Ting Zhu

 PHILIP FONG Afp
SPEKTAKL UZ SAVU

Ovo se ne propušta! U Zagreb dolazi najskuplja zvijezda svijeta: ‘Želim ovu ekipu dovesti do vrha‘

Odbojkašice Mladosti u utorak (20.30) dočekuju talijanski Scandicci, u kojem igra i Kineskinja Ting Zhu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. siječanj 2023. 12:39

Ako odbojkašice Mladosti nisu imale sreće, onda ljubitelji odbojke u Zagrebu na određeni način jesu imali sreće što je ždrijeb Kupa CEV u osmini finala spario hrvatske prvakinje s talijanskom ekipom Scandicci, punim imenom Savino del bene Scandicci.

Jer time će u utorak od 20.30 u Domu odbojke Bojan Stranić dobiti jednu od rijetkih prilika za uživo gledati jedan od europskih istinskih mega-sastava, odnosno ekipu prepunu svjetskih odbojkaških zvijezda.

‘Potukla’ i odbojkaše

Iako na prvu imena poput Kineskinje Ting Zhu, Amerikanke Haleigh Washington, Dominikanke Brende Castillo, Ruskinje Jane Ščerban, Nizozemke Yvon Belien i cijelog niza Talijanki Indre Sorokaite, Enrice Merlo, Ofelije Malinove, Elene Pietrini, neće možda neupućenima zazvučati bombastično, riječ je o odbojkašicama koje su proteklih godina redovito osvajale olimpijske medalje, odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te klupske titule u raznim europskim kupovima te pri tome nisu imale tek sporedne uloge u svojim reprezentacijama i klubovima.

Mladostašice s druge strane, skup su uglavnom mladih igračica, makar ima tu i pokoja aktualna hrvatska reprezentativka (Izabela Štimac, Klara Perić, Josipa Marković), no teško se mogu mjeriti sa Scandiccijem. Međutim, nema sumnja da i djevojke zagrebačkog kluba svejedno s nekim svojim ambicijama dočekuju sutrašnji okršaj, prije svega žele na svom terenu pokazati se u najboljem svjetlu, u izravnom okršaju odmjeriti snage s eminentnim svjetskim igračicama, okusiti njihovu moć te na taj način vidjeti koliko i njima samima nedostaje do takve razine odbojke.

Od svih igračica kojima u svom rosteru raspolaže Scandicci, jedna je ipak malo posebnija od ostalih. To je Ting Zhu, 29-godišnja Kineskinja koja se do prije nekoliko godina dičila i titulom najbolje odbojkašice svijeta. A onda je u paru s time išao, doduše neslužbeni, ali iz raznih izvora pridruženi status i najskuplje odbojkašice na planeti.

Jer, nakon što je 2016. godine ova odbojkašica na poziciji primačice-pucačice odvela reprezentaciju Kine do olimpijskog zlata u Rio de Janeiru, njezina je vrijednost otišla “do neba”. Zato je turski Vakifbank za produžetak ugovora s njom prije pet sezona izdvojio čak 1,35 milijuna eura, a neki spominju i 1,5 milijuna. Ne samo što je time nadmašila kolegice Katerinu Gamovu i Tom Logan, već je “potukla” i odbojkaše poput poljskog Kubanca Wilfreda Leona i Francuza Earvina N’Gapetha.

U međuvremenu je, pretpostavljamo barem jer službenih podataka nema, njezina cijena ipak nešto pala budući da joj se dogodila i ozljeda zbog koje je morala pauzirati cijelu jednu sezonu. Štoviše, angažman u Italiji zapravo je njezin povratak u svjetsku odbojku budući da se nakon Vakifbanka (2016. - 2019.) vratila u Kinu, a onda ipak morala mirovati.

Želim opet doći na vrh

Naime, kompliciranu ozljedu ligamenata ručnog zgloba vukla je neko vrijeme, pokušala je sanirati konzervativnim metodama, ali na kraju nije mogla izbjeći operaciju u proljeće prošle godine.

Scandicci je bio strpljiv i očito ponudio Tingu Zhu najbolje uvjete za lagani i postupni povratak na veliku scenu nakon dužeg mirovanja. Iako se ona sama nije odrekla ambicija...

- Želim se opet potvrditi na visokim razinama, a kada igračica mijenja momčad, onda to čini kako bi dalje rasla - rekla je 198 cm visoka Kineskinja iz pokrajine Henan.

- Dat ću sve od sebe da ovu ekipu dovedem do vrha – zaključila je.

image

Vakifbank za produžetak ugovora s njom prije pet sezona izdvojio čak 1,35 milijuna eura, a neki spominju i 1,5 milijuna

HUANG ZONGZHI Xinhua Via Afp

Malo je reći da je Scandicci njezinom akvizicijom podigao ljestvicu i cilja sve moguće trofeje, kako u Italiji, tako i u Europi. Zhu je, pak, demantirala glasine o kraju karijere, koje su se počele pojavljivati zbog ozljede, i najavila da planira biti tu barem još dva olimpijska ciklusa, odnosno do najmanje Los Angelesa 2028.

Napunilo bi se time i 15 godina u reprezentaciji, u koju ju je 2013., dakle sa 19 godina, uvela Lang Ping, legendarna trenerica koja se smatra jednom od najboljih u povijesti. I tu je zapravo sve počelo za Zhu, koja je zahvaljujući izuzetnoj visini i velikoj raznolikosti udaraca brzo počela dominirati i skupljati kako ekipna odličja tako i individualna priznanja. Dapače, uz njezino ime danas stoji, ako smo dobro izbrojali, čak 31 (!) pojedinačna nagrada s velikih natjecanja, bilo da je riječ o najkorisnijoj igračici (MVP), najučinkovitijoj igračici ili najboljoj napadačici. Među svim tim silnim trofejima ističe se MVP na OI u Riju 2016. MVP Svjetskog kupa 2015. i 2019., MVP Lige prvaka 2017., najbolji primač SP-a 2014...

Sve to donijelo joj je nevjerojatnu popularnost u Kini, pa je 2021. bila izabrana da nosi kinesku zastavu na otvaranju OI u Tokiju. U naciji s populacijom od milijardu i pol ljudi dobiti takvu čast zapravo će reći sve o njezinoj veličini. Štoviše, dobila je i nadimak Zhuper kao kombinacija njezinog prezimena s pridjevom super.

Ovo se ne propušta

No, da slava ponekad ima i drugu, lošiju stranu, osjetila je i Zhu na vlastitoj koži. Naime, nakon što Kina na OI u Tokiju, gdje je “branila” zlato iz Rija, nije prošla dalje od skupine, sve se sručilo na leđa Zhu. Ona je “prokazana” kao glavni krivac neuspjeha zbog skromnog učinka, koji je doduše bio uvjetovan spomenutom ozljedom. No, brojne kritike, ali i uvrede na društvenim mrežama otišle su toliko daleko da je Ting podignula službenu prijavu policiji i najavila sudski progon svih onih koji su je blatili na društvenim mrežama.

Vjerojatno je i zato odlučila ponovo doći u Europu, malo se odmaknuti od svog tog pritiska u domovini. Što je, eto, možda ispao dobar scenarij i za zagrebačke ljubitelje odbojke.

Jer dolazak i Ting Zhu i Scandiccija sportska je poslastica kakvu se ne bi smjelo propustiti. Vrata Doma odbojke uz Savu, kao u uvijek, otvorena su svima...

Linker
20. travanj 2024 14:19