Slavlje Hrvatske

 ZVONKO PAVIC Cropix
VELIKI PODVIG

Hrvatske odbojkašice ostvarile povijesni uspjeh! Pobjedom u Zadru izborile nastup u svjetskoj eliti

Belgijanke su bile favoritkinje čitavog turnira, ali snažne HR djevojke porazile su ih u finalu.
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 31. srpanj 2022. 22:21

HRVATSKA - BELGIJA 3:1 (25:20, 21:25, 25:22, 25:21)

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 61, Belgija 41

POENI IZ SERVISA: Hrvatska 2, Belgija 7

POENI IZ BLOKA: Hrvatska 10, Belgija 7

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 23, Belgija 30.

HRVATSKA: Grbavica 1, Strunjak, Butigan 10, Perić, Miloš 3, Mlinar 9, Karatović, Dumančić, Marković, Fabris 28, Šamadan 11, Deak 4, Štimac, Tomić. IZBORNIK: Ferhat Akbaš.

BELGIJA: Van Sas, Herbots 20, Lemmens 6, Guilaams 5, Van Gestel, Demeyer, Martin 2, Krenicky, Janssens 11, Van De Vyver 2, Rampelberg, Van Avermeat 1, Stragier, Koulberg. IZBORNIK: Gert van de Broek.

Hrvatska je u Ligi nacija, prvi put u svojoj povijesti! Zlato je izboreno u Zadru u dvorani Krešimira Ćosića, gdje su poraz morale potpisati reprezentativke Belgije. Zlatna u mnogočemu bila je Samanta Fabris, na koncu, ona je i zaključila četvrti set koji nas je odveo među elitne svjetske odbojkaške reprezentacije. Challenger cup u Zadru, dijamantnim slovima će biti urezan u povijest ženske odbojkaške reprezentacije.

image
ZVONKO PAVIC Cropix

Meč koji je odmah na svojem otvaranju usmjerio razmišljanja prema čvrstoj igri u kojoj će odlučivati nijanse, ali valja priznati kako su Belgijanke nekako odlučnije krenule. Istina, nakon prvog sigurnog i snažnog poena, Hrvatice su odmah poravnale i tako se držale do 4:4. Onda je uslijedila serija s druge strane, brzo su suparnice našim curama napravile prednost od tri poena. Bila je to igra koja je morala zabrinuti našeg izbornika Ferhata Akbaša, posebice stoga jer su i u daljnjem tijeku prvoga seta znale pobjeći na tri razlike. I ne samo jednom nego čak tri puta, pa se činilo kako Hrvatskoj set pomalo izmiče iz ruku, jer su bile u minusu (11:14).

Ali Samanta Fabris i Božana Butigan, malo po malo hvatale rezultatski korak, koji se kasnije pretvorio u dugu liniju koja nam je donijela omjer 15:14, uz opasku o ranijem zaostatku od tri poena. Nisu Belgijanke uspijevale zadržati koncentraciju, napadi Hrvatice bili su sve sigurniji, lopte su pogađale na pravo mjesto. Onoga trenutka kad se uhvatilo 23:18, svima u dvorani bilo je jasno kako ni slučajno ne možemo izgubiti ovaj set! Ali je zato nastavak, odnosno druga dionica dugo vremena bila u znaku Belgijanki, napose Britt Herbots koja je za sobom vukla ostale. Uz to organiziranom igrom uspjele su našima zatvoriti sredinu terena gdje se inače moglo brojiti najviše naših poena. Izvrsna je na mreži bila Pauline Martin, teško se branilo njezine napade, otuda i njihovo vodstvo čije su brojke ubrzo narasle do prednosti 19:13. Onda su zaustavljene u jednom bloku kojeg su činile Martina Šamadan i Mika Grbavica, pa je izgledalo kako počinjemo hvatati priključak, međutim, znale su se izvući i napasti. O tome svjedoči njihovo vodstvo 20:15. Nisu se naše mislile olako predati, naprotiv, poenima Fabris, držale smo se na minus dva, što je ulijevalo nadu u povoljan ishod seta. Ne zadugo, jer Beligijanke nisu ispustile stečenu prednost.

image
ZVONKO PAVIC Cropix

Sumnja se nakon drugog seta uvukla u mogućnosti da se možemo nametnuti igrom, međutim, Šamadan je s dva poena trasirala put za bolje i više. Na sve su se naslonili odlični blokovi i Hrvatska je povela 6:1! Obećavajuće! Doista, nisu se nikako mogle pronaći suparnice naših, uglavnom su nam gledale u leđa sa zaostatkom od pet poena. Ako bismo išli izdvojiti nešto iz hrvatske priče onda je to svakako poen Lucije Mlinar, jedna neobranjiva dijagonala, Fabris je složila svoj poen i bilo je to zavidnih 16:9!

Nakon posve uvjerljivih 20:13, naše su pomislile kako je kraj, Belgijanke nisu mislile na isti način opet se ukazala Herbots i spustila svoje na tri poena zaostatka i to u dva navrata. Iza toga se dogodio jedna njihov dobar blok za 21:23, ali nisu iskoristile i dobar napad kojim su mogle ozbiljno ugroziti naše. Naletjele su na neprolazni blok! Nastavile su naše slično, ako ne i snažnije u četvrtom setu, otišle do 8:5, počela je Belgija stiskati i okrenula na iskorak 11:10! Samo kratko, jer je uslijedio uzvrat za 17:14 u trenucima kad nisu primale čudne poene kao malo ranije, očito se koncentracija podigla na višu razinu. Nisu se ni suparnice mislile oprostiti od meča baš tako lako, došle su na 22:21. Onda ih je s dva poena zasula Božana Butigan, dok je zlatni poen djelo Fabris.

Linker
24. travanj 2024 23:55