Katarina Pavičić uništila je obranu Gackog

 GORAN MEHKEK Cropix
ODBOJKA

Mladostašice zadržale nadu za plasman u elitu: Hrvatske prvakinje prošle u zadnji krug kvalifikacija za LP

U odlučujućem dvoboju turnira Mladost je pobijedila ekipu Gackog iz BiH
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. listopad 2023. 22:48

MLADOST - GACKO 3:1

(21:25, 25:21, 25:17, 25:20)

ZAGREB - Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja: 200. Suci: Krtička (Češ), Petrović (Srb).
MLADOST: Antunović 2, Mihaljević 22, Pavičić 24, Grabić 7, Freund 4, Mehić 15, Smoljan (L), Zdovc 3, Papac 4, Sesar, Brašnić (L), Bošnjak, Ištuk, Drobac. TRENER: Miodrag Stojaković.
GACKO: Narančić 1, Divljan 8, Stanimirović 13, Radović 17, Zubac 3, Gajić 11, Koprivica (L), Soknić 0, Vuković, Lažetić, Samardžić, Popović. TRENER: Saša Slijepčević.
POENI IZ NAPADA: Mladost 60, Gacko 42.
POENI IZ SERVISA: Mladost 9, Gacko 4.
POENI IZ BLOKA: Mladost 10, Gacko 9.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mladost 18, Gacko 28.


Nada za plasman u europsku klupsku elitu i dalje živi u zagrebačkom Domu odbojke. Ekipa Mladosti izborila je, naime, drugi krug kvalifikacija za Ligu prvakinja nakon što je u odlučujućem dvoboju turnira pobijedila ekipu Gackog iz BiH.

Iako su subotnje suparnice već i prije meča otpale iz bilo kakvih kombinacija za jedno od prva dva mjesta u skupini, budući da su poražene u prva dva dvoboja (Asterix, Herceg Novi), svejedno nisu olako shvatile oproštajnu utakmicu. Dapače, ne samo da su natjerale mladostašice na potpunu ozbiljnost, već je prvih set i pol slika na terenu izgledala itekako zabrinjavajuće za hrvatske prvakinje.

Labavi početak domaće ekipe dao je krila gošćama koje su namirišale svoju šansu i onda na tom tragu držale mladostašice pod pritiskom. A u rosteru Gackog su i neke 30-godišnjakinje koje su na iskustvo znale kazniti i nervozu i opuštenost domaćih djevojaka.

K tome je u prvom setu Gacko upisalo samo četiri greške pa na kraju i osvojile set, a kad su u drugom setu krenule jednako žestoko te povele 7:4, pa je trener Miodrag Stojaković počeo uznemireno hodati uz liniju, Mladost je izgledala na rubu kolapsa.

No, Aida Mehić načela je prijem gošći s dva vezana asa, pa je Karla Antunović blokirala do tada najopasniju napadačicu Gackog, Jelenu Stanimirović, priključila se napokon i Mirta Freund sa svojim prvim poenima u meču, razmahala se Andrea Mihaljević, a onda još i više Katarina Pavičić pa se krvna slika mladostašica počela značajno popravljati.

Kada su na tom pozitivnom valu osvojile drugi set, odnosno vratile utakmicu u egal, vjerojatno su i igračice na terenu i igračice na klupi, zajedno sa stručnim stožerom, kolektivno odahnule.

- Bilo je ključno kad ćemo mi prelomiti i shvatiti što moramo raditi. Na vrijeme smo se resetirali te počeli raditi ono što smo dogovorili kako trebamo igrati. Nije bila briljantna utakmica, ali najvažnije je da idemo u sljedeći krug, za koji evidentno neke stvari moramo popravljati - rekao je trener Stojaković.

Kako je utakmica odmicala i odbojkašice iz istočne Hercegovine gubile su dah, pa su domaće djevojke preuzele kontrolu na terenu i usmjerile svoj brod prema mirnim vodama, a na koncu i u pobjedničku luku.

U prvoj subotnjoj utakmici u Domu odbojke, Asterix je zadržao maksimalan učinak, ali trebalo je Belgijankama pet setova za slomiti Herceg Novi. No, i tako su crnogorske prvakinje ostale u igri za prolaz dalje, no trebao im je poraz mladostašica. Srećom, nisu ga dočekale...

- Nije bilo pritiska zbog toga kod nas, već je stvar što smo igrale utakmicu treći dan u nizu, a poslije dvije jače utakmice, osjetio se i umor - rekla je Katarina Pavičić, koja je u "drugom dijelu" utakmice bila gotovo nezaustavljiva.

Izmjenjivala se u intervalima s Andreom Mihaljević u uništavanju obrane Gackog na sve načine i skupila na koncu 24 poena u možda jednoj od svojih boljih utakmica u dresu Mladosti.

- Ovo mi je šesta sezona u klubu, pa se nadam da mogu reći da je bilo već takvih - rekla je kapetanica koja je u drugoj "eri" u Mladosti, odnosno nakon povratka iz Italije.

- Da, od povratka je ovo svakako jedna od boljih utakmica, pogotovo s obzirom na važnost i ulog koji je imala. Nismo baš ušle kako smo očekivale u utakmicu, ali vratile smo svoju igru donekle i uspjele preokrenuti.

U drugoj kvalifikacijskoj skupini, koja je brojala svega tri sudionika jer je u posljednji čas odustala izraelski Hapoel iz Kfar Sabe, dalje su prošle ekipe rumunjske Albe Blaj i češkog Brna, koje će zajedno s opet Asterixom biti suparnice Mladosti u posljednjem krugu kvalifikacija za LP. Te se utakmice igraju krajem listopada, a domaćin skupine tek treba biti određen.

Linker
29. travanj 2024 16:33