Hrvatski odbojkaši

 CEV
JOŠ JEDNA POBJEDA

Hrvati kreirali novo iznenađenje na Euru! Pala i Španjolska, evo kakve su šanse za drugi krug

Sljedeći je protivnik jedan od domaćina europske smotre, ali daleko od toga da su nepobjedivi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. rujan 2023. 21:23

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 3:0 (25:19, 25:20, 25:22)

VARNA - Palača kulture i sporta. Gledatelja 650. Suci: Vagni (Italija) i Vasileiadis (Grčka).

HRVATSKA: Žukovski, Perić, Nikačević 6, Bakonji 3, Sedlaček 15, Jakopec, Hanžić 3, Šestan, Đirlić 16, Pervan (L), Marelić, Mihalj 4, Zeljković, Raič 1. IZBORNIK: Cedric Enard.

ŠPANJOLSKA: Almansa, Rodriguez Perez 4, Ruiz 4, Ferragut 13, Posadas (L), Diedhiou, Villena 9, Fornes 3, Iribarne 3, Rubio 4, Martin, Sanchez, Brockert 4, Ledo (L). IZBORNIK: Miguel Rivera.

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 35, Španjolska 42. POENI IZ SERVISA: Hrvatska 5, Španjolska 1. POENI IZ BLOKA: Hrvatska 8, Španjolska 1. POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 27, Španjolska 17.

Hrvatski odbojkaši stigli su i do druge pobjede na Europskom prvenstvu koje se održava u četiri zemlje - Bugarskoj, Italiji, Izraelu i Sjevernoj Makedoniji. Nakon što je u uvodnom dvoboju u bugarskoj Varni doživjela fijasko protiv Finske, naša je reprezentacija u četvrtak preokretom u pet setova svladala Ukrajinu, a u petak je u svom najboljem izdanju na turniru u tri seta deklasirala Španjolsku. Blizu su sada naši odbojkaši plasmanu u osminu finala, za što im treba jedno od prva četiri mjesta u skupini B, ali treba vidjeti kako će se rasplesti situacija sljedećih dana jer nemaju sve momčadi isti broj odigranih utakmica.

Hrvatska je posljednje dvoboje protiv Španjolske odigrala prošle godine u skupini Europske zlatne lige te na Mediteranskim igrama, i u sva četiri navrata je bila bolja. U Europskoj ligi naša je reprezentacija najprije slavila u Varaždinu u četiri seta, potom i u Oviedu preokretom u pet setova. Mjesec dana kasnije na Mediteranskim igrama u Alžiru, Hrvatska je bila bolja u skupini s 3:1, a nakon toga i u borbi za zlato s 3:0.

image

Hrvatski odbojkaši

CEV

Španjolska je 2007. bila senzacionalni europski prvak, ali otada je u padu tako da je na EP-u prije dvije godine završila tek na 20. mjestu, a posljednji je put na SP-u igrala još 2010. Naznake mogućeg buđenja pokazala je iznenađujućom pobjedom protiv domaćina Bugarske na otvaranju ovog Eura i to je našim odbojkašima bio poziv da shvate ovaj ogled vrlo ozbiljno. I shvatili su ga tako...

Hrvatski izbornik Cedric Enard ušao je u dvoboj s ponešto izmijenjenom početnom postavom u odnosu na okršaj protiv Ukrajine. Budući da se Žukovski ozlijedio već na startu utakmice dan ranije, na mjestu tehničara protiv Španjolaca je od početka zaigrao Bakonji. Uz Sedlačeka je, pak, na poziciji primača-pucača bio Hanžić koji je vrlo dobro odigrao završnicu protiv Ukrajine. Ostatak postave se nije mijenjao, tako da su Nikačević i Mihalj bili srednji blokeri, a Đirlić dijagonala.

Prvi je set bio vrlo izjednačen, nijedna momčad nije imala više od dva poena prednosti sve do same završnice koju je Hrvatska odigrala furiozno. Od 16:17 naša je reprezentacija do kraja seta izgubila još samo dva poena, potpuno deklasiravši suparnika u tom razdoblju igre. Hrvatski prijem bio je neusporedivo bolji nego protiv Finske i prve polovice dvoboja protiv Ukrajine i to se odmah osjetilo.

Na krilima završnice prvog seta, naši su odbojkaši goropadno utrčali i u drugi. Odmah su se odlijepili na 4:0 i do kraja te dionice njihova prednost više nijednom nije pala ispod dva poena, a rasla je i do plus šest.

Nije Hrvatska podizala nogu s gasa ni u nastavku. Štoviše, ponovno je vodila od prvog poena i ni u jednom trenutku nije ispuštala prednost, te u velikom stilu zaključila meč za maksimalna tri boda.

Sljedeću utakmicu na EP-u naša reprezentacija igra u nedjelju u 19.30 protiv domaćina Bugarske. Daleko su Bugari od nekadašnje slave kad su osvajali medalje na najvećim natjecanjima. Na posljednje su dvije europske smotre završili izvan top 10, lanjsko su SP okončali s tri poraza, a ove su godine u Ligi nacija ostvarili samo dvije pobjede. Istina je da će imati bučnu podršku publike i neće Hrvatskoj biti nimalo lako, ali odigra li kao protiv Španjolske, ima se pravo nadati pozitivnom ishodu.

Linker
01. svibanj 2024 23:51