Petar Đirlić u dresu reprezentacije

 ŽELJKO HAJDINJAK Cropix
RASPLET NA ČIZMI

‘Hrvatska‘ Cisterna bez play-offa u Italiji, Đirliću utješna napadačka nagrada

Jedini hrvatski odbojkaš u doigravanju bit će reprezentativni tehničar Petar Višić, koji igra za Monzu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 13. ožujak 2023. 19:49

Proteklog je vikenda odigrano posljednje kolo ligaškog dijela Serie A, talijanskog prvenstva za odbojkaše.

Osim što su se hrvatski odbojkaši u dresu Cisterne, Petar Đirlić i Marko Sedlaček, borili za osmo mjesto, posljednje koje vodi u doigravanje, zanimljivo je bilo i zbog borbe Kaštelanina Đirlića za najboljeg “strijelca” najbolje lige na svijetu.

Naime, uoči posljednjeg kola zaostajao je 12 poena za Adisom Lagumdžijom (Modena) na listi igrača s najviše osvojenih poena, no makar je preko vikenda igrao set više u odnosu na Sarajliju s turskom putovnicom, nije uspio nadoknaditi takvu razliku. Hrvatski je reprezentativac u utakmici protiv Verone donio 15 poena, a Lagumdžija je skupio 13 u porazu od Trentina, pa je na koncu s ukupno deset poena više (419 naspram 409) kroz cijelu sezonu osvojio laskavu titulu najboljeg “skorera” Serie A.

Đirliću za ipak ostaje utješna nagrada - najefikasniji je napadač Serie A budući da je samo iz napada osvojio 362 poena, a Lagumdžija pet manje (357). I dok je Petar imao i malu prednost u poenima iz bloka (37 naspram 28), Lagumdžija je razliku u ukupnom zbroju napravio na servisu. Jer imao je 34 asa, a Đirlić deset.

Inače, Đirlić i Sedlaček nisu prošli s Cisternom u play-off budući da su poraženi od Verone 3:1 i tako ostali prvi “ispod crte”, odnosno na devetom mjestu.

Sezona im nije završila jer očekuje ih razigravanje za 5. mjesto. Naime, prvo će zajedno s Padovom (10. mjesto) i Tarantom (11.) igrati još po dvije utakmice, a samo najbolji od te trojke priključit će se poraženoj četvorki iz četvrtfinala doigravanja. Formirat će se tako mini-liga s pet klubova, u kojoj će tražiti najbolji i koji će u konačnici biti petoplasirani u Serie A te igrati CEV-ov Challenge Cup sljedeće sezone.

Treći Hrvat u Serie A, reprezentativni tehničar Petar Višić, s Monzom, u kojem ima ulogu drugog dizača, ušao je u doigravanje sa sedmog mjesta.

PAROVI ČETVRTFINALA
Perugia (1) - Milano (8), Trentino (2) - Monza (7), Modena (3) - Piacenza (6), Civitanova (4) - Verona (5).

Linker
14. travanj 2024 10:28