Slijeva nadesno: Klaudija Bubalo, voditelj Siniša Sušec i Darko Antunović u podcastu Sportskih novosti

 HANZA MEDIA TV
HR SPORT NA PREKRETNICI

‘Oni najbolju igračicu plate milijun i pol. Eura. Mi 10 tisuća. Kuna. Uzor nam trebaju biti susjedi!‘

I u 2022. dokazali smo da smo sportska velesila. Unatoč okolnostima u kojima živi i radi naš sport
Piše: Siniša SušecObjavljeno: 11. siječanj 2023. 15:48

U nedjelju, 15. siječnja, na rasporedu je već tradicionalno proglašenje najboljih sportašica, sportaša, ekipa i momčadi u organizaciji Sportskih novosti. Izravni prijenos dodjele nagrada možete pratiti na Drugom programu Hrvatske televizije s početkom u 15 sati.

Bila je to još jedna godina prebogata vrhunskim ostvarenjima hrvatskih sportašica i sportaša unatoč činjenici da naš sport djeluje u vrlo teškim okolnostima. OK, ostavimo nogomet po strani, ali oni tek nešto stariji sigurno se sjećaju kako su se nekad košarkaši Splita i Cibone, rukometaši Zagreba, rukometašice Lokomotive i Podravke, odbojkaši i odbojkašice Mladosti, vaterpolisti Jadrana i Mladosti... ravnopravno borili s europskim velikanima za europski tron, a ponekad se na njega i penjali.

image

Klaudija Bubalo

HANZA MEDIA TV

U današnjem svijetu sporta takve su dometi hrvatskih klubova nemoguća misija. Zašto? Najslikovitiji odgovor dali su gosti našeg podcasta o stanju u HR sportu, direktorica rukometašica Lokomotive Klaudija Bubalo te sportski direktor odbojkašica i odbojkaša Mladosti Darko Antunović.

- U utorak navečer u Domu odbojke gostovala je jedna od najboljih svjetskih ekipa, talijanski Scandicci. To je odbojkaški Real Madrid. Njihovu najveću zvijezdu, Kineskinju visoku dva metra, plaćaju milijun i pol eura. Neto. Godišnje. Niti jedna naša igračica ne zarađuje više od deset tisuća kuna mjesečno, objasnio je Antunović.

- Mi smo ove sezone u Ligi prvakinja u posljednjem susretu osvojile prvi bod. Protiv turske ekipe Kastamonu, bilo je to deseto kolo. Te Turkinje su pretposljednje u našoj skupini, a imaju proračun između milijun i pol i dva milijuna eura godišnje. Naš je oko 500 tisuća. A da ne govorimo o najboljim ekipama u našoj skupini, u kojoj su tri od četiri sastava koja su lani igrala Final Four. Tu su razlike još puno veće, kaže Klaudija Bubalo.

- Mladost je 80-ih i 90-ih godina bila među najmoćnijima u Europi. Kako je to tada bilo moguće? Pa jednostavno, klub je imao otprilike isto novca kao i dosad, ali su svi drugi od tada silno napredovali i višestruko povećali proračune, a mi po tom pitanju stojimo na mjestu već jako dugo, dodaje Antunović.

image

Darko Antunović

HANZA MEDIA TV

Osim s financijama, Lokomotiva muku muči i s infrastrukturom, barem po tom pitanju Mladost stoji puno bolje. Novi Zakon o sportu, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, dobro izgleda na papiru, slažu se naši sugovornici, ali nisu pretjerano optimistični da će donijeti dramatičan boljitak našim klubovima.

Ipak, kažu, postoji svjetlo na kraju tunela, a pritom niti ne treba otkrivati toplu vodu. Samo bi trebalo prekopirati i, ako je neophodno, malo modificifirati sustav financiranja sporta kakav su implementirali Mađari. A što su oni točno i kako napravili, pogledajte u podcastu:

Linker
22. travanj 2024 11:24