Detalj s dvoboja Mladosti i Hebara

 RONALD GORSIC Cropix
PORAZ U ZAGREBU

Ništa od Lige prvaka: Odbojkaši Mladosti još jednom izgubili od Bugara i ostali bez elitnog natjecanja

Isti je rezultat od 3:1 na semaforu ostao i prije tjedan dana u Bugarskoj.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. listopad 2022. 21:18

MLADOST - HEBAR 1:3 (28:26, 20:25, 17:25, 10:25)

ZAGREB - Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja 350. Suci: Bernström, Lecourt.

MLADOST: Dolgopolov 3, Ecker 15, Zeljković 7, Stanković 8, Stevanović 5, Jakopec 6, Repek (L), Smiljanić (L), Ivić 1, Vaško 1, Grbavica, Gajić, Cvanciger 1. TRENER: Ratko Peris.

HEBAR: Tusch 1, Nikolov 8, Massari 10, Aleksijev 17, Premović 9, Josifov 4, Salparov (L), Hirsch 5, Latunov,

Petkov 5, Dimitrov 2, Simeonov 3, Karakašev (L), Šekerdžijev 1. TRENER: Camillo Placi.

POENI IZ NAPADA: Mladost 37, Hebar 45.

POENI IZ SERVISA: Mladost 1, Hebar 5.

POENI IZ BLOKA: Mladost 9, Hebar 15.

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mladost 28, Hebar 36.

Odbojkaši Mladosti nisu uspjeli izboriti ulazak u skupinu Lige prvaka u uzvratnoj utakmici 2. kola kvalifikacija za elitno europsko natjecanje. Bugarski Hebar iz Pazardžika slavio je i u zagrebačkoj utakmici sa 3:1, te tako osigurao jedno od mjesta u Ligi prvaka, a ujedno poslao hrvatskog prvaka u Kup CEV-a.

No, Mladost je skupo "prodala kožu" i maksimalno otežala posao daleko bogatijoj te po imenima razvikanijoj momčadi, koja je i sastavljena upravo s namjerom da igra Ligu prvaka. Ispadanje od Mladosti, preko ljeta izuzetno pomlađene te momčadi s nemjerljivo skromnijim budžetom, bilo bi ogromno iznenađenje. Na koncu se ono nije dogodilo, ali je sastav iz Doma odbojke uspio makar zaprijetiti.

Jer, nakon što su Bugari na domaćem terenu slavili sa 3:1, zagrebačkom je klubu trebala jednaka ili pobjeda od 3:0 da bi eventualnim zlatnim setom kreirali senzaciju. Tako su, uostalom, uspjeli proći i prethodnu rundu, protiv švicarskog Amriswila.

image
RONALD GORSIC Cropix

Sada je, međutim, s druge strane bio puno teži suparnik, ali su mladostaši svejedno dobro krenuli, u tijesnoj su borbi uzeli prvi set, čime su podgrijavali nadu da na domaćem terenu i pred sasvim pristojnim brojem svojih navijača mogu napraviti nešto više. Mladost je uzela prva tri poena i odmah na startu dobila prijeko potrebno ohrabrenje. Iako su Bugari stizali (5:5), pa Mladost opet bježala (10:6, 14:11), pa gosti i poveli prvi put kod 16:17, završnica seta ponudila je puno dramatike.

Hebar je propustio dvije set-lopte (24:23, 25:24) prije nego je Clemens Ecker iz kontre donio prvu set-loptu domaćinima (26:25). Ostala je neiskorištena, ali je potom sjajni potez Dmitra Dolgopolova - dizanje lopte jednom rukom - Sven Jakopec okrunio "zakucavanjem" kroz sredinu za još jednu priliku. I nju je u set pretvorio Stanko Stanković, koji je "skuhao" preko bugarskog bloka, nakon što je prethodno libero Smiljanić spasio tešku loptu u polju.

Međutim, opet se ponovio identičan scenarij iz prve utakmice jer bugarska momčad dodala je u nastavku malo gasa, počela koristiti svoje resurse kroz iskustvo svojih zvučnih igrača - Salparov, Aleksijev, Nikolov, Massari... da bi na kraju došli do željenog cilja.

Makar, sve do 18:19 u drugom setu to je bila potpuno otvorena i ravnopravna utakmica. Tada se dogodio možda i ključan poen cijelog meča, makar je teško utamicu od 177 odigranih poena svesti na samo jedan. No, sudac loptu, koja je evidentno pala u polje Hebara nije i sudio, odnosno nastavilo se igrati kao da je gostujući igrač upijačem spasio loptu, a mladostaši su na drugoj polovici terena već grlili i proslavljali poen. Uspio je, doduše, Dolgopolov reagirati i nekako odigrati loptu za nastavak poena, ali na koncu je on pripao Bugarima. Silni protesti i galama s mladostaške strane nisu tu urodili plodom, sudac je ostao pri svome, pa je umjesto 19:19 bilo 20:18 za Bugare.

Takav rasplet kao da je slomio duh mladostaša jer kao da nije bilo dovoljno što su se borili protiv turbo jakog protivnika, još su bili oštećeni i sudačkom greškom. Ako je to i bio samo previd, bez namjere, posljedice su bile velike i povratka nije više bilo.

Bugari takvu priliku nisu propustili, pa je nakon takvog nesretnog raspleta u nastavku i svježina i oštrina mladostaškog napada polako kopnila. Clemens Ecker, koji je bio najopasnije oružje, bio je pod punim opterećenjem, 41 lopta išla je na njega, a Hebar ga je sve više zatvarao pa se i cijela momčad trenera Ratka Perisa sve teže nosila s protivnicima.

Treći set bolje su otvorili gosti, rano došli do osjetnije prednosti, a mladostaši su u pokušaju da nadoknade zaostatak srljali u greške i olakšali posao Bugarima. Osvajanje treće dionice označio je zapravo i kraj utakmice jer i dva seta su im bila dovoljna za bod koji je potopio sve nade Mladosti. Stoga je četvrti set bio samo formalnost, bez ikakve rezultatske važnosti, pa su oba trenera na teren poslali igrače s klupe.

image

Slavlje gostiju

RONALD GORSIC Cropix

- Znali smo da će biti velika borba za svaki poen, jer u u ovakvim utakmicama gubitak dva-tri poena u nizu znači odmah i gubitak seta. Imali smo malu nesreću s tom delikatnom loptom u drugom setu kod 18:19, dosuđena je njima, da je bilo drugačije tko zna što bi bilo... Međutim, nemam što reći ni zamjeriti svojim igračima, nama jednostavno nedostaje iskustva, ali sam sasvim zadovoljan svime što su dečki pružili, općenito do sada u Europi. Ništa, glavu gore, idemo dalje, čeka nas sada druga borba u Kupu CEV - komentirao je trener Ratko Peris.

Suparnik će im u tom natjecanju biti belgijski Greenyard Maaseik, a dvoboj je na rasporedu za tri tjedna.

Linker
24. travanj 2024 17:23