Kapetanica Katarina Pavičić povela je novo šampionsko slavlje mladostašica

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
FINALE ODBOJKAŠICA

Mladostašice ludim preokretom stigle do nove titule prvakinja

Četvrta utakmica pokazala se i posljednjom, nakon što Dinamo na svom terenu nije uspio pretvoriti 2:0 u setovima u pobjedu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. svibanj 2024. 07:30

Na najdramatičniji mogući način odbojkašice Mladosti osvojile su novu titulu prvakinja Hrvatske. U četvrtoj utakmici finalne serije protiv Dinama gubile su 0:2 u setovima i s obzirom na tijek zbivanja malo je tko u tim trenucima vjerovao da se neće igrati i majstorica, peta utakmica. Svi osim 14 igračica Mladosti, stručnog stožera i manjeg kontigenta navijača Mladosti (jedan dio njih stigao je čak i iz Pule samo radi ove utakmice i u vjeri da će svjedočiti osvajanju titule) na tribinama dvorane u Peščenici.

I onda je krenuo “nemogući” preokret.
Mladostašicama je samopouzdanje poslije prva dva seta bilo razbijeno na tisuće komadića, ali korak po korak počele su ga spajati, prije svega su stabilizirale prijem servisa i tako se polako vraćale u utakmicu.
Ana Ištuk s klupe je dala početni impuls, naljepila se na to Andrea Mihaljević, a onda napokon i Katarina Pavičić. Kapetanica Mladosti u prva dva seta imala je u statistici svega jedan poen i mizeran učinak na prijemu, pa je jedan dio utakmice prosjedila i na klupi. No, kada je dobila novu priliku i kada je, valjda od bijesa i osjećaja nemoći, počela udarati smečeve svom snagom, time kao da je “probudila zvijer” u redovima Mladosti i povukla još malo ostatak ekipe.
U četvrtom setu su već mladostašice jednostavno potpuno otpustile sve kočnice, ostavile Dinamo na samo 12 poena. I na koncu na tom pozitivnom valu u petom setu dokrajčile posao za potpuni preokret.
Dva su puta ranije ove sezone Dinamo i Mladost igrali pet setova i oba puta je dobio Dinamo. No, sada je u tom ruletu, u kojem se zaboravljaju sva četiri prethodna seta i u kojem nema favorita, Mladost pokazala više čvrstine i koncentracije.
Donijelo im je to na koncu obranu naslova prvakinja s ukupnih 3-1 u ovoj finalnoj seriji, odnosno 19. titulu najboljeg kluba u državi i sedmu uzastopnu za ekipu iz Doma odbojke.
- Teško je reći nešto pametno odmah nakon ovakve utakmice. Očito nam je pet setova suđeno igrati u gostima na Peščenici - rekao je Darko Nojić, kojem je ovo prvi trofej za prvaka, a drugi s Mladosti (uz Kup Snježane Ušić), nakon što je sredinom sezone preuzeo mjesto glavnog trenera.

- Mučili smo se prva dva seta, tražili idealnu postavu, ali nismo odustajali i uspjeli smo se nekako izvući iz svega toga. Imali smo i kroz sezonu nekih turbulencija, no uz sav trud i rad koje su ove sjajne cure uložile i kad se sve zbroji, zaslužili smo osvojiti naslov. Idemo sada proslaviti. Svaka čast i Dinamu, pokazali su jako dobru igru kroz čitavu sezonu, ali naravno da sam sretan što pehar ostaje u Domu odbojke.
Dinamo se ponovo na kraju mora utješiti drugim mjestom, iako je bio jako blizu da finale odvede u potpunu neizvjesnost pete utakmice. Opet je servis bio jako oružje domaćih odbojkašica - 13 asova na koncu - ali nisu uspjele iskoristiti sve dobro što su izgradile u prva dva seta i u suzama su dočekale kraj utakmice.
- Mladosti je pokazala taman toliko više koliko pokazuje rezultat kroz cijelu seriju. Ova utakmica bila je i najkvalitetnija od sve četiri, gledajući obje strane, s time da je Mlad možda pokazivala malo više konstante kroz svih pet setova. Žao mi je najviše tog petog seta, u kojem smo imali šanse, ali nismo ih iskoristil, a tu jednu-dvije lopte ako ne iskoristiš, slijedi kazna - komentirao je trener Dinama, Igor Šimunčić.
Za Dinamo je ovo bilo druga sezona u kojem je došao do finala PH, a igrao je i oba posljednja finala Kupa.
- Pokazujemo konstantu i da sve ovo što radimo nikako nije stvar slučajnosti. Ove godine osvajanje trofeja nije bilo planirano, ali za iduću sezonu je plan uzeti neki od trofeja.

DINAMO - MLADOST 2:3
(25:19, 25:20, 20:25, 12:25, 11:15)
ZAGREB - SD Peščenica. Gledatelja 600. Suci: Bardić, Ivković.
DINAMO: Ninčević 2, Babić 17, Vrbanc 13, Mlinar 13, Deak 10, Trcol 9, Stošić (L), Šandrk 1, Kruhonja 1, Mišak 0, Dugi 0, L. Inkret, Uzun (L), Perić. TRENER: Igor Šimunčić.
MLADOST: Antunović 7, Mihaljević 17, Pavičić 15, Grabić 11, Papac 8, Freund 5, Smoljan (L), Ištuk 12, Bošnjak 0, Drobac, Koraca, Burđelez, Prkačin, Brašnić (L). TRENER: Darko Nojić.
POENI IZ NAPADA: Dinamo 45, Mladost 57.
POENI IZ SERVISA: Dinamo 13, Mladost 7.
POENI IZ BLOKA: Dinamo 10, Mladost 11.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Dinamo 27, Mladost 29.

Linker
05. svibanj 2024 07:36