VLADO KOS Cropix
MUŠKA REPREZENTACIJA

Hrvatska porazom od Izraela krenula u kvalifikacije za Europsko prvenstvo, slijedi dvoboj protiv Estonije

Unatoč visokim očekivanjima, nije to bila dobra večer za hrvatsku selekciju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. kolovoz 2024. 21:39

HRVATSKA 1

IZRAEL 3

(22:25, 25:23, 22:25, 23:25)

OSIJEK - SD Gradski vrt. Gledatelja 400. Suci: Szabo (Mađ), Balandžić (Srb).

HRVATSKA: Višić 2, Cvanciger 17, Zeljković 16, Šestan 10, Nikačević 9, Jakopec 10, Pervan (L), Mitrašinović 2, Bakonji 0, Sedlaček 0, Mandura 0, Vlašić, Repek, Šunjo (L). IZBORNIK: Igor Juričić.

IZRAEL: Ariel 0, Rura 19, Liberman 25, Goldrin 15, Batchkala 14, Hazan 2, Roitman (L), Osokin 0, Haver 0, Briger, Rawitz, Sessler. IZBORNIK: Itamar Stein.

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 51, Izrael 64.

POENI IZ SERVISA: Hrvatska 5, Izrael 4.

POENI IZ BLOKA: Hrvatska 10, Izrael 6.

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 26, Izrael 24.


Neočekivani poraz doživjeli su hrvatski odbojkaši na startu ciklusa kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2026. godine. U prvoj utakmici skupine D poraženi su na domaćem terenu u Osijeku od reprezentacije Izraela s 3:1.

Unatoč visokim očekivanjima, nije to bila dobra večer za hrvatsku selekciju, koja je već u tjednu prije meča zapravo zapala u probleme, jer je ostala bez dvojice najboljih igrača. Doduše, kapetan Petar Đirlić već je i ranije prema dogovoru dobio dopuštenje za odlazak u Italiju radi prelaska i aklimatizacije u sklopu novog klupskog angažmana (Lube Civitanova), dok je proteklih nekoliko dana viroza uhvatila Marka Sedlačeka, pa je u Osijeku jedva i trenirao s ostatkom reprezentacije, a kamoli bio spreman za utakmicu. Doduše, kada je protiv Izraela zagustilo, posegnuo je izbornik Igor Juričić i za pouzdanim primačem-pucačem, međutim bilo je evidentno da nije bio u stanju pomoći tako da je igrao u intervalima po samo nekoliko poena.

image
VLADO KOS Cropix

S druge strane, u Gradski vrt stigli su maksimalno angažirani Izraelci, koji su možda smatrani kao donekle i mala nepoznanica iako to ne bi smjeli biti. Sudionici su lanjskog Europskog prvenstva, bili su i domaćini jedne od skupina, a prije nekoliko dana odigrali su i prvu utakmicu u ovoj kvalifikacijskoj skupini protiv Estonije, pa se zasigurno moglo doći do dovoljno materijala o njima.

Kako god, u Osijeku su odigrali vrlo dobru utakmicu, pokazali se kao kompaktan sastav i vrlo žilav suparnik jer nisu odustajali niti od jednog poena, niti su propuštali prilike koje su im bile omogućene. Niti u jednom elementu, osim u napadačkoj efikasnosti, nisu bili drastično bolji u odnosu na Hrvatsku, dapače imali su i manje blokova i manje asova, i slabiji postotak prijema, i više grešaka, ali svaki su puta bili spremni ključne poene odigrati hrabrije i bolje. Svaki je set bio tijesan, svaki se lomio u posljednjih pet-šest poena, ali osim u završnici druge dionice nismo se uspjeli nametnuti na pravi način.

Umjesto Đirlića na mjestu dijagonale krenuo je Gabrijel Cvanciger, bio na koncu dojučerašnji mladostaš i naš najefikasniji igrač utakmice sa 17 poena, no Izraelci su s druge strane na istoj poziciji imali još jače oružje u Marku Ruri s 18 poena, a onda i raspucanog Shaya Libermana, koji nas je dotukao s 25 poena.

image
VLADO KOS Cropix

Pratio je Cvancigera u našim redovima Ivan Zeljković (16), no falio je osjetniji učinak drugog našeg primača, Filipa Šestana, a osim s pokušajima sa Sedlačekom, na klupi je Juričić ostavio i Repeka i Vlašića.

Hrvatska se tako odmah dovela u nezgodan položaj što se tiče borbe za EP, budući da sada obje reprezentacije u našoj skupini imaju po pobjedu, jer Estonija je pobijedila Izrael s 3:1. U subotu i mi gostujemo u Estoniji te će tamo pobjeda biti praktički pa imperativ. Iz svake od sedam kvalifikacijskih skupina pobjednik ide na EP, te dodatno pet najboljih drugoplasiranih momčadi.

Linker
05. rujan 2024 11:13