ZELJKO HAJDINJAK Cropix
ODBOJKA

Hrvatska ostala bez finala Zlatne lige, ženska reprezentacija poražena u tri seta kod Francuske

Hrvatska ženska reprezentacija neće braniti lani osvojeno srebro u Europskoj zlatnoj ligi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. lipanj 2022. 22:21

FRANCUSKA - HRVATSKA 3:0 (25:16, 25:17, 25:13)

ORLEANS - Palais des sports. Gledatelja 800. Suci: Batkai-Katona (Mađ), Ilhan (Tur).

FRANCUSKA: Cazaute 1, Giardino (L), Bernard (L), Stojiljković 7, Gicquel 11, Sager, Sylves 9, Elouga, Olinga-Andela 8, Ratahiry, Respaut, Rotar 9, Bah, Haewegene. IZBORNIK: Emile Rousseaux.

HRVATSKA: Grbavica 3, Butigan 5, Božičević (L), Miloš 6, Popić, Karatović 1, Dumančić, Marković 1, Šamadan 6, Deak 1, Jakšetić, Vranković, Štimac (L), Tomić 2. IZBORNIK: Ferhat Akbaš

POENI IZ NAPADA: Francuska 38, Hrvatska 20. POENI IZ SERVISA: Francuska 9, Hrvatska 0. POENI IZ BLOKA: Francuska 8, Hrvatska 5. POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Francuska 20, Hrvatska 21.

------------------------------------------------------

Hrvatska ženska reprezentacija neće braniti lani osvojeno srebro u Europskoj zlatnoj ligi. U polufinalnoj utakmici naše su djevojke poražene od Francuske, uvjerljivo, praktički od prvog do posljednjeg poena meča nisu bile u šansi i pomisliti o eventualnoj pobjedi. Nemoć će se najbolje iskazati u statističkoj brojci od samo 46 poena ukupno u tri seta, ali dojam na terenu bio je, nažalost, ovom prilikom i još porazniji.

Francuska, koja je za razliku od nas igrala u istom sastavu u kojem nas je izbacila i prošle jeseni u osmini finala Europskog prvenstva, prošla je u finale, gdje će se za zlato boriti protiv Češke (u drugom polufinalu svladale Rumunjsku sa 3:2 nakon 2 sata i 23 minute borbe). Naše suparnice ovim su, pak, izborile i nastup na Challenger Cupu, kvalifikacijama za Ligu nacija. Naime, Čehinje su svoje mjesto tamo već osigurale, pa će Francuskinje i kao finalistice Zlatne lige doći u Zadar, koji je domaćin Challenger Cupa krajem srpnja. Moguće da se i tamo opet susretnemo s Francuskom, ali tada bismo, ako do meča i dođe, trebali biti jači za najmanje Samantu Fabris. Što je izuzetno mnogo.

Što se tiče utakmice u Orleansu, u startnoj postavi hrvatski je izbornik Ferhat Akbaš na teren poslao tehničarku Leu Deak, Miku Grbavicu na dijagonali, primačice Josipu Marković i Lauru Miloš, Martinu Šamadan i Božanu Butigan kao blokerice te Izabelu Štimac na liberu. I čak je dobro počelo, Hrvatska je i povela 9:3, no uslijedila je prva crna rupa u našoj igri. Francuska je napravila seriju od čak 14 (!) uzastopnih poena. Kao da su domaće začarale u tim trenucima svoju polovicu terena, sjajne u bloku, sjajne u obrani, jednostavno nisu dopustile da lopta padne u njihovo polje i pobjegle su na velikih 17:9. Blok Josipe Marković prekinuo je taj nevjerojatan niz, ali već je to bilo prekasno, povratka više nije bilo.

Propadanja u našoj igri nastavila su se i u daljnjem tijeku meča, ne možda u tolikoj mjeri, ali dovoljno da Francuskinje u dvije-tri serije s po tri-četiri uzastopna poena pobjegnu na nedostižnu prednost. Vrtio je Akbaš postavu, tražio raspoložene igračice, ulazile su i Dumančić i Karatović i Tomić, u završnici i Vranković i Popić, a istovremeno padao u očaj na "jeftine" greške svojih igračica. Pogotovo se to odnosi na servis i situacije u igri kada je samo trebalo prebaciti loptu na suparničku stranu, a naše su igračice tražile izravan poen i pri tome griješile. Akbaševa se odbojka oslanja na obranu, on želi loptu u igri, ali s takvim greškama obrana zapravo ni ne dobije šansu za donijeti poen.

No, sve je to dio učenja, ovaj sastav reprezentacije izuzetno je mlad, a k tome Zlatna liga nije bila primarno natjecanje što se rezultata tiče. Ono najvažnije slijedi tek u Zadru (Challenger Cup) i u kvalifikacijama za EP te na koncu na SP-u u rujnu. Tamo reprezentacija treba biti "u elementu", pa ovaj poraz iz te perspektive uopće ne bi trebao boljeti i treba ga brzo zaboraviti...

Linker
27. travanj 2024 03:17