odgovore za njega i sad će to biti velika borba, zanimljiva za gledati. I pitanje je, jasno, u kakvom će stanju Pogačar doći, koliko se oporavio od pada i ozljede.

A što ćemo s Francuzima, koji već dugo nemaju pravog kandidata za moguću pobjedu?

- Nažalost, svaki put kad se netko pojavi nadamo se “to je novi Bernad Hinault”, ali nemamo takvu klasu. Thibaut Pinot je jako dobar, bio je dobar na Giru, pa David Gaudu, ali na zadnjoj pripremnoj utrci bio je tako-tako. Alaphilippe možda može dobiti koju etapu, ali za “maillot jaune” nemamo pravih kandidata. Najviše čemu se možemo nadati je Top 5, ali samo možda, daleko smo od Pogačara i Vingegaarda - stručno će analizirati Enard, koji i sâm zna sjesti na bicikl.

- Da, kako ne. Poslije ljeta, kada se vratim u Poitiers, onda ću malo izguštati na biciklu. U Francuskoj, srećom, imamo gomilu staza za bicikliste, ali za početak ću samo na ravničarske dionice, no s vremenom, kada uđem u formu, idem svakako i na uspone.

I menadžeru sam rekao da mi ne traži novi klub

Cedric Enard potpisao je, dakle, s Hrvatskom novi ugovor za reprezentaciju, ali nema klupski ugovor. Preciznije, nije ga ni tražio.

- Htio sam si uzeti malo vremena za odmor - kaže Enard nakon petogodišnjeg trenerskog ciklusa u Berlinu.

- Bio sam dosta udaljen od obitelji, pa ću sada biti doma. Iskoristit ću vrijeme i za pohađati na fakultetu neke poslovne tečajeve za generalnog menadžera, a za klub ću čekati sljedeću godinu. Rekao sam čak menadžeru da mi ne traži ništa novo, da ne želim u klub. Čak i da se pojavi neka atraktivna opcija za jesen, odlučio sam pauzirati i to je to - objasnio je. (ij)

FRANE ŽANIĆ Predsjednik HOS-a: Napunimo Višnjik i pružimo dečkima podršku kakvu su zaslužili

Hrvatski odbojkaški savez pronašao je u Zadru i SC Višnjik dobrog partnera, što se pokazuje unazad nekoliko godina organizacijom jakih natjecanja u dvorani Krešimira Ćosića.

- Ovdje se uvijek jako dobro osjećamo, jer što se organizacije tiče, Zadar je idealan za ono što je nama potrebno, što se i vidjelo domaćinstvom velikih natjecanja poput Europskog prvenstva za žene, Challenger Cupom, a evo sada i Final Fourom Zlatne lige za odbojkaše - istaknuo je predsjednik HOS-a, Frane Žanić.

- Ovaj se vikend nadam da možemo rezultatski ostvariti nešto slično kao lani s djevojkama, koje su odavdje otišle u Ligu nacija. Nismo favoriti na papiru, pored Ukrajine i Turske, ali vjerujemo da, sada kada smo se kompletirali s Đirlićem i Šestanom, pa i dolaskom Žukovskog, možemo biti iznenađenje i nadamo se iz Zadra otići kao prvaci Zlatne lige na Challenger Cup.

I direktor SC Višnjik, Denis Karlović, istaknuo je kako je i ovo natjecanje sjajna promocija Zadra kao turističke, ali i sportske destinacije. No, Žanić se dotaknuo i gledatelja...

- Pomalo sam razoračarn odazivom publike na tri prethodne utakmice u Zadru, tu prije svega mislim na odbojkašku publiku. Imamo, naime, 15.000 registriranih sportaša u našoj bazi i da dođe samo 15-20% njih, već smo na 3.000 ljudi. Zato apostrofiram, pa i molim prije svega one koji se bave odbojkom, djecu, trenere, djelatnike da dođu u dvoranu, dati podršku dečkima koji su tu radi reprezentacije i zastave. Zadar nije tako daleko ni od Zagreba, Splita, Rijeke...

Inače, dnevne ulaznice (dvije utakmice) za Final Four se po cijeni pod 10 eura mogu kupiti na eventim.hr ili blagajni SC Višnjik.

- Ako je i tih 10 eura problem, HOS je spreman i donirati ulaznice, samo da napunimo dvoranu i da budemo vjetar u leđa i sedmi igrač ovoj reprezentaciji koja je zaslužila dostojnu podršku - podvukao je Žanić. (ij)

FINAL FOUR

KC Krešimir Ćosić

Subota (24. lipnja)

17.00 Turska - Češka, polufinale

20.00 Hrvatska - Ukrajina, polufinale

Nedjelja (25. lipnja)

17.00 Utakmica za broncu

20.00 Utakmica za zlato

Linker
03. svibanj 2024 15:37