Hrvatska reprezentacija (arhiva)

 DUBRAVKA PETRIC/PIXSELL Pixsell
VELIKA POBJEDA

Hrvatski odbojkaši glatkom pobjedom protiv Ciprana osigurali plasman na Europsko prvenstvo

Plasman na EP kao pobjednik ove skupine osigurala je Grčka, koja ima omjer pobjeda i poraza 5-0
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 20:40

CIPAR - HRVATSKA 0:3 (14:25, 21.25, 17:25)

NIKOZIJA - Dvorana Tasos Papadopoulos. Suci: Zguri i Stojčić (Izrael).

CIPAR: Savvides 4, Ioannou 1, Pappas, Chrysostomou, Stroukarevirs 4, Haridimou 3, Skordis 6, Karkidis, Alexio, Mavromatis, Nikolaou 1, Siapanis 10, Christoforou, Michael. IZBORNIK: Nikolaos Zalmas.

HRVATSKA: Višić 2, Perić, Nikačević 7, Busak Vidaković, Bakonji, Sedlaček 10, hanžić, Šestan 9, Marelić, Pervan, Andrić 17, Mihalj 11, Zeljković. IZBORNIK: Cedric Enard.



Hrvatski su se odbojkaši uspjeli "ukrcati" u kompoziciju koja vodi na Euro 2023. Naši su odbojkaši kao jedna od pet najboljih drugoplasiranih momčadi iz skupina, izborila pravo nadmetanja na Europskom prvenstvu. Porazom od favorizirane Grčke koja je osigurala prvo mjesto u našoj skupini, Hrvatska je trebala pobjedu od 3:0 protiv vrlo žilavih Ciprana, pogotovo na domaćem terenu. A takve utakmice, pod pritiskom, nikada nije lako igrati, pogotovo u gostima.

Stoga je prvi set bio lagano ispitivanje snaga, čak su domaćini većim dijelom uvoda vodili, a Hrvatskoj je nasušno trebao blok za preokretanje rezultata. I sastavljaju dva za redom, za egal 9:9, i od tada kreće puno bolja Hrvatske. Začas je 17:12 za našu momčad, pa 22:13, sve do 25:14 i vodstva od 1-0.

Drugi set naši otvaraju maestralno, s 4:0, kontroliraju rezultat cijelo vrijeme, iako se neugodni Ciprani nikako ne predaju, i stalno pušu za vrat našima. Hrvatski izbornik Cedric Enard čak je kod našeg vodstva uzeo time out na 24:21, a nakon njega odlični Filip Šestan završio set s 25:21 za 2-0 u setovima.

U trećem setu naši reprezentativci su upali u loše razdoblje igre, s puno pogrešaka na servisu, što unosi nervozu u hrvatske redove jer od vodstva od 8:3 suparnik je stigao poravnati (9:9). Ipak, bila je to samo ‘crna rupa‘, jer Hrvati su ponovno u vodstvo 15:11, vratila se i smirenost u naše redove, koji ponovno djeluju puno povezanije i moćnije. U finiš trećeg seta Hrvatska je ušla vodstvom 20:14, te su smireno samo otišli do kraja. Hrvatska je puno bolje servirala (5-1), blokirala (8-3), napadala (43-27) i primala servis (66-61%). Apsolutno zaslužena pobjeda Hrvatske u Nikoziji!

- Drugi put uzastopno smo se plasirali na Europsko prvenstvo. Presretan sam što smo uspješno okrunili ovo ljeto. Nakon dvije medalje, uspješno smo okončali i kvalifikacije. Bilo je teško, dugačko i naporno, ali kad se uspjesi redaju, sve je onda lakše - na koncu kvalifikacija, s Cipra će naš kapetan, Marko Sedlaček. (dba)

Linker
07. rujan 2024 14:45