Odbojkašice Mladosti su slavile u finalnoj seriji protiv Dinama

 RONALD GORSIC Cropix
SPORTCAST

‘Nikoga nije briga za hrvatske klubove. Savez ima veći budžet nego svi klubovi zajedno, a daju nam mrvice‘

U novom izdanju Sportcasta ugostili smo sportskog direktora odbojkaškog kluba Mladost, Darka Antunovića
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 21. svibanj 2024. 17:53

Malo je sportova u Hrvatskoj koji ima toliku dominaciju kakvu je ove sezone imao odbojkaški klub Mladost. Oni su u obje konkurencije, ženskoj i muškoj, osvojili dvostruku krunu, odnosno četiri trofeja. Bio je to povod za gostovanje sportskog direktora kluba Darka Antunovića u našem Sportcastu.

Antunović je istaknuo kako su finala protiv odbojkašica protiv Dinama i odbojkaša protiv Murse bila uzbudljiva, ali odmah dodao i jedan veliki problem za Mladost posljednjih godina.

- U posljednje četiri sezone mi smo proveli 30 igrača i igračica koji su otišli u inozemstvo. Mi svake godine ostanemo bez pola momčadi i ekipe, a mi to uvijek nadoknađujemo našim mladim igračicama i igračima. Recimo, nama će ovog ljeta sigurno otići tri djevojke. To je jako teško nadoknaditi jer je novčanik u hrvatskom sportu, posebno klupskom, uvijek prazan.

Novca nema, to je gorući problem cijelog hrvatskog sporta osim nogometa, a Antunović nam je objasnio koliki je red veličine ulaganja potreban da bi, recimo, odbojkašice Mladosti igrale Ligu prvakinja.

- Slovenski Kamnik redovno igra Ligu prvakinja. Oni imaju budžet za igračice veći nego što mi imamo budžet za cijeli klub - muška i ženska selekcija plus sve mlade selekcije. Naš budžet je do milijun eura. Njihov budžet je 2-3 milijuna eura za samo žene. To nije veliki novac. Mi s malo ulaganja u klupski sport možemo jako puno napraviti. Tu prije svega mislim da mladi sportašice i sportaši ostanu ovdje nekoliko godina, igraju Ligu prvakinja ili Ligu prvaka i onda odu u prave klubove i zarade na prave novce. Ne da odlaze iz Hrvatske samo zato što ih u Hrvatskoj ne može nitko platiti.

image

Darko Antunović

SPORTSKE NOVOSTI

Antunović je bez dlake na jeziku rekao kako hrvatska odbojka danas ne izbacuje vrhunske igračice kao što je to bio raniji slučaj.

- Ne izbacujemo vrhunske odbojkašice kako bi trebali. Mi u posljednjih 15 godina nismo izbacili vrhunsku odbojkašicu i trebamo se zapitati zašto je to tako. Kad već imamo tako veliku bazu, a nismo napravili vrhunsku odbojkašicu, onda je greška u nama svima. Hrvatska ženska reprezentacija bi se trebala i morala boriti za medalje.

Jedan dio krivnje slabog razvoja vrhunskih sportašica i sportaša ide zbog loše riješenog sustava na svim razinama, počevši od školske.

- Imamo veliki problem s tjelesnim odgojem u školama. Imamo malo satova tjelesnog odgoja u školama, a na njima se ne radi gotovo ništa. Kod nas je cijeli sport naslonjen na klubove, ne na školama, a naši su klubovi na izdisaju. Očekuje se da klubovi drže cijeli sport, odgajaju svu djecu, a financijski su na propasti. Nikoga nije briga za klubove.

image

Odbojkaši Mladosti su bili bolji od Murse

MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Postoji još jedan problem, kaže Antunović:

- Podjela državnog novca je problem. Recimo, Hrvatski odbojkaški savez ima budžet veći nego svi klubovi, muški i ženski, zajedno. Tu nešto ne valja. Taj budžet je strukturiran od 98% javnog novca, a klubovi su postali važnost lokalne zajednice. To ne može biti odgovornost samo lokalne zajednice. Ne može biti to tako, ne možete pustiti klubove da umru. Došli smo u situaciju da nacionalni savez mogu sve. Ne znaju kako da potroše taj novac koji su dobili, uzimaju organiziranje svega što im se nudi, a klubovima će doći beznačajne mrvice. Onda ćemo kukati da ne možemo ostvariti rezultate u reprezentaciji.

U cijelom Sportcastu možete poslušati i brojna druga zanimljiva razmišljanja nekadašnjeg vrhunskog odbojkaša i aktualnog sportskog direktora najboljeg odbojkaškog kluba u državi. Pogledajte ga:

Linker
21. svibanj 2024 17:54