Kolinda Grabar Kitarović govorila je na panelu koji je organizirao Hrvatski odbojkaški savez

 RONALD GORSIC/CROPIX
PANEL O SPORTU

Grabar-Kitarović: Idu mi na živce rasprave treba li nam nacionalni stadion ili ne. Naravno da nam treba!

‘Razvoj infrastrukture je nužan, jer danas, u ovoj eri ugroza, više ne puštamo djecu na ulice‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. prosinac 2021. 17:37

Hrvatski odbojkaški savez (HOS) objavio je kako je završio 400 tisuća eura vrijedan projekt nazvan "Bolja inkorporacija načela dobrog upravljanja za bolji odbojkaški uspjeh", ili skraćeno BIGG4VB, s temom strateškog upravljanja u sportu.

Voditeljica projekta je bila direktorica HOS-a Valentina Bifflin, a u njemu su surađivali odbojkaški savezi Italije, Slovenije, Austrije, Poljske i Islanda, kao i Kineziološki fakultet u Splitu, te Zagrebačka škola ekonomije i managementa. Cilj projekta koji je financiran sredstvima iz EU fondova je promijeniti, odnosno poboljšati način djelovanja i poslovanja ne samo u odbojci, nego općenito u sportu.

"Kad smo 2017. predsjednik Ante Baković i ja imenovani na svoje funkcije, zatekli smo Savez koji je bio slučaj. Dugovanja su bila veća od godišnjeg proračuna, stalno su se pojavljivali repovi iz prethodnih razdoblja i učinilo nam se da smo u bezizlaznoj situaciji. Tražeći izlaz, našli smo se na sastanku s vlasnikom jedne velike tvrtke, koji je izrazio spremnost da nas podrži, ali je tražio da mu pošaljemo četverogodišnji strateški plan", pojasnila je Bifflin motive za pokretanje projekta.

"Svi želimo dobre rezultate, uspjehe, biti financijski stabilni, ali u moru problema, nismo znali otkud krenuti, kako postaviti ciljeve. Odlučili smo potražiti pomoć od saveza koji su etablirani i poznati po rezultatima, ali i stabilnosti. Tako smo okupili partnere koji su nam pokazali primjere dobre prakse, ali smo i sami i odlučili pomoći savezima s istim problemima, ali i našoj bazi, klubovima, jer ništa nećemo postići ako saniramo samo vrh piramide. Uz siguran plan i stabilne ciljeve, uz identificiranje problema, uvijek ćemo imati svoju kartu u džepu i znati kamo idemo. Hrvatskom sportu treba pomoć, neka ovo bude početak zajedničkih razgovora o budućnosti, a ovaj projekt je naš prilog", dodala je Bifflin tijekom prezentacije projekta u prostorijama ZŠEM-a.

Na kraju projekta predstavnici ZŠEM-a su napravili dva vodiča, te online alat za sportske organizacije koji će im koristiti u razvoju strateških planova, te praćenju i kontroli projekata.

Nakon prezentacije održan je i panel na kojem su, uz čelnike HOS-a, sudjelovali i članica MOO-a Kolinda Grabar-Kitarović, državni tajnik za sport Tomislav Družak, član vijeća HOO- a Dragan Primorac, te državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić. Grabar-Kitarović je zaključila kako je strateško upravljanje u sportu danas ključno za njegov razvoj, Primorac je istaknuo važnost ulaganja u školski sport, a Ante Baković je govorio o primjeni ovog projekta u HOS-u.

"Hrvati su majstori improvizacije, kad voda dođe do grla, odradimo sve, ali to nije put kojim treba ići. Kampanjskim radom nećemo moći slijediti modernu Europu. Odlučili smo se na iskorak, a ova strategija je rezultat toga. Formiranje sustava kod nas već daje određene rezultate, a sad treba doći do faze da i sportski rezultat počne pratiti naše ciljeve."

Grabar-Kitarović je istaknula kako je veći problem od nedostatka financijskih sredstava improvizacija i nedostatak strategije u sportu. Složila se s ostalim sugovornicima da je stanje sportske infrastrukture u Hrvatskoj loše, te poentirala:

"Jako mi idu na živce rasprave o tome treba li nam nacionalni stadion ili ne. Naravno da nam treba novi, reprezentativan stadion koji će pratiti ono što su postavili i napravili Luka Modrić i mnogi bezimeni sportaši. Razvoj infrastrukture apsolutno je nužan, jer danas, na žalost, u ovoj eri svih ugroza više ne puštamo djecu u parkove i na ulice gdje smo se mi igrali, nego im organiziramo vrijeme, pa im onda moramo biti u mogućnosti organizirati i sportske djelatnosti.

Linker
24. travanj 2024 13:16