Utakmica za trece mjesto Final Four Europske zlatne lige za odbojkase u lipnju 2022.

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
EUROPSKA ZLATNA LIGA

Hrvatski odbojkaši izgubili i treću utakmicu u skupini, Sjeverna Makedonija slavila nakon velike borbe

U drugom dvoboju u ovoj skupini Ukrajina je s 3-0 (21, 21, 23) slavila na gostovanju u Belgiji
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. lipanj 2023. 23:13

S. MAKEDONIJA - HRVATSKA 3:2 (25:17, 25:22, 21:25, 29:31, 16:14)

S. MAKEDONIJA: G. Gjorgiev 1, N. Gjorgiev 28, Ljaftov 16, Milev 6, Savovski 8, Madjunkov 5, Angelovski (L), Despotovski 0, Mihailov (L), Nakov, Boškov, Andonov, Iliev, Kostikj 0. IZBORNIK: Joško Milenkoski.

HRVATSKA: Višić 3, Cvanciger 3, Zeljković 19, Marelić 26, Mihalj 8, Nikačević 10, Pervan (L), Mitrašinović 18, Brčić 0, Busak Vidaković (L), Hanžić 0, Perić, Bakonji 0, Kulušić. IZBORNIK: Cedric Enard.


Hrvatski odbojkaši ni iz trećeg pokušaja nisu upisali pobjedu u ovoj sezoni europske Zlatne lige. No, ovoga su puta bili bliže nego li u utakmicama protiv Belgije i Ukrajine, štoviše bili su na rubu potpunog preokreta na gostovanju u Skoplju i mogla je to na koncu ispasti posebno slatka pobjeda s obzirom na razvoj događaja u dvorani Boris Trajkovski.

Jer gubili smo 2:0 u setovima, imali su domaćini i tri meč-lopte u četvrtoj dionici, međutim sve smo to uspjeli spasiti i odvući dvoboj s Makedonijom u peti set, ali za malo je izmaknula potpuna nagrada u obliku dva boda. Na kraju nam je ostao utješni prvi bod u skupini B.

Sve se nakon prva dva seta činilo da mirnim tijekom ide na mlin Makedonaca. Imali su kontrolu igre i rezultata, Hrvatska nije uspijevala uzvratiti, pa ni gledateljima na tribinama sve to nije bilo posebno uzbudljivo. U trećem setu naši su igrači počeli "davati znakove života", zauzdali napokon napade domaćih i uspjeli im otkinuti set. I tu se počela stvarati nervoza kod Makedonaca, naši su se razigrali i sjajno otvorili četvrti set (1:7, 8:12) što im je trebalo osiguralo mirnu završnicu (13:19). No, opet smo upali u crnu rupu, pa su domaćini poveli 22:21 i onda je uslijedio dramatičan rasplet. Imali su Makedonci tri meč-lopte, pa mi tri set-lopte, napetost je rasla svakim poenom, uključila se sada u utakmicu i publika, pa je sve to poprimilo obrise vrućeg derbija. Ivan Zeljković spasio je dvije meč-lopte poenima iz smeča, da bi nam onda blokom na Nikoli Gjorgievu, najopasnijem makedonskom napadaču, donio poen za četvrti set.

Ni peti set nije bio ništa manje uzbudljiv, svaki poen imao je težinu meč-lopte, a Makedoncima ni prednost 12:9 nije bila dovoljno za mirni završetak. Vratili smo se, naime, na 12:12 pa se potom igrao poen za poen, a u tom ratu živaca spasili smo još jednu, četvrtu meč-loptu ukupno, ali na petu nismo uspjeli izvesti pravi napad i pobjeda je ipak ostala domaćinima.

U drugoj utakmici naše skupine Ukrajina je kao gost svladala Belgiju 3:0.

Hrvatskoj sada slijede tri domaće utakmice, od 11. do 18. lipnja u Zadru (Ukrajina, Makedonija, Belgija), prije sudjelovanja na Final Fouru (24. i 25. lipnja), također u Zadru.

Linker
08. svibanj 2024 23:19