ZELJKO HAJDINJAK Cropix
ZLATNA LIGA

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija projurila Danskom za 67 minuta, Hrvatice preokrenule Slovakinje

I muška i ženska reprezentacija su upisale vrijedne pobjede, no cure su se ipak više namučile
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. lipanj 2022. 20:03

DANSKA - HRVATSKA 0:3 (17:25, 18:25, 14.25)

GENTOFTE - Gentoftehallen. Gledatelja 450. Suci: Van Zanten (Niz), Klein (Dan).

DANSKA: Hjorth (L), Feldthus, Andersen 5, Hesselholt, Jacobsen, Hoff 1, K. Madsen, Kjär 5, Uhrenholt, Nielsen 15, Mikelsons, Hübner, Dahl, O. Madsen 5. Izbornik: Kristian Knudsen

HRVATSKA: Višić, Perić 8, Nikačević 8, Busak Vidaković (L), Bakonji 3, Sedlaček 9, Hanžić 10, Šestan, Đirlić 13, Pervan (L), Mitrašinović, Mihalj, Stanković, Zeljković. Izbornik: Cedric Enard

POENI IZ NAPADA: Danska 26, Hrvatska 33

POENI IZ SERVISA: Danska 2, Hrvatska 6

POENI OD BLOKA: Danska 3, Hrvatska 12

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Danska 18, Hrvatska 24


Dok su se djevojke mučile i patile protiv Slovačke u meču od preko dva sata, naša muška odbojkaška reprezentacija po brzom je postupku riješila gostovanje u Danskoj. Svega 67 minuta trebalo je momčad Cedrica Enarda za sigurnu pobjedu nad domaćinima, dapače najuvjerljivu pobjedu Hrvatske u ovogodišnjoj Zlatnoj ligi.

Možda malo i iznenađujuće s obzirom da je Danska u preostalim utakmicama u skupini namučila i Španjolsku i Ukrajinu, s kojima je odigrala tri utakmice u pet setova. No, očito im Hrvatska ne “leži”, jer naši su ih pobijedili i u Varaždinu sa 3:0.

Jučer je baš od prvog do posljednjeg poena Hrvatska gospodarila terenom u okolici Kopenhagena, 1:0 i 2:1 u prvom setu bila su jedina vodstva Danaca, svo ostalo vrijeme konce utakmice čvrsto je držala Hrvatska.

Statistički, najbolji u redovima naše selekcije bili su Petar Đirlić sa 13 poena, Tino Hanžić sa 10, dok je Stipe Perić uspio skupiti četiri izravna poena iz bloka, više nego cijela reprezentacija Danske (3).

Bila je ovo posljednja utakmica za Hrvatsku uoči Final Foura, koji se za deset dana igra u Varaždinu (18. i 19. lipnja), pa se može reći da je posljednja provjera protekla vrlo dobro.

Hrvatice velikim preokretom do pobjede u Popradu

SLOVAČKA - HRVATSKA 2:3 (25:20, 25:21, 23:25, 18:25, 13:15)

POPRAD - Arena Poprad. Suci: Biegajlo (VB), Schimpl (Svk).

SLOVAČKA: Vajdova 2, K. Slivkova (L), Boledovicova 4, Jancova (L), Ovečkova 2, Hrušečka 14, Fričova 12, S. Slivkova 1, Šunderlikova 24, Kormendyova 5, Sepelova 2, Magdinova, Žernovič13. Izbornik: Michal Masek

HRVATSKA: Grbavica 4, Butigan 11, Božičević (L), Miloš 23, Popić, Karatović 8, Dumančić, Marković 5, Šamadan 15, Deak 4, Jakšetić, Vranković, Štimac (L), Tomić. Izbornik: Ferhat Akbaš

POENI IZ NAPADA: Slovačka 54, Hrvatska 51

POENI IZ SERVISA: Slovačka 12, Hrvatska 10

POENI IZ BLOKA: Slovačka 13, Hrvatska 9

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Slovačka 25, Hrvatska 36


Hrvatske odbojkašice pobijedile su na gostovanju u Slovačkoj, u svom trećem meču u sklopu Europske zlatne lige upisale su drugu pobjedu i to nakon što su okrenule zaostatak od 0:2 u setovima.

Ta prva dva seta vjerojatno bi rado izbrisale iz memorije jer su bila puna grešaka, loše obrane i bez koncentracije i prave energije u napadu. Slovakinje definitivno nisu djelovale toliko bolje, no onda su se iskupile u sljedeća tri seta te iščupale pobjedu.

Izbornik Ferhat Akbaš na startu je na teren poslao postavu s Leom Deak na poziciji tehničarke, Mikom Grbavicom na dijagonali, Laurom Miloš i Dijanom Karatović kao primačice-pucačice, s Božanom Butigan i Martinom Šamadan kao srednjim blokericama te Nikolinom Božičević na liberu. Nakon početnog ispitivanja snaga i egala do 6:6, domaće su prve koje su se iskočile u vodstvo, prvo s dva poena (8:6, 9:7, 11:9), a nakon što su povele prvi puta s tri razlike (12:9) Akbaš je odmah zvao minutu odmora.

"Ne trebamo biti savršeni pri servisu, samo ga trebamo ubaciti unutra", sugerirao je turski stručnjak našim djevojkama.

Ako su taj savjet i usvojile, svejedno nije pomoglo što se tiče stanja na semaforu jer Slovakinje su pobjegle na 16:11 i to je zapravo bila prednost koja im je osigurala prvi set.

Druga dionica bila je rezultatski bolja za Hrvatsku, dapače prvi smo se puta u meču odlijepili i na više od jednog poena prednosti. Bilo je to kod 16:14, a kod 20:18 imali smo i dvije kontre za bijeg na +3, ali onda je nastupila potpuna konfuzija kod naših. Dva uzastopna bloka Slovakinja, pa kriva rotacija naših te još jedna loša reakcija u obrani donijela je preokret i 22:20 za Slovačku. Iako je Laura Miloš prekinula tu seriju, spasa nije bilo, domaće su sretno i spretno otišla na 2:0 u setovima.

Vrtio je Akbaš postavu, prebacivao Karatović na dijagonalu umjesto Grbavice, ubacio Josipu Marković na prijem, ali početak trećeg seta nije slutio na dobro. Slovačka je otvorila sa 4:1, vratili smo se na 5:5, da bi ključni trenutak seta došao kod 8:6 za domaće. Jer tada je uslijedila serija Hrvatske od sedam poena za preokret i veliko vodstvo 13:8. Čak i kada su se Slovakinje vratile s pet poena u nizu na 18:18, ostale su Hrvatice mirne te odgovorile i one serijom od tri poena za 22:19. Nije to bio zgotovljen posao, pogotovo jer su nakon naša dva uzastopna “pecanja” na mreži domaće došle na 24:23, da bi Martina Šamadan u maratonskom poenu, iz tko zna kojeg pokušaja, napokon zakucala za prvi hrvatski set u Popradu.

To kao da je dalo malo sigurnost našim djevojkama, koje su opet doduše loše otvorile četvrti set (1:6, 4:10), ali sve su to nadoknadile i povele sa 16:15. Vodstvo nisu više ispuštale nego ga samo povećavale do konačnih 25:18.

Peti set bio je opet preslika gotovo svih prethodnih - Hrvatska slabo i sporo otvara, Slovakinje bježe (5:1, 7:4, 11:5), a onda povratnička serija naših odbojkašica. Ovoga puta je to bilo od 6:11 do 12:11 za naše, šest velikih poena koji su nas vratili u život te u konačnici i donijeli pobjedu.

Na koncu, Laura Miloš je utakmicu završila s 23 poenom Martina Šamadan sa 15.

Posljednju utakmicu grupne faze Zlatne lige, Hrvatska igra u subotu kod Češke.

Linker
19. travanj 2024 08:07