Samanta Fabris i kolegice iz reprezentacije proživjele su sjajne trenutke u Zadru

 LUKA GERLANC/CROPIX Cropix
DIO SVJETSKE ELITE

Kapetanica hrvatskih odbojkašica: ‘Tijelo mi je davalo signale da treba usporiti‘

‘Velika mi je čast dijeliti svlačionicu s najboljom na svijetu‘, ističe Samanta Fabris koja u klubu mijenja Srpkinju Tijanu Bošković
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 30. prosinac 2022. 06:36

Iza hrvatske odbojke dobrih je, uspješnih 12 mjeseci. U odnosu na prethodne godine napravljen je osjetan korak naprijed u rezultatskom pogledu i na reprezentativnom i na klupskom planu.

Ono po čemu će se 2022. najviše pamtiti svakako su ljetni trijumfi nacionalnih selekcija, odnosno plasman ženske reprezentacije u elitnu Ligu nacija (VNL) te zlatna medalja odbojkaša s Mediteranskih igara u Oranu. Štoviše, ovo prvospomenuto je ne samo najveći uspjeh ove godine, već unazad i 20-ak godina, a velike zasluge za njega idu Samanti Fabris, kapetanici i stupu reprezentacije kroz proteklih nekoliko godina, a zasigurno i nekoliko sljedećih koje dolaze.

- Taj turnir u Zadru, na kojem smo se kvalificirale za VNL, svakako će ostati jako lijepa uspomena na 2022. - potvrdit će i Samanta podsjećajući se na niz pobjeda nad Kazahstanom (3:0), Portorikom (3:1) i Belgijom (3:1) u posljednjim danima srpnja.

- Jako smo se spremale za taj turnir i na kraju, iako je po rezultatu izgledalo lagano, nije nikako bilo jednostavno. Pobijedile smo u finalu Belgiju, u onom trenutku devetu reprezentaciju na rang-listi FIVB-a, što je bilo iznenađenje s obzirom na to da je Belgija već nekoliko godina igrala u VNL-u i zapravo na neki način bila nepravedno izbačena u kvalifikacije, jer nije bila posljednja, odnosno najslabija ekipa po rezultatima u VNL-u.

image
FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Razlog je što Liga nacija ima “zaštićene” reprezentacije, odnosno one koje svake godine imaju zajamčeno mjesto među 16 sudionica, bez obzira na rezultate, jer je to način koji FIVB-u garantira da će svake godine imati najbolje, a time i marketinški najisplativije reprezentacije u natjecanju. Tako je u ovom slučaju Južna Koreja bila najslabija u grupnoj fazi VNL, ali kao “zaštićena” nije mogla ispasti, odnosno igrati kvalifikacije, već je to zapalo Belgiju.

Kako god, za nas je dobro ispalo jer Belgija se pokazala ranjivom.

- Realno, na papiru gledano one i mi, uz njihovo iskustvo, nije se očekivalo da ćemo proći, ali, eto, uspjele smo.

Zadovoljna izborom kluba

Nadalje, taj podatak da smo pobijedili Belgiju, a koja nije bila najslabija u VNL, ujedno dovodi do zaključka da se Hrvatska može nadati pokojoj pobjedi u najsnažnijoj svjetskoj konkurenciji, s time da su nam one ekipe iz samoga vrha, objektivno, nedohvatljive. Uhvati li se i naša kapetanica u nekom trenutku u razmišljanjima kako bi to moglo izgledati nadolazećeg ljeta?

- Pa, zapravo i ne toliko jer sada ljeto stvarno daleko izgleda. Ali, samo se nadam da će naš zdravstveni bilten biti dobar i da ćemo onda moći pružiti maksimum, a to znači i iznenaditi nekoga u VNL.

Zašto Fabris ne gleda toliko unaprijed leži u činjenici da trenutačno ima “pune ruke posla” u svom novom klubu. Od jeseni je, naime, 30-godišnja Istrijanka članica turskog Eczacibašija, u koji je preselila iz kazanjskog Dinama. Treća je to inozemna stanica za Samantu nakon Italije (gdje je, doduše, igrala za pet klubova) i Rusije, a nakon nekoliko mjeseci prilagodbe sada može već malo i ocijeniti novu sredinu.

- Jako sam zadovoljna s izborom kluba, jer svi su uvjeti ovdje za treninge i rad odlični. Nemam riječi zapravo za opisati sve to, ali ovo je svakako jedan od top klubova u Europi - priča još uvijek relativno nova stanovnica Istanbula.

- Grad je također sjajan, brzo sam se priviknula, osim na jedinu stvar na koju se valjda nitko “izvana” ne može ovdje priviknuti, a to su gužve. No, zasad imam samo lijepa iskustva s cijelom Turskom, u klubu pogotovo i nadam se da će tako ostati.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Razlog više za zadovoljstvo jesu i aktualni rezultati. Nakon prvog kruga Turskog prvenstva (uz jednu neodigranu, zaostalu utakmicu) Eczacibaši je na vrhu tablice s perfektnim skorom 12-0. I za kraj godine su imale prilično naporan ritam jer igralo se prvenstvo i na Božić, a onda i još jedna utakmica kroz ovaj posljednji tjedan u 2022.

- U tih 12 pobjeda izgubili smo samo jedan set, odnosno čak smo i najveće suparnice, Vakifbank i Fenerbahče, pobijedili s po 3:0. Tako da što se stvari u ligi tiče, stvarno smo jako zadovoljni. Imamo jako široki roster, praktički dvije ekipe u klubu i to nam je dobra stvar s obzirom na gust raspored utakmica jer možemo dosta odmarati, a da pri tome rezultati ne pate.

Podbačaj na Klupskom SP

Uz Tursko prvenstvo, Eczacibaši igra i CEV-ovu Ligu prvakinja, a nedavno je sudjelovao i na Klupskom svjetskom prvenstvu održanom u Antalyji.

- Osvojile smo treće mjesto, što nije rezultat koji smo očekivali s obzirom na snagu ekipe koju imamo. Izgubili smo u polufinalu upravo od Vakifbanka i to sa 3:0. Nismo odradili tu utakmicu kao onu u domaćoj ligi, koja je imala i drugačiji pritisak jer dvoboji u prvenstvu su ipak važniji. No, kako god, nismo pokazali našu pravu igru na Klupskom SP-u, jer izgubili smo i od Conegliana u skupini, ali barem smo vidjeli što treba popraviti da bismo ispunili ostale ciljeve, a imamo ih dosta i svi su visoki. U svakom natjecanju želja je otići do kraja, osvojiti trofeje. Klubu je, rekla bih, prioritet osvojiti Tursko prvenstvo, to je važnije i od Lige prvakinja, koju je možda i teže osvojiti. Međutim, Eczacibaši već dugi niz godina nije bio prvak u Turskoj i velika je želja da se to sada uspije.

Dobra podjela posla

Eczacibaši je, u biti, najtrofejniji odbojkaški klub u državi sa 16 titula prvaka među odbojkašicama, no posljednje desetljeće glavnu riječ većim dijelom vodi Vakifbank, a manjim Fener.

- Baš zato u klubu teže tome da se opet vrate na tron - dodaje Samanta.

Hrvatska odbojkašica dovedena je kao pojačanje, makar na njezinoj poziciji dijagonale, Eczacibaši već godinama ima najbolju igračicu svijeta, Srpkinju Tijanu Bošković. Fabris je, kada je potpisivala za istanbulski klub, bila svjesna da neće biti prva opcija, kao što je to bila navikla biti u svojim prethodnim klubovima, ali to joj je u tom trenutku i odgovaralo. Naime, ozljede su posljednjih godina postale sve prisutnije i nije se bunila na aranžman gdje neće biti u pogonu non-stop.

Paše li joj, dakle, zasad taj ritam u kojem dijeli “minutažu” s Bošković?

- Tako je, igrala sam dugo u klubovima gdje nisam preskakala puno utakmica, a pri tome sam pokušavala svako ljeto i sve reprezentativne akcije odraditi. I kada je došla ponuda Eczacibašija da dođem i pomoći, ali i biti u ekipi s igračicom kakva je Tijana Bošković, svakako mi je bila i jest i sada čast. A što se minutaže tiče, nisam zapravo ni očekivala da ću toliko igrati. Odigrala sam četiri-pet utakmica u prvenstvu kao starter, s time da je prva postava igrala sve jače, bitnije utakmice, ali ja sam zadovoljna i ovako. Drago mi je ako mogu pomoći da se odmori najbolja igračica. S druge strane, mi se sve stalno spremamo i treniramo jednako, nema tu nikakve razlike, jer ionako mi igračice tek na dan utakmice saznamo tko će igrati.

Takva podjela posla, dakle, zasad ide dobro. Rezultati su tu, Bošković i Fabris nisu preopterećene, a pri tom Samanta pazi na svoje zdravstveno stanje, dakle “win-win” situacija. Ranije je (i još uvijek donekle) bilo problematično koljeno (ligamenti), još dok je igrala u Rusiji, a onda na kraju ovog ljeta u reprezentaciji i rame, zbog kojeg nije igrala sve dvoboje kvalifikacija za EP.

- Kažem, nakon dugog niza godina bez stanke, praktički, tijelo mi je davalo signale da treba usporiti ili napraviti pauzu. Prošlo ljeto mi je izbornik dao vremena da “sredim” koljeno, odnosno da preskočim prvi dio priprema i dođem u Zadar za VNL i to mi je puno pomoglo. Trenutačno sam jako dobro, odgovara mi što ne moram igrati svaku utakmicu, dobro se rehabilitiram i osjećam se sve bolje. Imam još neke stvari na kojima radim, ali s vremenom će to biti još bolje.

Slabija Liga prvakinja

U međuvremenu, Samanta svaku priliku dobro koristi, odnosno dostojno zamijeni Bošković. Tako su, recimo, “njezine” bile obje dosadašnje utakmice u skupini Lige prvakinja i u obje čiste pobjede od 3:0 (rumunjski CSM, bugarska Marica), Fabris je proglašena za MVP-a.

- Treba ipak reći da su protivnici dosta slabiji ove sezone u Ligi prvakinja jer nema ruskih klubova pa su se oslobodila tri mjesta. Skupine stoga nisu nešto posebno konkurentne, u svakoj se znaju favoriti i to se zasad i rezultati pokazuju. No, nama je cilj pobijediti u svakoj, uzeti maksimalan broj bodova jer sustav je natjecanja takav da četiri najbolje ekipe iz svih skupina izravno idu u četvrtfinale LP, odnosno preskačemo osminu finala što nam je dvije utakmice manje i to bi nam puno olakšalo. Zato se već i sada protiv svih borimo maksimalno jer svaki je set bitan radi plasmana.

Na koncu, počeli smo osvrtom na 2022. koju ostavljamo iza sebe, red je završiti sa željama za nadolazeću 2023. godinu?

- Nemam nekih posebnih želja, jedina je zapravo da sve ovo što imam, da ništa od toga ne izgubim, da sve ostane isto ovako kako jest - podvukla je Samanta Fabris.

‘Velika mi je čast dijeliti svlačionicu s najboljom na svijetu‘

Srpska reprezentativka Tijana Bošković već je sedam godina u Eczacibašiju, u koji je stigla kao talentirana 18-godišnjakinja i u međuvremenu stasala u, po mnogim stručnjacima, najbolju odbojkašicu na svijetu. Teško je tome i proturiječiti jer 194 centimetra visoka odbojkašica iz Trebinja bila je glavni razlog zašto je Srbija dva puta svjetski prvak (2018., 2022.), dvostruki europski prvak (2017., 2019.), olimpijsko srebro (2021.) i zašto je osvojila još nekolicinu medalja. A Bošković je gotovo redovito MVP ili, u najmanju ruku, najbolja dijagonala (korektor) na svim natjecanjima. Uostalom, tako je bilo i na ne tako davnom SP-u.

- Zasad je naša suradnja super, ja sam jako zadovoljna kako mi međusobno funcioniramo, štoviše čast mi je dijeliti svlačionicu s njom, jer je Tijana najbolja odbojkašica na svijetu. Ne samo zato što je dobila MVP titulu na SP, već ona to pokazuje stalno. Sretna sam, dakle, što imam priliku biti s njom u klubu jer ona je veliki profesionalac, igrala sam i protiv nje ranije, ali sada tome svjedočim svakim treningom i utakmicom - kaže Fabris.

Općenito je pozicija dijagonale u odbojci najatraktivnija, najcjenjenija, a tu su trenutačno tri jaka imena u vrhu, uz Bošković još i Talijanka Paola Egonu (Vakifbank) i Šveđanka Isabelle Haak (Conegliano). One su zapravo u jednu ruku i Samantina konkurencija

- Haak je odradila odlično Klupsko SP, dugo je nisam vidjela kako igra, pa me iznenadila, ali ja bih svejedno Tijanu stavila na vrh u toj konkurenciji. Ne samo radi klupske pripadnosti, već radi svega. Tijana je dvostruki MVP i na SP-u i na EP-u. Nije lako dobiti zlato na SP-u, a još je teže ponoviti to, obraniti i zlato i MVP naslov, a ona je to uspjela - kaže Fabris.

Lakše se bilo integrirati u klub uz našeg izbornika Akbaša

Dok je još igrala u Coneglianu (2017. - 2019.), Samanta je bila u situaciji da joj klupski trener bude i izbornik u reprezentaciji, Daniele Santarelli. Sada je situacija opet identična jer i u Eczacibašiju i reprezentaciji “šef” je turski stručnjak Ferhat Akbaš, koji je već odradio prvo ljeto s reprezentacijom.

- Imamo jako dobru međusobnu komunikaciju - kaže Samanta.

- Dapače, zadovoljstvo mi je što mogu s njim raditi i u klubu, puno mi je bilo lakše integrirati se u klub i ekipu jer sam već kroz reprezentaciju dobila uvid što on traži od igračica, upoznala njegov sustav igre, tako da mi je tom pitanju bilo olakšano sve. Sve pohvale, u svakom slučaju, i nadam se da će i sljedeće ljeto on biti s nama u reprezentaciji.

Linker
11. travanj 2024 10:28