Hrvatski odbojkaški savez
DALEKO JE VOLDA

Hrvatska reprezentacija na putu do sjevera Europe prošla pravu malu noćnu moru i na koncu stigla bez prtljage

‘Krenuli smo iz Osijeka u petak ujutro, 8.30, a stigli smo u subotu ujutro, u 3.30 sati‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. kolovoz 2022. 12:07

Za 19 sati možete stići od Zagreba preko recimo Frankfurta do New Yorka i nazad. A možete i iz Londona do New Yorka, ali dvaput! Bez ikakvog problema za 19 sati stižete od Zagreba do Dalekog istoka. Izaberite što vam se više sviđa - Seoul, Tokio ili nešto bliži Kuala Lumpur ili Šangaj. Pridodate li još koji samo sat, i eto vas u Australiji, a to je doslovno drugi kraj svijeta. U svakom slučaju, dugačka međukontinentalna putovanja koja jasno podrazumijevaju i promjenu nekoliko vremenskih zona.

No, moguće je i u "dobroj, staroj Europi", u istoj vremenskoj zoni s nama, putovati punih 19 sati. Dapače, izmijeniti na tom putu gotovo pa sva prijevozna sredstva (nedostaje samo vlak). Uspjelo je to našim odbojkašima, muškoj izabranoj vrsti koja u nedjelju igra protiv domaćina Norveške u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Odredište je bilo i jest, grad Volda. Recimo da je to negdje u središnjem dijelu Norveške. Doslovno gradić, tek malo više od 10.000 stanovnika.

image

Gradić Volda nalazi se na obalama Sjevernog mora

Hrvatski odbojkaški savez

- Krenuli smo iz Osijeka u petak ujutro, 8.30, a stigli smo u subotu ujutro, u 3.30 sati - sa sjevera Europe će nam Iva Bule, team-menadžerica odbojkaške reprezentacije.

- Prvo je bio autobus do Zagreba, pa let za München, drugi let do Osla. E, tamo nas je dočekala prekrasna vijest da nikome nije stigao kofer, prtljaga. Onda smo se ukrcali na let za Voldu, ali nismo tamo sletjeli.

Nego?

- Sletjeli smo u Alesund jer je zračna luka u Voldi bila u magli, pista je doslovno u polju, a zrakoplov je maleni. Bilo nas je ukupno jedno 30 putnika i tek kada smo sletjeli nas je pilot izvijestio da smo u biti u drugom radu jer nije želio riskirati slijetanje po magli. Onda smo u Alesundu čekali autobus 40 minuta koji nas je onda uz vožnju, koja je u jednom trenutku podrazumijevala i trajekt, a u jednom dijelu i autobusom kroz podmorski tunel (Norvežani su svjetski poznati kao vrsni graditelji podmorskih tunela, op. a.), da bismo onda napokon stigli u Voldu. U biti, spavamo u gradu koji se zove Ulstein (8.000 stanovnika) i koji je relativno blizu.

Ne želimo ni pitati koliko je to sad "relativno" blizu?

- To je do dvorane u Voldi još jedno putovanje od 40-ak minuta.

image

Jutarnja kava naših reprezentativaca u lokalnom kafiću

Hrvatski odbojkaški savez

O, pa to vam je onda "iza ugla", šala mala u odnosu na sve dotad. Navodno su i hotelske sobe malo... skučene?

- Ma, dobro... to je tako-tako. Krevet je od zida do zida. Za igrače je dobro, veći je problem što smo došli bez prtljage, a vani je zima. Temperatura preko dana 11 stupnjeva. Inače bismo znali prošetati malo gradom, cijela momčad, posebno nakon ovakvog putovanja, ali sada nismo željeli riskirati prehlade. Srećom pa sam ja dečkima prije puta rekla da u ruksak svakako stave jednu garnituru dresova, tenisice, majice i hlače za trening. Eto, to imamo, a to je najbitnije. Imamo dresove za utakmicu i imamo volju i želju danas pobijediti, ali nemamo četkice za zube, ha, ha. To smo otišli ipak kupiti.

Nalaže se jasno pitanje zašto se uopće međudržavne utakmice igraju baš, neka se ne naljute Norvežani, ali "Bogu iza nogu"? Odgovor je Norvežana, dvorana u Voldi je nova, pa eto... Da je pokažu svijetu.

- Problem će nama biti i putovanje nazad. Putujemo opet jasno cijeli dan i u Osijek ćemo stići tek u utorak ujutro, a u srijedu nas čeka najvažnija utakmica, protiv Grčke - iz doista jako, jako daleke Norveške će Iva Bule, team-menadžerica hrvatske odbojkaške reprezentacije.

Linker
28. travanj 2024 12:07