Privatna arhiva
SJAJNA SEZONA

‘Nisam cijeli istetoviran, nemam frizurice, nisam kontroverzan, ali odrađujem svoj posao na terenu‘

Hrvat je u šansi osvojiti titulu igrača s najviše osvojenih poena najbolje lige na svijetu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 10. ožujak 2023. 08:45

Ligaški dio odbojkaških sezona polako se približava kraju, tako i u najjačoj ligi svijeta, talijanskoj Serie A. Nadolazećeg vikenda igra se posljednje kolo prije doigravanja, a u tom će finišu, kao zapravo i veći dio dosadašnjeg dijela sezone, jednu od značajnih uloga igrati i jedan hrvatski odbojkaš.

Petar Đirlić, posljednjih nekoliko godina neizostavan član hrvatske reprezentacije, sa svojim klubom Top Volley Cisterna, u kojem mu je suigrač kolega iz nacionalne selekcije, Marko Sedlaček, vodi veliku bitku za ulazak u play-off, ali istovremeno i za jednu od najvrjednijih individualnih nagrada. Jer 25-godišnji Kaštelanin u vrhu je poretka za najboljeg skorera (igrača s najviše osvojenih poena) cijele Serie A i tek će, eto, posljednje kolo dati odgovor hoće li on sezonu završiti s trofejom u rukama.

‘Mamurna’ Piacenza

Uoči posljednje utakmice zaostaje 12 poena za Adisom Lagumdžijom, Sarajlijom s turskim državljanstvom, a sve do prethodnog kola uloge su bile zamijenjene. Đirlić je, naime, veći dio sezone proveo kao lider u ovoj prestižnoj statističkoj kategoriji, a tek sada je rival iz Modene izbio na vrh.

- Malo sam popustio u zadnjih nekoliko kola, jer bilo je u jednom trenutku i 20-30 poena prednosti za mene - kaže 205 centimetara visoki Petar, koji igra na poziciji korektora.

- Bilo je i malo peha, jer ozlijedio nam se prvi tehničar momčadi, a on je dosta bitan za moj učinak, pa me eto Lagumdžija stigao.

I još se k tome dogodio neobičan rasplet vikenda iza nas. Jer Modena je, treća momčad lige, kod kuće igrala čak pet setova sa sedmoplasiranom Monzom, pa je Lagumdžija imao priliku skupiti 33 poena, dok je istovremeno Đirlić s Cisternom neočekivano lako, u tri seta pobijedio Piacenzu, koja je samo tjedan ranije osvojila Kup Italije, dakle jednu od top momčadi Italije. Tu je naš as skupio “samo” 13 poena.

- Očito su oni došli malo mamurni nakon osvojenog trofeja - ustvrdio je Đirlić.

No, nije još sve riješeno, ostaje još jedno kolo, zašto se ne bi sada opet sve okrenulo u korist hrvatskog odbojkaša?

- Sigurno bi mi jako puno značilo uspijem li, jer teško da ću se ponovo naći u takvoj situciji jer odem li u neki jači klub, bolju momčad, neću imati toliki broj lopti u napadu i toliko prilika za napraviti poene. Zato bi bilo lijepo taj trofejčić osvojiti, da ga imam do kraja života, pa da mogu pričati svojima jednoga dana kako sam bio najbolji skorer najbolje lige na svijetu. Na početku sljedeće sezone postoji službeno uručivanje trofeja, koji izgleda nešto kao zlatna lopta, ali jasno nije toliko prestižno kao u nogometu.

Uspije li, bio bi prvi Hrvat s takvim priznanjem. Ni naš najbolji odbojkaš svih vremena, Igor Omrčen, koji je u svojim najboljim godinama “rasturao” u Serie A, često je bio pri vrhu ove liste, ali nikad i na samom vrhu. Jedne mu je sezone čak 569 poena bilo dovoljno za tek treće mjesto...

- Ne znam, iskreno, je li Igor to osvojio, ali znam da je u Top 10 po poenima svih vremena u Italiji, pa me ne bi začudilo da je i bio najbolji u jednoj sezoni. No, dobro, on ima osvojen scudetto, pa ga vjerojatno nije puno briga za individualne nagrade. Mijenjao bih i ja pet tih pojedinačnih trofejčića za jedan scudetto.

Kako u momčadi reagiraju na tvoju “borbu”, forsiraju li malo više lopti na tebe ili je ipak sve podređeno momčadskom uspjehu?

- Ma, dosad se uopće nije pričalo o tome, tako da se ni ne spominje da će meni namjerno ići dizati više lopti. Ionako dosta momčad ovisi u napadu od mene, pa da još ekstra lopti ide na mene, bilo bi i malo ružno. Možda me sad u zadnjem kolu malo poguraju. Iskreno, nisam uopće o ovom razmišljao kad je počela sezona jer kako sam u slabijoj momčadi, mislio sam da nećemo odigrati dovoljan broj setova da bih napravio toliko poena. K tome, imamo izbalansiranu momčad, nisam mislio da će itko iskakati posebno, ali eto tako se namjestilo da sam se istaknuo u prvu opciju u napadu. No, kad je prošla prva polovica sezone i kad sam vidio da može biti nešto od toga, počeo sam se nadati.

Protiv Trentina, još jedne vrhunske momčadi, Đirlić je sredinom siječnja “zakucao” 37 poena i jasno istaknuo kandidaturu za nagradu.

- Rekord sezone? Ma, rekao bih čak da mi je to i rekord karijere. Ne sjećam se ni juniorskih utakmica da sam imao toliko, a ne sjećam se ni u Ljubljani ni u Kaštelima, kao senior, da sam ikad toliko zabio. Baš mi se bilo otvorilo u toj utakmici.

Respekt protivnika

Kao i lani na Mediteranskim igrama, kada je “svojim” Talijanima u polufinalu “zavaljao” 33 poena i odveo nas u finale, u kojem je Hrvatska osvojila zlato?

- Da, eto to je možda i druga najbolja utakmica po poenima za mene. Ali, ovih 37 možda još više znači i zbog protivnika i bitnosti utakmice u tom trenutku, definitivno moja najbolja utakmica.

S obzirom na sve navedeno, pripremaju li se i suparničke momčadi posebno za Đirlića?

- Pa je, primijetio sam u zadnje vrijeme da dobivam taj respekt od protivnika, da su fokusirani malo više na mene. Ali, srećom imamo iskusnog dizača, koji isto kuži takve stvari i u takvim trenucima rastereti mene, a moje suigrače stavlja u dobre situacije. Ali, eto, očito taktike ne funkcioniraju kad sam na tako velikom prosjeku poena.

Intervju i za Gazzettu

Odbojka je i jedan od jakih sportova u Italiji, medijski jako praćena, ima li u tim pričama i više Đirlića zbog ovako dobre sezone?

- Prije par tjedana dao sam veliki intervju za Gazzettu dello Sport i to je bilo prvi put da sam onako, nekako jače istaknut. Jer, možda ja inače nisam toliko atraktivan za talijanske medije jer nisam skroz istetoviran, nemam frizurice, nisam kontroverzan, odrađujem svoj posao na terenu, ne kačim se ni s kim... Sad sam se nedavno malo aktivirao oko društvenih mreža jer, recimo, neki igrači imaju i po 80-100.000 pratitelja, ja 1.500, znači ništa praktički, skroz sam prosječan. Sad se se malo više počeo truditi da napravim, ajmo reći, nekakav imidž, pa će možda biti i više Gazzette.

Možda onda i tetovaže dođu na red?

- Počeo sam se, doduše, malo šarati... Sprdaju me u ekipi i kažu da ako želiš biti vrhunski korektor, moraš imati zlatni lančić, imati jednu cijelu ruku istetoviranu, pa onda rukav na drugoj ruci, pa dolje štitnike za koljena, pa neki ritual prije servisa, da treseš ruku ili završiš loptu na jednom prst... Ono, gluma na maksimalno i dok to ne počnem, ništa od mene ha-ha. Ali, dobro Talijani su to, imam od koga učiti - zaključuje dobro raspoloženi Đirlić.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

"Sram me je ovoga što se događa u Dinamu! Bit će posljedica, ali za te ljude ovo je očito samo igra". Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao sva događanja na Skupštini Dinama u podcastu ‘VAR soba‘. Sve ostalo o komešanjima u Dinamu, o tome što bi Dario Šimić mogao promijeniti u Maksimiru i koji mu je klub uzor, kao i najavu cijelog 25. kola SuperSport HNL pogledajte u novom izdanju podcasta posvećenog hrvatskom nogometu:

Nakon dvije rimske sezone, od sljedeće seli u Milano

Ostaje, dakle, još jedno kolo, jedna utakmica koja može Đirliću donijeti laskavu titulu i zaokružiti sjajnu sezonu koja je iza njega. I na prikladan način zaključiti epizodu u Cisterni.

Naime, nakon dvije sezone u klubu iz grada Latina, nedaleko Rima, Kaštelanin seli na sjever. Njegove partije privukle su pozornost bogatijih klubova...

- Nedavno sam baš potpisao za Milano! Sada više nije ni tajna jer talijanski su mediji već to objavili - govori Petar.

- Potpisao na 1+1 godinu i jako sam sretan jer to je baš dobar iskorak prema gore, u odnosu na dvije sezone u Cisterni. Objektivno smo bili momčad koja se trebala boriti za opstanak, ali, eto, u dvije smo sezone nadmašili ciljeve, čak igrali i play-off, a sada smo mu opet blizu. Milano je, pak, igrao sada polufinale Kupa i sigurno je momčad koja ima više ciljeve od samog ostanka u Serie A. Dignuli su i budžet, dolazi i Matej Kazijski iz Trentina, tako da će ambicije sigurno biti veće.

No, s druge strane, Cisterna će se boriti i za ulazak u play-off jer spomenuti rasplet prošlog vikenda ostavio im je nadu da ipak dohvate osmo mjesto. Nije se činilo da će uspjeti nakon što su u jednom trenutku zaredali s pet poraza i spustili se u poretku.

Za oproštaj od Cisterne sjajno bi “sjeo” i još jedan plasman u play-off. Dobili su još jednu priliku iako to nije izgledalo obećavajuće nakon što je Cisterna zaredala s pet poraza pa se spustila u poretku.

- Imali smo teške suparnike u nizu, Perugia, Modena, Lube, ali kiksali smo zapravo protiv Siene, koja je zadnja i koja će ispasti. I to smo drugi puta izgubili od njih, i tu smo prosuli šanse. Sad je ostala šansa, ne prevelika, ali moramo pokušati, nema druge.

U posljednjem kolu Cisterni treba pobjeda u gostima kod Verone i domaći poraz baš Milana od Taranta...

Nećemo moći ići na svadbu kapetana, ali cilj je drugi krug Eura

Ovog će ljeta reprezentacija opet biti u pogonu. Prošlog ljeta je odrađen dobar posao - zlato na MI, bronca u Europskoj ligi i izboren plasman na EP. Sada valja nastaviti na tom tragu.

- Glavni cilj je prolazak skupine na EP, što je ostvarila prošla generacija i što je kaobio najveći uspjeh ikada. Realno imamo šansu, iako smo u teškoj skupini s tri reprezentacije koje su stvarno dosta bolje i teško da ćemo protiv njih moći nešto napraviti. To su Bugarska, Slovenija i Ukrajina. Ali, imamo tu i Španjolce, koje smo prebili četiri puta prošlo ljeto, te Fince. Četiri iz grupe idu dalje i mislim da je objektivno da budemo mi ti četvrti. Očekivati nešto više je teško, ali nakon ovakve sezone za mene, Sedlačeka, Šestana, koji igra Ligu prvaka, Nikačevića, koji je osvojio Kup u Češkoj... ima neke nade.

Prošlo je ljeto bilo i prvo s novim izbornikom, Francuzom Cedricom Enardom?

- Vidi se napredak na atmosferi. Ne mogu reći da su “krivi” stariji igrači, jer ostali smo svi generacijski vrlo slični, igramo skupa već od kadetskih i juniorskih dana. Sedlaček, Bakonji, Višić, Nikačević... svi smo mi tu u dvije-tri godine i baš se osjeti da nam je gušt biti u reprezentaciji.

Doduše, sada ćete prvi dio ljeta biti bez kapetana Sedlačeka, koji je isplanirao svadbu. Je li datum odgovara da suigrači dođu?

- Mislim da nećemo moći, jer svadba u subotu u Zagrebu, a u nedjelju bismo trebalI igrati u Zadru... Tako da, ako bismo išli moralo bi biti alkohol free, a ne znam koliko onda ima smisla, ha-ha. Ali, dobro, Europska liga nije prioritet za ljeto, preživjet ćemo to bez kapetana, onda neka nam dođe potpuno odmoran i spreman za Europsko prvenstvo.

Linker
01. travanj 2024 21:11