ZVONKO PAVIC Cropix
CHALLENGER CUP U ZADRU

Hrvatska jednu pobjedu udaljena od svjetske elite! Sjajnom igrom odbojkašice eliminirale Portorikanke

Odbojkaška reprezentacija u polufinalu svladala Portoriko i protiv Belgije traži vizu za ulazak u Ligu nacija
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 30. srpanj 2022. 22:58

Hrvatske odbojkašice jednu su pobjedu udaljene od povijesnog uspjeha i prolaska u Ligu nacija (VNL) sljedeće godine!

U polufinalu Challenger Cupa sjajnom su igrom eliminirale Portoriko te će večeras od 20 sati u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića igrati protiv Belgije, koja je u prvom polufinalu dana nadigrala Kolumbiju.

Ako je Kazahstan u četvrtak u četvrtfinalu bio samo zagrijavanje i utakmica u kojoj su naše reprezentativke odigrale onoliko koliko je bilo dovoljno za pobjedu, protiv Portorika su evidentno igru podignule na razinu više. I morale su jer su djevojke s Kariba bile ozbiljnije protivnice.

Osim dijela trećeg seta, sve ostalo bilo je vrlo, vrlo dobro, dok je drugi set bio jedan od boljih hrvatske reprezentacije unazad možda i nekoliko godina. Ni prvi ni četvrti nisu bili puno slabiji, dapače, ali su zbog svoje važnosti bili i malo podložniji greškama.

Na koncu taj je prvi set i okončan s velikom dozom dramatičnosti. Prvo su Portorikanke imale set-loptu (23:24), ali Samanta Fabris je bombom izjednačila, da bi na servisu Martine Šamadan nakon lošeg prijema Božana Butigan samo zakucala za prvu set-loptu Hrvatske. Sljedeći poen je poen cijelog turnira jer trajao je “beskonačno”, naše su djevojke imale valjda deset napada, samo je Fabris pokušavala barem pet puta, pa Miloš, Butigan sa sredine, ali Portorikanke su uporno sve spašavale, vraćale čak i one lopte koje su otišle iza glavnog suca... Na koncu, Fabris i Butigan zajedno su u bloku donijele poen kojim smo napravili prvi korak ka pobjedi.

Na valu takvog raspleta ekipa izbornika Ferhata Akbaša proletjela je drugim setom, ostavivši suparnice bez ikakvih šansi. Nagnalo je to portorikanskog izbornika na rotacije u vlastitoj postavi, prije svega na poziciji dizača, ali popravile su i prijem pa je to zajedno urodilo plodom.

Dobio je Portoriko treći set, ali opet je bilo gusto u završnici, da bi se u četvrtom naše igračice opet vratile na “početne postavke”. Od prvih osam hrvatskih poena, tri su došla iz bloka, a kad je i Lea Deak sjajno blokirala Ortiz u situaciji “1 na 1” za 12:8, malo je tko mislio da Hrvatska može izgubiti. Jesu se, doduše, Portorikanke odmah vratile na 12:12, pa i povele 13:14, ali uslijedila je velika serija Hrvatica od sedam poena za preokret i 20:14, što je bilo nedostižno.

Najbolja je poslovično kod naših bila kapetanica Samanta Fabris sa 25 poena, ali kad je trebalo ukazala se i Lucija Mlinar, kao i Laura Miloš sa svojim paralelama. Briljantna je na bloku - čak osam izravnih poena - bila Božana Butigan, Izabela Štimac vrhunski je pokrivala sve u obrani...

- Puno nam znači ova pobjeda, odigrale smo odličan meč, imali mali pad u trećem setu, ali ipak smo se vratile - rekla je Butigan.

- Belgija? Nismo gledali unaprijed, tako da ih nismo analizirali dosad posebno, ali bit ćemo spremne za njih u finalu.

Linker
26. travanj 2024 21:01