CEV Cev
‘MOŽEMO PROĆI‘

Hrvatska u osmini finala igra protiv Rumunjske: ‘Mi smo svoj cilj osigurali i prije sudara sa Slovencima‘

Hrvatski reprezentativci završili nadmetanje po skupinama na EP na sjajnom drugom mjestu, iza Slovenije
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. rujan 2023. 22:00

U srijedu navečer će se okončati prvi dio nadmetanja, onaj po skupinama, na Europskom odbojkaškom prvenstvu. Ovo vrijedi za skupine A i C. No, zato su skupine B i D okončale svoj dio u utorak navečer. Hrvatska ga je okončala na visokom drugom mjestu. Zahvaljujući dakako prije svega našim igrama, ali onda i raspletu utorka u kojem je Slovenija svladala Bugarsku 3:0 (31:29, 25:22, 32:30), dok je Ukrajina slavila protiv Španjolske 3:0 (25:21, 25:21, 25:19). S drugim mjestom u skupini, znano je i na koga ćemo u osmini finala. "Križanjem" sa skupinom D, idemo na ondje trećeplasirane Rumunje.

Inače, kako je počelo, malo se tko nadao ovakvom raspletu. Naime, hrvatska odbojkaška vrsta Europsko je prvenstvo otvorila porazom od Finske. Štoviše, vrlo uvjerljivim (0:3) u blijedom izdanju u kojem nisu postojali ni servis, niti prijem. Budući da je u projekcijama uoči EP iz samog našeg stožera, Finska orisana kao najslabija karika, u tom je trenutku bilo logično posumnjati u dobar ishod na turniru. Pod njim podrazumijevamo na prolazak skupine koji je uostalom i bio zacrtan kao glavni cilj. Tada je nastao preokret. Dan nakon Finaca, malo teško, ali ipak zasluženo svladana je Ukrajina (3:2). S osobitim naglaskom na zadnja dva seta u kojima su se izabranici Cedrica Enarda "izvukli" od ruba poraza do pobjede, uz perfektno odigrani 4. set. Prva pobjeda nad Ukrajincima nakon ljeta u kojem su nam nanijeli tri uzastopna poraza. Slijedila su slavlja nad Španjolskom (3:0) i osobito bitno, domaćinom Bugarskom (3:1) na krilima perfektnog Marka Sedlačeka. Tog je trenutka, Hrvatska kolo prije kraja nadmetanja u skupini osigurala prolazak, osminu finala. Sraz sa Slovencima ne računamo. Ne zbog glatkog porata (0:3), već stoga što smo poraz u toj utakmici doista ukalkulirali i prije natjecanja. To su ipak jednostavno u ovom trenutku dva različita svijeta.

- Čestitke Sloveniji na pobjedi, od početka do kraja stvarno su dominirali u svim elementima. Mislim da smo mi ušli u susret s malo previše respekta prema njima. Iako to jesu najbolji svjetski individualci, ipak mislim da smo se mogli malo bolje "potući" s njima - iz bugarske Varne će, nakon natjecanja u skupini, naš kapetan Petar Đirlić.

Bilo je vidljivo da u tom susretu naši igrači kao da nisu "duhom i tijelom" u dvorani. "Ispuhali" su se utakmicu ranije, velikim slavljem protiv Bugara. Priznaje to i sam kapetan.

- Mi smo svoj cilj osigurali i prije te utakmice sa Slovencima, pa možda i nismo ušli toliko motivirani. Siguran sam da ako se ponovno sastanemo s njima u četvrtfinalu, da će to biti skroz druga utakmica. Imamo sada ukupno četiri dana odmora i sigurno ćemo to iskoristiti na najbolji način za odmoriti se i pripremiti za sljedećeg suparnika iz izraelske skupine D. To su na koncu ispali Rumunji. Momčad koja nije nepobjediva, daleko od toga, iako ipak valja biti i na oprezu, nikako ih ne potcijeniti. Uostalom, dovoljno je reći da su oni u svojoj skupini pobijedili olimpijskog pobjednika Francusku. Ja sam uvjeren da možemo proći, a onda u četvrtfinalu opet idemo na neku vrhunski jaku reprezentaciju.

Realno, osmina finala EP je u ovom trenutku optimalan, možda čak i realan domet hrvatske muške odbojke. Sve više ili iznad toga bio bi prebačaj. Ne samo plana i cilja, nego možda čak i objektivnih mogućnosti. Iako, ljepota sporta je u njegovoj nepredvidljivosti, pa zašto se ne nadati i prebačaju. Tim prije što su nađi dečki sada zapravo potpuno rasterećeni. Nema više razloga, mjesta opterećenju ili imperativu. Sraz Rumunjska - Hrvatska na rasporedu je u subotu, 9. rujna.

TABLICA

1. Slovenija 5 5 0 15:1 15

2. Hrvatska 5 2 3 9:9 8

3. Ukrajina 5 2 3 10:11 6

4. Bugarska 5 2 3 8:11 6

5. Španjolska 5 2 3 6:11 6

6. Finska 5 1 4 7:12 4

Linker
30. studeni 2023 08:57