Samanta Fabris

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ODBOJKA

Novi poraz Hrvatske na Svjetskom prvenstvu: Tajlanđanke upisale glatku pobjedu, ostale još dvije šanse

Dalje prolaze četiri najbolje ekipe iz svake od četiri skupine na Svjetskom prvenstvu.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. rujan 2022. 15:49

TAJLAND - HRVATSKA 3:0 (25:18, 25:13, 25:21)

GDANJSK - Gradska dvorana. Suci: Cambre (Belgija) i Cameron (Kanada).

TAJLAND: Kongyot 22, Moksri 14, Kokram 10, Nuekjang 8, Barungsuk 3, Guedpard 1, Pannoy, Sanitklang, Pinsuwan, Jaisaen, Sooksod, Janthawisut, Nuanjam, Boonlert.

HRVATSKA: Fabris 13, Grbavica 6, Šamadan 6, Butigan 3, Miloš 3, Strunjak 1, Mlinar 1, Karatović 1, Deak 2, Perić, Dumančić, Marković, Štimac, Tomić. IZBORNIK: Ferhat Akbaš

Treća utakmica i treći poraz hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije na SP, u skupini B koja se igra u Gdanjsku, ovoga puta od Tajlanda 3:0. Još jedna prilično loša utakmica naših odbojkašica, koje su igrale bez prave energije i samopouzdanja. Tajlanđanke su doduše bile favoritkinje i prije susreta, pobijedile su na ovom SP pomalo neočekivano 3:2 Tursku, koja ih je baš dobila 3:1 u četvrtfinalu Lige nacija, te izgubile 0:3 od Poljske, dan ranije, kasno navečer.

Hrvatski izbornik, Turčin Ferhat Akbaš promijenio je malo udarnu postavu. Umjesto Laure Miloš u postavi je Mika Grbavica na poziciji primačice-pucačice, uz Luciju Mlinar, dok su ostale standardne srednje blokerice Martina Šamadan i Božana Butigan, organizatorica igre Lea Deak te kapetanica i korektorica Samanta Fabris, uz Izabelu Štimac na poziciji libera. No, ta promjena, osim visine u startnoj postavi, nije puno donijela. Slično kao i dan ranije protiv Dominikanki, od starta su naše djevojke bile u podređenom položaju, tek tri puta u egalu, posljednji puta kod 4:4. Jednostavno, Tajlanđanke, inače reprezentacija u kojoj najviša igračica ima 184 cm, bile su prebrze i prekombinatorne u napadu za naš blok, a dobro im je djelovao i prijam servisa, za razliku od naše vrste.

Vrlo komotno su Tajlanđanke osvojile prvi set 25:18, a u drugom još više "stisnule gas". U tom razdoblju naše djevojke nisu izborile čak niti jedno izjednačenje tijekom seta. Na kraju je taj set završio 25:13. Uveo je u tom dijelu igre naš izbornik Lauru Miloš umjesto Mlinar, Emu Strunjak umjesto Božane Butigan, te Nataliju Tomić umjesto Samante Fabris, ali rezultat sugerira - bez uspjeha.

U trećem smo gledali donekle ravnopravnu igru. Tu je postava bila Strunjak-Šamadan srednjakinje, Miloš-Mlinar pucačice-primačice, te Deak tehničarka i Fabris korektorica. Nakon serije od 3:0 naših djevojaka, Tajlanđanke uzimaju minutu odmora kod 13:12 za njih, a nakon toga Hrvatice osvajaju još jedan poen, za izjednačenje od 13:13. Imale su još i 14:14, a onda serijom 4-0 suparnice uzvraćaju i odlaze ponovno u za njih mirniji dio utakmice. Na kraju su i taj set dobile, 25:21.

Na neki se način pokazalo da nam azijski stil igre ne leži, s odličnom obranom i brzim kombinatornim napadom. Prije 12 godina, na SP 2010. u Japanu, Hrvatska je ne sličan način stradala od Tajlanda. Bilo je i tada brzih 3:0 (15, 14, 17).

- Težak poraz nakon kojeg smo jasno tužne, ali mora se priznati da su Tajlanđanke bile bolje. Ovo je jednostavno veliko natjecanje, za bolje predstave nam je potrebno i nešto više iskustva. Idemo dalje, imamo još dvije utakmice i nastavljamo se boriti - nakon utakmice će Em Strunjak.

Samanta Fabris je s 13 poena bila najučinkovitija u našim redovima (30 napada), Mika Grbavica i Martina Šamadan 6, Božana Butigan i Laura Miloš 3, Lea Deak 2, te s po 1 poenom Lucija Mlinar, Ema Strunjak i Dijana Karatović. Tajland je imao 47 poena u napadu, Hrvatska 30. Tajlanđanke 7 as servisa, mi 2, te po 4 poena blokom na obje strane, uz 17 neforsiranih pogrešaka Hrvatske i jedne manje Tajlanda.

Sljedeći susret Hrvatska igra protiv Turske, u četvrtak od 17.30 sati.

Linker
20. travanj 2024 05:56