Dinamovke nisu bez ambicija u novom europskom dvoboju

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
DINAMO U EUROPI

Ovo je nagrada cijelom klubu, dok moj odlazak u Grčku ovisi o dobroj volji šefova

U Domu odbojke igra se prva utakmica osmine finala europskog Challenge Cupa odbojkašica, a gost je grčki PAOK (20.30)
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. studeni 2023. 16:29

Iva Deak, kapetanica odbojkašica Dinama, ima malo drugačiju rutinu priprema za utakmice nego li što je to uobičajeno kod profesionalnih sportaša. Dan prije, pa i na sâm dan dvoboja, pa bio to - kao što je i u ovom slučaju - europski ogled, osam je sati “zakopana” u poslovne e-mailove, sastanke, telefonske pozive i slična korporativna “veselja”. Ništa relaksacija, karantena, posebna psihološka priprema za utakmicu, već puno radno vrijeme na poslu, kratki odmor pa navečer utakmica.
- Na sastanku sam još nekih dva sata. Možemo se čuti iza toga? - stigao je odgovor na pitanje da u poslovni planer ubaci i nekoliko minuta za SN.

I nije jedina, dapače, još su dvije odbojkašice Dinama u istom ritmu, Lucia Babić i Valentina Vrbanc. One su također zaposlene, imaju svoj svakodnevni posao od kojeg žive, a odbojka je tu kao poseban dodatak. Ima u Dinamu i druga krajnost jer dvije igračice, Maša Mlinar i Carla Stošić, još su uvijek srednjoškolke, što također nosi određene obaveze. Jelena Ninčević, pak, radi i kao trenerica u klubu, pa je Viktoria Ana Trcol, 19-godišnje pojačanje od ovog ljeta, tako jedina prava profesionalka.

Konkretnije su od Levskog

A s upravo nabrojanim igračicama to je prva postava Dinama, ekipe koja je svemu tome usprkos trenutačno vodeća u domaćoj Superligi i koja će večeras igrati prvu utakmicu osmine finala europskog Challenge Cupa. Neizvedivo je za provjeriti, ali dali bismo se kladiti da ne postoji niti jedna slična “kombinacija” igračica u bilo kojem drugom klubu koji je još uvijek aktivan u ovosezonskim europskim kupovima. To je jedan od detalja koji čini Dinamo doista posebnim, pa zapravo time i cijelu hrvatsku odbojku jer preslika je to hrvatske odbojkaške zbilje.

Ujedno je tim veći i dosadašnji uspjeh Dinama, koji je prvi put u svojoj klupskoj povijesti izašao u Europu i odmah prošao dvije runde europskog natjecanja. No, tko zna je li dinamovkama i tu kraj budući da večeras, dakle, igraju prvu utakmicu osmine finala Challenge Cupa. Suparnik je grčki PAOK, po svemu bi trebao biti jači od dosadašnjih (Ribola Kaštela, Levski Sofia), ali ne nužno zbog toga i nepobjediv.

- Prostudirali smo već grčku ekipu i da, konkretnija je od Levskog, ima zanimljive igračice, nekoliko strankinja, Amerikanku, Britanku, Kenijku, Bugarku, te jako dobrog trenera iz Srbije. Bit će svakako izazov igrati protiv PAOK, ali s time ipak i nekako veće zadovoljstvo - kaže Deak.

- Što se situacije u našoj ekipi tiče, dobro je. Bilo je nekakvih sezonskih bolesti proteklih tjedana, ali sad se sve vratilo na svoje mjesto, svi su zdravi i spremni ušli u ovaj tjedan.

Budući da je ovo prva sezona Dinama u međunarodnim vodama, svaki prolaz dalje i svaka sljedeća utakmica za njih je automatski i najveća u klupskoj povijesti. Isto je, dakle, i s ovom.

- Svakako jest jedna od najvećih, samim time što je i osmina finala u pitanju, pa joj to daje na važnosti. Ipak, i nama i treneru i cijelom klubu, fokus je primarno na PH i domaćem Kupu, a Europa je nagrada cijelom klubu za sve prethodne godine u kojima smo rasli i dizali se. Zato nam je ovo prije svega zadovoljstvo za igrati, ne i prioritet, ali svejedno pristupamo europskim utakmicama posve ozbiljno i s ambicijom doći što dalje.

Dinamo je, inače, taj koji je zasad bez izgubljenog seta u Europi (12:0 u četiri utakmice), a jako dobro grabi i u domaćem prvenstvu (8-0). PAOK je istovremeno u grčkoj ligi tek 11. (od 12 ekipa) s omjerom 2-5, a u Challenge Cupu su se mučili i protiv ciparskog Olympa (3:2, 3:1), prije nego su u prošlom kolu eliminirali češki Prostejov (3:0, 3:1).

Gužva je i na poslu

S obzirom na to da Dinamova baza, dvorana Peščenica, još uvijek nije potpuno spremna za europske utakmice, utakmica se igra večeras (20.30) u Domu odbojke Bojan Stranić.

- Nema dvorane u Zagrebu koju nismo prošle posljednjih mjeseci, ali OK smo s bilo kojom opcijom. Teren je istih dimenzija u svakoj dvorani, a ionako je najveća prednost domaćeg terena što nema putovanja i tog umora koji ide s putovanjem.

To je ono što dinamovke, a ovoga puta i Ivu, čeka sljedećeg tjedna za uzvrat (5. prosinca). Deak, inače, nije putovala na prošlo gostovanje, u Sofiju, zbog posla, ali u Grčku bi trebala ići.

- Zasad je takav plan, da idemo u punom broju, ali vidjet ćemo još sljedeći tjedan. Ovisi će malo i o dobroj volji šefova, ha-ha. Koristit ću dane godišnjeg odmora radi utakmice, ali stvar je da je i na poslu gužva pa ni tu ne bih trebala izbivati. No, nekako ćemo već uskladiti - zaključila je kapetanica Dinama, Iva Deak.

Linker
20. travanj 2024 18:17