Hrvatske reprezentativke 

 ZVONKO PAVIC Cropix
ODBOJKA

Hrvatice će u elitnom društvu Lige nacija igrati u Nagoyi, Brasiliji i Bangkoku

Ne možemo baš reći da smo imali sreće sa ždrijebom, ali imamo dobru priliku nešto napraviti
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. studeni 2022. 09:32

Još su svježa sjećanja na ovo ljeto i utakmice Challenger kupa na zadarskom Višnjiku, kada se hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija plasirala u prestižnu Ligu nacija (VNL), odnosno društvo 16 najboljih svjetskih reprezentacija. U sjajnoj finalnoj utakmici Samanta Fabris i ekipa pobijedile su Belgiju, a prije toga i Portoriko i Kazahstan.

Ogroman je to uspjeh za hrvatsku žensku odbojku, uspjeh kakvog možda nitko u Lijepoj našoj i nije svjestan. Ali postat će sljedećeg ljeta, kada naše reprezentativke krenu u boj s najboljim svjetskim reprezentacijama.

Iako je postojala želja HOS-a da jedan od turnira VNL-a bude organiziran u Hrvatskoj, to se nije ostvarilo jer konkurencija je ipak bila prejaka, vjerojatno čak i prebogata. Naime, na nedavno održanom ždrijebu za Ligu nacija 2023., i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, domaćinstva su dobili redom svjetske odbojkaške velesile i njihovi gradovi turnira širom svijeta, što pak nudi atraktivne turnire od Europe i Azije do Sjeverne i Južne Amerike.

Najmanje 12 utakmica

Konkretno, šest turnira odbojkašica održat će se u Ankari (Turska), Hong Kongu (Kina), Suwonu (Koreja), Nagoyi (Japan), Brasiliji (Brazil) te Bangkoku (Tajland).

Odbojkaši će igrati u Ottawi (Kanada), Nagoyi (Japan), Rotterdamu (Nizozemska), Orleansu (Francuska), Anaheimu (SAD) te Pasay Cityju (Filipini).

Sustav natjecanja je takav da se u jednom tjednu igraju dvije skupine (u dva različita grada) s po osam reprezentacija. Svaka će reprezentacija odigrati po tri turnira, s time da će se određeni suparnici rotirati, odnosno neće svaki puta u skupini biti iste ekipe. Također, neće se u jednom tjednu igrati utakmice protiv svake od reprezentacija u skupini, već “samo” četiri utakmice, pa će ukupno kroz tri skupine svaka reprezentacija odigrati 12 mečeva.

Ono što je nama najzanimljivije, Hrvatska će igrati na turnirima u Nagoyi (od 30. svibnja do 4. lipnja), potom u Braziliji (13. - 18. lipnja) te na koncu u Bangkoku (27. lipnja - 2. srpnja).

S obzirom na to da će se reprezentacije “miješati” po skupinama, vodit će se zajednički poredak, za svih 16 reprezentacija, a nakon razigravanja po skupinama, osam najboljih ide na Final 8, odnosno u nokaut fazu od četvrtfinala do finala.

Frane Žanić, stručni tajnik u Hrvatskom odbojkaškom savezu, nakon ždrijeba je rekao:

- Ne možemo baš reći da smo imali sreće sa ždrijebom, ali, s druge strane, dobro je što ćemo imati priliku da naš status u VNL-u sačuvamo u direktnim utakmicama s Kanadom i Bugarskom. Sam raspored i utakmice nisu lagani, pogotovo što imamo već na prvom turniru utakmice s velikanima poput Brazila, Kine i Dominikanske Republike, a u drugom dolazi Srbija, aktualni svjetski prvak, SAD i Brazil.

Dobro se pripremiti

Žanić ističe da su već sada krenule pripreme za najveće natjecanje u kojem je ženska hrvatska odbojka ikada sudjelovala.

- Sada je pred nama period u kojem se moramo dobro pripremiti i analizirati sve suparnike, pokušati se u što boljem svjetlu predstaviti u VNL. Ovo je elita svjetske odbojke, 16 najboljih ekipa na svijetu i vjerujem da će Hrvatska i 2024. i 2025. biti dio tog svijeta. (ij)

RASPORED HRVATSKE

Nagoya (30. svibnja - 4. lipnja)

Japan, Brazil, Dominikanska Republika., Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Nizozemska, Kina

Brasilia (13. - 18. lipnja)

Japan, Brazil, Srbija, SAD,

Hrvatska, Njemačka,

Tajland, Koreja

Bangkok (27. lipnja - 2. srpnja)

Japan, Brazil, Hrvatska,

Nizozemska, Tajland,

Italija, Kanada, Turska

Linker
26. rujan 2023 10:05