ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PORAZ U POLUFINALU

Hrvatska ostala bez finala Zlatne lige u Varaždinu, Turci nas poslali u borbu za broncu protiv Ukrajine

Protiv favorizirane momčadi hrvatski se sastav hrabro nosio, za više od toga nije bilo snage
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. lipanj 2022. 23:06

HRVATSKA - TURSKA 1:3 (25:27, 25:21, 19:25, 19:25)

HRVATSKA: Višić, Perić, Nikačević 8, Busak Vidaković (L), Bakonji 6, Sedlaček 2, Hanžić 3, Šestan 16, Đirlić 26, Pervan (L), Mitrašinović, Mihalj 7, Stanković, Zeljković. IZBORNIK: Cedric Enard

TURSKA: Aydin 2, Matic 1, Güngor, Bostan, Savaš 4, M. Lagumdžija, Ekši 2, Gülmezoglu 2, A. Lagumdžija 24, Güneš 10, Hatipoglu (L), Bayram 14, Döne (L), Bülbül 7. IZBORNIK: Nedim Özbey.

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 52, Turska 55

POENI IZ SERVISA: Hrvatska 7, Turska 5

POENI IZ BLOKA: Hrvatska 9, Turska 6

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 20, Turska 32

VARAŽDIN - Arena Varaždin. Gledatelja: Suci: Boris (Italija), Tillman (Mađarska).


Dva polufinala, dva poraza hrvatskih reprezentacija. Nakon djevojaka u Francuskoj, u Varaždinu je na Final Fouru Europske zlatne lige izgubila i muška reprezentacija.

Bolja je bila Turska, koja će tako večeras (20.30) igrati svoje treće uzastopno finale ovog natjecanja i tražiti treće uzastopno zlato, dok će naši igrači (15.00) igrati za utješno treće mjesto kontra Ukrajine.

Protiv izrazito favorizirane momčadi hrvatski se sastav dobro i hrabro nosio u prva dva seta, pokazao da tu ima "štofa" s kojim se može suprotstaviti dvostrukim pobjednicima Zlatne lige, međutim za više od toga ovog puta nije bilo snage. U prva dva seta imali smo po šest asova i blokova, u preostala dva po dva, odnosno tri, a istovremeno se broj naših grešaka popeo sa 13 na 19.

Izbornik Cedric Enard odlučio je startati s postavom u kojoj je Bakonji bio na poziciji dizača, Đirlić na dijagonali, Sedlaček i Šestan na primačima te Nikačević i Mihalj kao blokeri, odnosno Pervan kao libero.

Cijeli prvi set protekao je u vrlo izjednačenoj borbi, izuzev 7:4 za Tursku s početka, niti jedna reprezentacija nije imala više od dva poena prednosti. U takvom se ritmu došlo i do završnice seta, sa 20:22 za Turke, ali je napad Šestana pa as Nikačevića, koji je i inače sjajno servisima mučio obranu suparnika, donio izjednačenje, pa je onda još dodir mreže turskog bloka donio nama i prednost (23:22). Prvi su do set-lopte (23:24) ipak došli Turci, spasivši u dugačkom poenu neke nemoguće lopte, no bomba našeg prvog napadačkog oružja, Petra Đirlića (završio utakmicu sa 26 poena), pa sada Bakonjijev as donijeli su nam set-loptu (25:24). No, Turci su je lako poništili pa se onda izborili za svoju drugu. Ne najbolje izvedena priprema našeg napada omogućila je Turskoj kontru iz koje su zaključili set.

image

Petar Đirlić

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Ništa manje izjednačeno nije bilo ni u nastavku, s tom razlikom da su se reprezentacije izmjenjivale u mini-serijama od po dva-tri poena. Tako je Hrvatska povela 9:5, pa se Turci vratili na 10:9, onda bismo mi opet pobjegli na +3 (13:10), gosti nas lovili (13:12) i onda opet zaostali (17:14, 21:18), da bi Hrvatska napokon prvi put otišla i na +4 (22:18). Tu više, ipak, nije bilo povratka za Tursku, naši su ostali čvrsti do kraja, dapače za kraj je Nikačevićev as pao u teren za izjednačenje rezultata.

I taman kad se činilo da smo pronašli recept za tursku igru, treći set donio je pad u našoj igri. Držali smo se do 7:7, ali onda gosti rade dotad najveću seriju poena (5) za 12:7 i tu su posve stavili set pod kontrolu, ne ostavljajući ni mrvicu šanse našim dečkima.

U četvrtom je setu izbornik Enard kapetana Sedlačeka (dva poena samo), kojeg su Turci dobro znali s obzirom da je prošlu sezonu igrao u Galatasarayu te ciljano "gađali" servisima, ostavio na klupi, ubacio Tina Hanžića, međutim nije ni to previše promijenilo krvnu sliku naše igre.

Turska je, nošena Adisom Lagumdžijom, inače rođenim Sarajlijom, koji je na koncu skupio 24 poena, držala konce igre u svojim rukama. Na mahove se činilo da možemo zaprijetiti, spuštali smo se s minus pet (10:15) do dva poena zaostatka (16:18, 17:19), međutim preokreta, nažalost, nije bilo.

U prvom polufinalu vodila se velika borba, koja se protegnula na dva sata i 18 minuta borbe u varaždinskoj Areni, pa je zbog toga i naša utakmica kasnila pola sata. Završilo je pobjedom Češke, iako su nakon dva seta bili u velikom zaostatku. Ukrajina, koja je nas pobijedila u obje utakmice u uvodnoj skupini, prokockala je ogromnu prednost, dapače u kompletna posljednja tri seta samo su u dva navrata bili u vodstvu u setu, 1:0 i 21:20 u trećoj dionici, dok je sve ostalo kontrolirala žilava Češka pa je na koncu završilo 3:2 (23:25, 22:25, 25:23, 25:22, 15:10).

Češka će tako pokušati skinuti s trona vladara Europske lige, ali važnije za njih izborili su kartu za Challenger Cup, na kojem će kasnije ovog ljeta tražiti prolaz u svjetsku elitu, odnosno Ligu nacija.

Linker
24. travanj 2024 13:39