VLADO KOS Cropix
POSRTAJ U TALLINU

Hrvatski odbojkaši upisali novi poraz te se udaljili od plasmana na Eurovolley

Skoro pa bez ispaljenog metka pali su hrvatski odbojkaši u Estoniji
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. kolovoz 2024. 19:01

ESTONIJA - HRVATSKA 3:0 (25:16, 25:19, 25:22)

TALLINN - Sportska dvorana Kalev. Gledatelja 1800. Suci: Niewiarowska (Polj), Geukes (Njem).

ESTONIJA: Viiber 3, Teppan 11, Tamearu 15, R. Täht 11, Saaremaa 8, Aganits 7, Maar (L), Saar (L), Vanker 1, Allik 0, Treial, Kordas 0, Hurt, Löhmus.

IZBORNIK: Alar Rikberg.

HRVATSKA: Višić 1, Cvanciger 1, Sedlaček 5, Šestan 8, Jakopec 4, Nikačević 6, Pervan (L), Mitrašinović 10, Bakonji 0, Zeljković 5, Šunjo (L), Vlašić, Repek, Mandura.

IZBORNIK: Igor Juričić.

POENI IZ NAPADA: Estonija 40, Hrvatska 35. POENI IZ SERVISA: Estonija 8, Hrvatska 0. POENI IZ BLOKA: Estonija 8, Hrvatska 5. POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Estonija 19, Hrvatska 17.

Skoro pa bez ispaljenog metka pali su hrvatski odbojkaši u Estoniji. Ostali su bez osvojenog seta na važnom gostovanju u Tallinnu i tako si zakomplicirali život u borbi za odlazak na Europsko prvenstvo 2026. godine.

Iznenadio nas je Izrael u srijedu u osječkom Gradskom vrtu (i slavio sa 3:1), a dotukli su nas Estonci na domaćem terenu i pred respektabilnih 1800 gledatelja. Tako smo u prve dvije utakmice kvalifikacija za Eurovolley 2026. upisali dva poraza, odnosno umjesto priželjkivanih maksimalnih šest bodova ostali smo na debeloj nuli.

Za podsjetnik, iz svake od sedam kvalifikacijskih skupina pobjednik skupine ide na EP, plus pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija. Hrvatska je sada jako daleko od prvog mjesta, na njega praktički više ne trebamo ni računati, iako matematički još uvijek nije posve nedostižno. Kako točno, pak, stojimo u mogućoj borbi za jedno od pet najboljih drugih mjesta vidjet ćemo nakon što završi ovoljetni ciklus utakmica, a to je do sredine sljedećeg tjedna. No, i tu će biti na knap jer Hrvatskoj ostaju još samo dvije utakmice - domaćinstvo Estoniji, gostovanje kod Izraela - za popraviti štetu nastalu u protekla četiri dana. One će se, pak, igrati tek sljedećeg ljeta, odnosno do tada ćemo morati čekati na konačni rasplet kvalifikacija.

S porazima od Izraela i Estonije pokvarili smo odličan dojam ostavljen početkom ljeta, kada smo pod novim izbornikom, Igorom Juričićem, upisali svih šest pobjeda u prvoj fazi Zlatne europske lige, izborili finale tog natjecanja, što nam je donijelo i plasman na Challenger Cup.

Sada smo, međutim, bili oslabljeni izostankom kapetana Petra Đirlića te virozom načetim i iscrpljenim Markom Sedlačekom. U Osijeku je igrao tek nekoliko poena, u Tallinnu je, pak, startao u postavi na svojoj poziciji primača-pucača umjesto Ivana Zeljkovića, međutim opet je izostao pravi, uobičajeni Sedlačekov doprinos.

Vrtio je Juričić i tehničare i kombinacije primača u trokutu Sedlaček - Šestan - Zeljković, ali statističke brojke svejedno su na koncu pokazale tek 28% pozitivnog prijema Hrvatske, naspram 45% Estonije. Uostalom, domaćini su "zakucali" i osam asova, Hrvatska niti jedan...

U mršavom ofenzivnom učinku naših odbojkaša jedini dvoznamenkasti, i to jedva (10), bio je Tomislav Mitrašinović, koji je vrlo brzo zamijenio startnog korektora, Gabrijela Cvancigera, našeg najučinkovitijeg igrača protiv Izraela, a koji je sada, u doduše kratkom boravku na terenu, ostao na samo jednom poenu.

Linker
05. rujan 2024 11:05