Cedric Enard

 ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp
PROMJENA NA KLUPI

Novi stranac preuzima hrvatsku reprezentaciju! ‘Impresioniran sam vašim uspjesima, zato želim voditi Hrvatsku‘

Talijana Zaninija na klupi hrvatske muške reprezentacije naslijedio je Francuz Cedric Enard
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. siječanj 2022. 11:05

Nakon što su za izbornika ženske reprezentacije potvrdili Turčina Ferhata Akbaša, u Hrvatskom odbojkaškom savezu su i na klupu muške reprezentacije odlučili dovesti novog stranog trenera. Talijana Emanuelea Zaninija naslijedio je tako 45-godišnji Francuz Cedric Enard, koji je do lani bio izbornik Estonije s kojom je prošle sezone osvojio broncu u Europskoj zlatnoj ligi.

Od 2018. Enard trenira i odbojkaše Berlina s kojima je prošle sezone osvojio njemačko prvenstvo i Superkup, a u riznici ima još i njemački Kup te dva Superkupa. U sezoni 2017/18 odveo je Tours do naslova francuskog prvaka, a dvije godine bio je i pomoćni trener u francuskoj reprezentaciji.

- Smatram se još uvijek mladim i ambicioznim trenerom i imam jaku želju za novim izazovima, pa sam bio u potrazi za momčadi s kojom ću ostvariti svoje želje. Hrvatski sport posljednjih godina jako raste, impresioniran sam vašim sportskim uspjesima. Stoga je moja želja za vođenjem hrvatske reprezentacije porasla, budući da su hrvatski sportaši vrlo ambiciozni, predani i imaju sportski način razmišljanja - poručio je francuski stručnjak.

image

Cedric Enard

ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp

Enard je dobro upoznao Hrvatsku prošle godine na EP-u kada je kao izbornik vodio reprezentaciju Estonije.

- Vidio sam da je Hrvatska kompetitivna momčad koji ne odustaje, s izraženim sportskim načinom razmišljanja. U našoj skupini Francuska i Njemačka su se lako kvalificirali u iduću fazu natjecanja, a Hrvatska je bila treća ispred Latvije, Slovačke i Estonije i mogu reći da je dobro odradila natjecanje. Izbornik Zanini napravio je stabilnu momčad. Marko Sedlaček i Leo Andrić izvrsni su igrači. Ono što me je zadivilo bilo je ponašanje momčadi na terenu. Pokazali su jaku volju i želju za pobjedom te veliku borbenost. Estonija je povela 2:0 u setovima, no Hrvati su pokazali izrazitu borbenost i na kraju pobijedili.

Borbenost je odlika koju novi izbornik i u budućnosti očekuje od hrvatskih odbojkaša.

- Od malih nogu sam u odbojci i uvijek me karakterizirala borbenost stoga sam to prvo prepoznao kod hrvatske momčadi. Servis i prijem su najveći elementi moderne odbojke. Polažem velike nade i praksu u servis jer smatram da je to najvažniji element. Kao francuski trener, gajim taj francuski stil igranja koji karakterizira prvi dodir s loptom, da s njime budemo što učinkovitiji. Uz to važna mi je i dobra obrana te prijem servisa. Imamo kapetana Žukovskog koji je vrlo iskusan igrač i koji jako dobro igra u Rusiji, ali i puno mladih talentiranih igrača koji su budućnost reprezentacije. Potrebno je iskustvo na određenim pozicijama, a to se gradi vremenom. Cilj je nizati pobjede na svim natjecanjima i izgraditi momčad koja pobjeđuje.

To je dugoročni cilj, a i onaj kratkoročni je jasan.

- To je plasman na Europsko prvenstvo. Imamo kvalifikacije u kolovozu i bit će vrlo važno biti dio EP-a sljedeće godine. Ovo ljeto igrat ćemo i Zlatnu skupinu Europske lige, a Final Four je u Hrvatskoj. Cilj nam je doći do finala te također ostvariti što veći uspjeh na Mediteranskim igrama. Ta natjecanja osnažit će momčad, a i važna su za mlađe igrače koji će steći potrebno iskustvo - zaključio je Enard.

Linker
25. travanj 2024 17:04