Slavlje Lane Francetić, Carle Stošić i Maše Mlinar

 CEV
BRONČANE KADETKINJE

Hrvatska je nakon 20 godina osvojila medalju na EP: Krasna djeca, ali skoro su od oduševljenja srušila kat hotela

Mlade su odbojkašice ostvarile uspjeh pod vodstvom izbornika Miodraga Stojakovića i njegova stožera
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 26. srpanj 2023. 06:52

Od tri europske medalje u kadetskom uzrastu za odbojkašice, otkako je hrvatske samostalnosti, u dvije je svoje trenerske prste imao Miodrag Stojaković. Prvoj i posljednjoj.

I to ne bi bilo toliko iznenađujuće da između njih nije prošlo čak 26 godina. Jer Stojaković je bio uz reprezentaciju koja je osvojila srebro još 1997. u Puhovu (Rusija je slavila u finalu 3:1), dok je sada odveo U17 sastav do bronce na EP u Srbiji.

- U stožerima mlađih dobnih reprezentacija bio sam od 1991. do 2003. pa je onda bila stanka od 12 godina, prije nego sam se vratio od 2015. godine - reći će ovaj stručnjak, koji je ovom medaljom zaključio vrlo uspješnu sezonu.

Jer kao prvi trener seniorki Mladosti osvojio je dvostruku domaću krunu (PH, Kup) bez poraza u 32 utakmice, igrao polufinale MEVZA lige, promovirao kroz ekipu nekoliko mladih igračica (koje su ekspresno postale već i važne seniorske reprezentativke) i, na kraju, donio još i reprezentativno odličje, koje smo čekali punih 20 godina.

Produkt zajedničkog rada

I sve će to lijepo stajati uz titulu prvakinja i kup Hrvatske, što ih je prije osam, odnosno devet godina iznenađujuće osvojio s Porečom, ekipom koju je sâm izgradio.

Za ovaj aktualni uspjeh, međutim, s reprezentacijom ne želi ni pomisliti, ni čuti da bi preuzeo sve lovorike.

- To je produkt zajedničkog rada - uvijek naglašava 58-godišnji stručnjak i u prvi plan gura “svoje” odbojkašice.

- To su prekrasna djeca. Pojedinačno svaka ima visoku radnu etiku i samopouzdanje, a zajedno čine izuzetno motiviranu ekipu, socijalno na najvišoj razini i funkcioniraju skupa ne samo na terenu već i izvan njega. Besprijekorne su u svakom pogledu, i što se tiče rada na treningu, ponašanja izvan dvorane, u hotelu... Krasi ih veliko zajedništvo, zajedno s nama u stožeru i ta kemija između njih i nas urodila je ovom medaljom.

Vesna Jelić ‘pisala scenarij’

Jednako će tako veliki dio zasluga prebaciti i na svoje suradnike u stožeru - treneri Ivica Radočaj i Darko Nojić, kondicijska trenerica Dorotea Jerbić, fizioterapeutkinja Dina Pavić, statističar Branislav Rupnjak, te team menadžerica Vesna Jelić. Svatko je utkao svoj dio u medalju.

image

Izbornik Miodrag Stojaković, treneri Ivica Radočaj i Darko Nojić te fizio Dina Pavić

CEV

I makar postoji fama da u našoj odbojci nema, ili barem nema dovoljno, kvalitetnog stručnog, trenerskog kadra, ovo je eklatantan primjer koji dokazuje suprotno. Ako im se da prilika, povjerenje i podrška.

- Ivica Radočaj uz mene je neprestano u stožeru od 2015., Darko nam se pridružio dvije godine kasnije i odradili smo zajedno tisuće treninga, razgovora, pa ponekad i svađa, iz kojih smo crpili najbolja rješenja. I za obojicu tvrdim da bez problema istog časa mogu preuzeti i biti treneri u nekom od klubova naše Superlige. Fizio Dina bivša je odbojkašica pa se brzo i lako uklopila s curama, a statističar Brana jako nam je svojim analizama pomogao da se što kvalitetnije pripremimo za protivnice.

Kolika je, pak, bila povezanost igračica i stožera pokazat će i primjer s kondicijskom trenericom.

- Dorotea je provela s nama kompletne pripreme u Valpovu, tijekom kojih se saživila s ekipom, cure su je sjajno prihvatile, ali nažalost nije bilo predviđeno da ide s nama na EP. No, iznenadili smo cure jer ju je naš predsjednik saveza Žanić doveo u Vrnjačku Banju pred kraj turnira. Kad su je cure ugledale to je bilo takvo oduševljenje, grljenje, ljubljenje... skoro se kat hotela urušio. A scenarij za sve to je bila pripremila naša team menadžerica Vesna Jelić, koja je i inače za čas ispunjavala svaku našu želju.

BRONČANE KADETKINJE

Iva Lucija Caušević
Datum rođenja: 10. svibnja 2007.
Pozicija: srednja blokerica
Klub: Olimpik (Prva liga)

Lana Francetić
Datum rođenja: 1. lipnja 2007.
Pozicija: primač-pucač
Klub: Rijeka (Superliga)

Franka Golemac
Datum rođenja: 4. travnja 2008.
Pozicija: primač-pucač
Klub: Mladost II (Prva liga)

Antonija Gulin
Datum rođenja: 26. kolovoz 2008.
Pozicija: primač-pucač
Klub: Mladost II (Prva liga)

Leni Ivković
Datum rođenja: 7. ožujka 2008.
Pozicija: primač-pucač
Klub: Mladost II (Prva liga)

Anika Kontošić
Datum rođenja: 5. lipnja 2007.
Pozicija: tehničar
Klub: Pula (Prva liga)

Maša Mlinar
Datum rođenja: 6. siječnja 2007.
Pozicija: primač-pucač
Klub: Dinamo (Superliga)

Ana Prkačin
Datum rođenja: 22. rujna 2007.
Pozicija: tehničar
Klub: Don Bosco (posudba iz Dinama, Prva liga)

Gabriela Roso
Datum rođenja: 5. siječnja 2007.
Pozicija: tehničar
Klub: Marina Kaštela (Superliga)

Lorena Smojver
Datum rođenja: 28. veljače 2007.
Pozicija: dijagonala
Klub: Rijeka (Superliga)

Carla Stošić
Datum rođenja: 17. veljače 2007.
Pozicija: libero
Klub: Dinamo (Superliga)

Iva Ucović
Datum rođenja: 31. ožujka 2007.
Pozicija: primač-pucač
Klub: Piacenza Academy (ITA, Serie B1)

Klara Vasilj
Datum rođenja: 19. lipnja 2007.
Pozicija: srednji bloker
Klub: Ribola Kaštela (Superliga)

Asja Zolota
Datum rođenja: 12. listopada 2008.
Pozicija: primač-pucač
Klub: Vrsar (Prva B liga)

STRUČNI STOŽER
Izbornik: Miodrag Stojaković
Treneri: Ivica Radočaj, Darko Nojić
Kondicijski trener: Dorotea Jerbić
Fizioterapeut: Dina Pavić
Statističar: Branislav Rupnjak
Team menadžer: Vesna Jelić

*klubovi igračica odnose se na prošlu sezonu

Ne može se reći ‘sad smo napravili svoje‘, već treba ulagati i dalje, raditi još više

Osvajanje medalje u mlađim dobnim kategorijama nije, jasno, garancija da će tako biti i u seniorskoj odbojci, tim više jer ovdje je riječ o djevojkama od 15-16 godina. Pred njima je još podosta godina odbojkaškog razvoja, ali i životnog, jer neke će možda u godinama koje dolaze ipak, primjerice, staviti obrazovanje ispred sporta.

No, jednako je tako za nadati se da će barem nekoliko od njih dostići i visoku, ako ne i vrhunsku kvalitetu na seniorskoj razini te biti nositeljice najjače nacionalne selekcije. Spominjali su se u tom kontekstu i olimpijske igre i medalje s EP ili SP, što je dobro, treba imati ambicije i ciljeve, iako je možda malo preuranjeno za takve priče.

- Najvažnije je za njih da ostanu na visokoj razini kada budu na prijelazu iz kadetkinja u juniorke, dakle treba ulagati i dalje, trebat će i dalje raditi. Ne može se sada reći “napravili smo svoje i to je to”, nego dapače treba još više i još jače raditi. Ostale nacije ulažu sredstva kakva su nama nezamisliva za rad mlađih kategorija, ali i mi smo sve bolji po tome. Unazad pet godina, zahvaljujući našem Savezu, dobili smo znatno veća sredstva i prostora za razvoj i nadam se da će tako biti i nadalje - rekao je Stojaković.

U ovoj je generaciji nekoliko igračica koje evidentno odskaču kvalitetom, što se vidi i kroz statistiku, no u kolektivnim sportovima treneri ne vole izdvajati pojedince.

- Stvarno je cijela ekipa pružala sve što ima, od onih na terenu, do onih na klupi. Štoviše, neke su djevojke i s epizodnim ulogama odradile svoj zadatak maksimalno dobro i dale izuzetan doprinos. Tako nas je u nekim dvobojima upravo kvaliteta klupe doslovce vratila u igru i okrenula utakmicu u našu korist, tako da su se sjajno nadopunjavale. (ij)

image
CEV

Linker
08. travanj 2024 03:15