Slavlje mladostaša

 VLADO KOS/Cropix
KUP VINKA DOBRIĆA

Odbojkaši zagrebačke Mladosti vratili trofej u Dom odbojke

U vinkovačkom finalu zagrebački klub svladao Mursu-Osijek u četiri seta za osvajanje svog 23. trofeja u nacionalnom kupu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 13. ožujak 2024. 21:15

Odbojkaši Mladost pobjednici su Kup Vinka Dobrića nakon što su u finalu svladali Mursu-Osijek sa 3:0. Zagrebački je klub tako uzvratio Slavoncima za lanjski poraz u istom natjecanju i to praktički na njihovom terenu.

Jer imali su Osječani skoro pa domaćinsku atmosferu u obližnjim Vinkovcima, u ulickanoj gradskoj dvorani Lenije, koja je ugostila završnicu hrvatskih kupova u obje konkurencije, međutim nije im to pomoglo protiv raspoloženih mladostaša.

Doduše, ponio ih je ugođaj u vrlo napetom trećem setu do "produžetka" utakmice, jer spasili su tada čak četiri meč-lopte Mladosti. Dvije su mladostaši protratili servisom, druge je dvije poništio Ante Giljanović, a nakon što je Ivan Đirlić blokirao Gabrijela Cvancigera i doveo Mursu u prednost, branitelji titule više je nisu ispuštali. Doduše, i oni su propustili svoje četiri šanse za set, no ostali su uporni i koncentrirani pa je Giljanović novim blokom na Cvancigeru okončao set nakon odigrana 64 poena.

Bilo je to najbolje razdoblje igre Murse, nažalost i jedno od rijetkih pozitivnih u vinkovačkoj utakmici. Svaki bi set dobro otvarali, imali rano vodstvo, no već bi najkasnije do polovice seta Mladost preuzela rezultatsku inicijativu.

Ono što je najviše unazadilo Osječane jest veliki broj greški jer su već sredinom trećeg seta stigli do brojke od 25 grešaka, odnosno već su tada "besplatno" darovali cijeli jedan set Mladosti. Do kraja meča su otišli do brojke 39, pri čemu se čak 25 greški dogodilo na servisu. Rizik na početnom udarcu očito je bio dio dogovorene taktike, međutim ispalo je da su previše sami sebe sabotirali, odnosno uvelike su olakšali posao Mladosti na prijemu.

- Očekivali smo da će biti teško, pogotovo u ovakvoj atmosferi koja je bila, razumljivo, u korist Murse. Dogodio nam se pad koncentracije u trećem setu, gdje smo propustili vodstvo od 23:20, ali zasluge idu i protivnicima jer su pokazali koliko su dobra momčad. Srećom, brzo smo se vratili u nastavku meča - rekao je Hrvoje Pervan, koji je kao kapetan Mladosti prvi podigao pobjednički pehar nakon dva i pol sata velike bitke.

Za najboljeg igrača finala (MVP) proglašen je, pak, Marko Repek, koji je osim visoke učinkovitosti u napadu (60%), odradio i najveći dio, odnosno praktički polovicu prijema Mladosti (33 od 68 lopti).

- Mursa je dobro igrala, ali mi smo pokazali kvalitetu, držali smo se dobro i na servisu i na prijemu. Publika je možda bila za njih, ali drago mi je što se finale igralo u punoj dvorani i ugodnoj atmosferi - rekao je Repek.

S druge strane, Osječani su morali predati prijelazni pehar u ruke svojih rivala.

- To je sport, nekad pobijediš, nekad izgubiš - rekao je kapetan Murse, Tino Busak-Vidaković, te bio vrlo samokritičan.

- Preuzimam odgovornost jer ovoga puta moj doprinos nije bio na visini zadatka, dapače ekipa me vukla, ali teško je kad kao da nema kapetana na terenu. Trebamo zaboraviti na ovu utakmicu i okrenuti se završnici Prvenstva Hrvatske te da tamo budemo bolji.

Za Mladost je ovo, inače, 23. osvojeni domaći kup iz 25. finala, iz dosadašnjih ukupno 31 izdanja, dok je Mursa-Osijek ostala na tri trofeja (2011., 2021., 2023.), a ovo im je, pak, bilo peto uzastopno finale Kupa.

MURSA-OSIJEK - MLADOST 1:3
(20:25, 19:25, 33:31, 20:25)
VINKOVCI - SD Lenije. Gledatelja 700. Suci: Tota, Stipaničev Matečić.
MURSA-OSIJEK: Ivančić 2, Vuković 18, Đirlić 11, Giljanović 13, Šunjo 9, Viloria 12, T. Busak-Vidaković (L), Marszalek 1, Šoš 0, Dugandžić, Junaković, Šustek, Verasto, Bečeheli (L). TRENER: Zvonimir Bogdanović.
MLADOST: Goč 4, Cvanciger 16, Smolej 18, Repek 13, Jakopec 9, Gajić 6, Pervan (L), M. Busak-Vidaković (L), Vlašić 0, Ecker 0, Stanković, Milić, Ivić. TRENER: Ratko Peris.
POENI IZ NAPADA: Mursa-Osijek 53, Mladost 42.
POENI IZ SERVISA: Mursa-Osijek 4, Mladost 7.
POENI IZ BLOKA: Mursa-Osijek 9, Mladost 18.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mursa-Osijek 26, Mladost 39.

Linker
03. svibanj 2024 04:25