ZVONKO PAVIĆ/Cropix
PROMJENA FORMATA

Hrvatska dobiva šanse za Svjetsko prvenstvo: Igrat će se svake dvije godine, sudjeluju 32 momčadi

Ovaj će sustav vrijediti i za odbojkašice i odbojkaše budući da su do sada imali različite formate
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. lipanj 2023. 13:24

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) donijela je odluku oko novog ustroja Svjetskog prvenstva za odbojkašice i odbojkaše koji će se početi primjenjivati od 2025. godine.

Najvažnija promjena jest da će se turniri SP-a u obje konkurencije odigravati svake dvije godine, umjesto dosadašnjeg četverogodišnjeg ciklusa te da će od sada svjetske smotre brojati po 32 reprezentacije u obje konkurencije. U revidiranom formatu samog natjecanja, reprezentacije će biti podijeljene u osam skupina po četiri sastava, a u drugi će krug proći po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz svake skupine te formirati parove osmine finala, odakle će se dalje igrati nokaut sustavom.

Ovaj će sustav vrijediti i za odbojkašice i odbojkaše budući da su do sada imali različite formate. Također, novim ustrojem, reprezentacija koja postane prvak odigrat će maksimalno sedam utakmica, a intencija je i bila smanjivanje broja utakmica radi zdravlja igračica i igrača. Srbija je, naime, prošle godine do titule prvakinja svijeta morala odigrati čak 12 utakmica.

Kvalifikacijski sustav je jednostavan: 1 domaćin, 1 svjetski prvak, po tri najbolja s kontinentalnih prvenstava (ukupno 15 reprezentacija) i 15 sljedećih preostalih po renkingu FIVB-a na kraju godine koja prethodi SP-u.

Što se Hrvatske tiče, povećani broj sudionika sa 24 na 32 reprezentacije automatski otvara veće šanse za naš plasman na SP temeljem renkinga. Muška nam je reprezentacija, naime, trenutačno 36., a ženska je 24.

Ovakvom rošadom, odnosno činjenicom da će se SP-i sada igrati neparnim godinama (od 2025.), i europska će se prvenstva pomaknuti, odnosno prebacit će se na parne godine. Oba sljedeća EP-a, muški i žene, igrat će se tako 2026. godine, odnosno nakon ovogodišnjih (Hrvatska igra na oba) pauza će biti tri godine umjesto uobičajene dvije.

Linker
02. svibanj 2024 01:54