VJERAN ZGANEC ROGULJA/XINHUA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Vjeran Zganec Rogulja/xinhua/zuma Press/profimedia
VRHUNAC KARIJERE

Hrvatski as u elitnoj ligi: ‘Doprvak Europe doveo me kao pojačanje i to me čini ponosnim‘

Sjajni hrvatski odbojkaš nakon odlične prošle sezone u Italiji preselio u jednako jaku Poljsku ligu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 20. listopad 2023. 20:59

Odbojkaška nacionalna klupska prvenstva po Europi polako se zahuktavaju. Kasniji početak u većini zemalja za uzrok ima olimpijske kvalifikacijske turnire, koji su završeni tek prije desetak dana, a prije toga igralo se i muško i žensko europsko prvenstvo, pa prije toga Liga nacija, Europska liga, EP i SP u mlađim dobnim kategorijama... Uglavnom, klasično obojkaško ljeto s puno sadržaja, no sada se fokus okreće klupskim natjecanjima.

Jedna od najjačih odbojkaških liga na svijetu, ona za odbojkaše u Poljskoj danas diže zastor, a odmah će na premijeri biti i dva hrvatska odbojkaška reprezentativca. I to na suprotnim stranama. S jedne će biti Timofej Žukovski, u dresu PSG Stal Nyse, a s druge Marko Sedlaček, u dresu Jastrzebski Wegiela. I dok će Cimi, našem dugogodišnjem tehničaru, to biti druga sezona u poljskoj momčadi, Sedlačeku će to biti debi u tamošnjoj Plus Ligi.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Evo, taman smo u autobusu, vozimo se prema Nysi - javio se 27-godišnji Marko.

Iako je svega oko dva sata vožnje do tamo, momčad dakle putuje dan prije utakmice, što dovoljno govori o ozbiljnosti i natjecanja i kluba. A Sedlaček je, zapravo, u jednom od svakako “najozbiljnijih” klubova u Europi trenutačno. Njegov Jastrzebski Wegiel, naime, aktualni je doprvak Europe, dakle finalist Lige prvaka iz prošle sezone te prvak Poljske (koja, dakle, ima uz Italiju definitivno najsnažniju nacionalnu ligu) i pobjednik domaćeg Superkupa.

Sve je tip-top

- Ma, sve je tip-top, prezadovoljan sam sa svime dosad u Poljskoj - kaže Zagrepčanin o prvim dojmovima iz odbojkaške velesile.
Jer Poljska je, naime, s muškom reprezentacijom aktualni prvak Europe od prije mjesec dana (i brončana s dva prethodna izdanja, 2019. i 2021.), aktualni osvajač Lige nacija, lani srebrna na SP, a prije toga svjetski prvak iz 2014. i 2018.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Što se klubova tiče, Jastrzebski je doprvak, ali je i prvak Europe iz Poljske, ZAKSA Kedzierzyn-Koźle. Štoviše, taj je klub trostruki uzastopni pobjednik Lige prvaka, a prije pet mjeseci dogodilo se da, eto, dva poljska kluba izravno u finalu odlučuju o najboljoj momčadi na Starom kontinentu.

Dakle, ukratko, kako se god okrene Poljska je uistinu prava odbojkaška velesila.

Čisto da se dobije dojam u kakvo je okruženje stigao Marko Sedlaček, dok će istovremeno s druge strane to odmah puno reći i o njegovoj igračkoj kvaliteti.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

- Svakako bih rekao da mi je ovo vrhunac dosadašnje karijere. Ne mogu reći da nisam vjerovao u sebe, dapače, jer svjestan sam svojih kvaliteta i koliko vrijedim, ali opet čekaš dok ne dobiješ i nekakvu potvrdu za to. Od ove nema bolje, jer uvijek postoji san da tvoju kvalitetu uoče najveći klubovi, a ovaj je jedan od najboljih u Europi posljednjih deset godina - kaže Marko, kojem je ovaj angažman svakako velika satisfakcija.

- Ovdje nisam došao kao neki potencijal ili jer me vide kao razvojnog igrača, već su me doveli da budem pojačanje europskom doprvaku i to me čini presretnim. Imamo sjajnu momčadi, tri reprezentativca Poljske, dva Francuza, koji su bili olimpijski pobjednici u Tokiju, s time da je tehničar Toniutti jedan od najboljih u Europi već nekoliko godina. Trener nam je Argentinac Marcelo Mendez, legenda s gomilom trofeja. Stvarno sve je posloženo vrhunski i činjenica da su našli mjesta za mene, jednog Hrvata, čini me posebno ponosnim.

image
CEV Cev

U Plus Ligi postoji i ograničenje stranaca, tri maksimalno mogu biti istovremeno na terenu u momčadi, što znači da ih ni nema previše po momčadima, odnosno tamo dolazi samo probrano društvo. Jer klubovi će u pravilu dovoditi samo one strance za koje smatraju da mogu napraviti razliku u odnosu na domaće igrače. Tako je u biti svugdje, ali u Poljskoj je s obzirom na kvalitetu lige to na puno višoj razini. Recimo, Sedlačeku je konkurent na poziciji primača-pucača Tomasz Fornal, Poljak koji je prije malo više od mjesec dana s Poljskom osvojio zlato na EP.

“Branimo” sjajnu sezonu

- Tako je, a Fornal je bio i MVP prošlog prvenstva Poljske. Tu je još jedan reprezentativac, Rafal Szymura, pa također još jedan domaći igrač i ja, koji ćemo se boriti za postavu. No, ja sam optimističan, jer, kažem, ne bi me dovodili da ne računaju na mene. Ne da budem tek jedan od igrača, već da pomognem. K tome, ionako je sezona nakrcana utakmicama, liga, kup, Liga prvaka... A još je “skraćena” sezona jer se mora čim prije završiti zbog Olimpijskih igara sljedećeg ljeta, tako da ćemo praktički svaka tri dana igrati. Evo, sad krećemo i onda skoro ni nema stajanja sve tamo do kraja travnja.

image
LUIGI MARIANI Nurphoto Via Afp

Pri tome su rezultatska očekivanja sasvim sigurno na istoj razini kao prošle sezone, ako ne i malo viša.

- Da, iz tog kuta ispada malo nezahvalna pozicija za mene jer klub “brani” možda i svoju najbolju sezonu koju je imao dosad te se sada, jasno, očekuje ostati na toj razini. No, vjerujem da imamo momčad za to, a ja sam motiviran pomoći.

Sedlaček je karijeru nakon matične Mladosti gradio uglavnom u Italiji, s epizodama u Francuskoj i Turskoj, a pozivnica za Poljsku bila mu je odlična prošla sezona u talijanskoj Cisterni, gdje mu je inače suigrač bio i reprezentativni kolega Petar Đirlić.

- To mi je bila najbolja sezona u karijeri. Igrao sam puno, u kontinuitetu i sve na visokoj razini. Tamo već negdje u siječnju počele su se spominjati priče o Jastrzebskom, ali nisam se previše obazirao na to, jer uvijek ima dosta tih priča i glasina... Bilo je interesa i iz drugih talijanskih klubova, pa i iz Rusije, ali kada je ubrzo stigla i konkretna ponuda iz Poljske, nisam uopće puno razmišljao. Potpisao sam za njih već u veljači. Ostvarila mi se tako želja za igranjem u Poljskoj, jer status koji odbojka ima ovdje i navijači kakvi su ovdje, to je fascinantno. Rekao bih čak da im ni nogomet nije toliko popularan, odbojka im je sve. Evo, pričao sam s Poljacima iz kluba koji kažu da igranjem u reprezentaciji kao da dobiju još jedan ugovor, ako ne i više zbog nagrada, bonusa, sponzorstava... Ovdje je to sasvim drugačije shvaćanje i reprezentacije i odbojke u odnosu na nas.

image
BIANCA SIMONETTI Nurphoto Via Afp

Fascinantni Superkup

Što se može iščitati i na primjeru skorašnjeg poljskog Superkupa. Bit će to repriza finala Lige prvaka, jer ZAKSA je osvajač Kupa, a Jastrzebski osvajač prvenstva.

- Igramo na neutralnom terenu, u Katowicama, u legendarnoj dvorani koja ima specifične tribine i podsjeća na amfiteatar. Kapacitet je 10.000 gledatelja, a polovica je karata prodana u prvih par dana, a vjerujem da su zapravo dosad rasprodane sve, dva tjedna prije utakmice. Meni je to fascinantno.

No, prije Superkupa i ZAKSA-e, za početak danas (20.00) slijedi premijera protiv Cime.

- On mi je ujedno i cimer u reprezentaciji, tako da se čujemo jako često, dobri smo prijatelji. Prije dva mjeseca smo saznali da otvaramo sezonu međusobno, pa smo već u reprezentaciji pričali o tome dosta.

image
BIANCA SIMONETTI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Bianca Simonetti/livemedia/shutterstock Editorial/profimedia

Vjerujem da reprezentacija može napraviti iskorak

Marko Sedlaček bio je, jasno, ovoga ljeta i dio reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu, na kojem smo imali veliku, povijesnu priliku proći u četvrtfinale. Protiv Rumunjske smo izgubili u pet setova, nakon što smo se vratili od 0:2...

- Generalno na cijelo EP gledam s ocjenom da je mala, tanka razlika između uspjeha i neuspjeha. Jer koliko smo blizu bili protiv Rumunjske, jednako smo tako mogli ne pobijediti Ukrajinu ili Bugarsku u skupini pa smo lako mogli ne proći ni skupinu. Žal postoji svakako za tim porazom u osmini finala, jer trebali smo dobiti, mislim da imamo kvalitetu, ali nekako nas jednostavno nije nagradilo. Falila je nekako prava atmosfera, na Rumunjima se vidjelo da malo više “ginu” u tom trenutku, a mi smo ušli nekako nonšalantno i to nas je koštalo - kaže Sedlaček.
Šteta je i iz perspektive što je, zbog promjene kalendara, novo EP tek za tri godine. Dakle, treba čekati novu priliku do 2026.

- Imat ćemo u međuvremenu kvalifikacije za VNL, a napredovali smo sada na renkingu desetak mjesta, tako da postoji šansa i za dohvatiti SP 2025. Kako god, mislim da vrijedimo, nositelji reprezentacije su nam u najboljim godiama i ova će generacija nadam se u sljedećih par godina napraviti neki iskorak.

KARIJERA

2013/14. Mladost
2014/15. Rennes (Fra)
2015/16. Piacenza (Ita)
2016 - 2019. Mladost
2019. - 2021. Monza (Ita)
2021/22. Galatasaray (Tur)
2022/23. Cisterna (Ita)
2023/24. Jastrzebski (Polj)

Linker
03. svibanj 2024 15:36