Andrea Mihaljević (arhiva)

 GORAN MEHKEK Cropix
ODBOJKA

Ponovno triler u pet setova: Mladostašice u dramatičnom raspletu ostale bez Lige prvakinja

Hrvatske prvakinje poražene i u drugoj utakmici na kvalifikacijskom turniru za europsku elitu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. listopad 2023. 22:26

MLADOST - ALBA BLAJ 2:3 (25:21, 21:25, 28:26, 15:25, 13:15)

BLAJ - Polivalenta Alba Blaj Arena. Gledatelja 1200. Suci: Lot (Ita), Burkiewicz (Polj).

MLADOST: Antunović 2, Mihaljević 17, Pavičić 9, Ištuk 11, Mehić 15, Papac 8, Smoljan (L), Bošnjak 7, Grabić 4, Zdovc 1, Freund, Sesar, Drobac, Brašnić (L). TRENER: Miodrag Stojaković.

ALBA BLAJ: Jović 12, Cojocaru (L), Kocić 15, Ioan 0, Rampelberg (L), Partnoi, Axinte 3, Ter Brugge, Biarda 16, Ocenic, Kockarević 2, Deak 0, Felix Costa 10, Onyejekwe 12. TRENER: Stevan Ljubičić.
POENI IZ NAPADA: Mladost 62, Alba Blaj 54.
POENI IZ SERVISA: Mladost 7, Alba Blaj 6.
POENI IZ BLOKA: Mladost 6, Alba Blaj 11.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mladost 18, Alba Blaj 31.



Novi dan, novih pet setova, nova drama, ali, nažalost, na koncu i novi poraz. To je rezime druge utakmice odbojkašica Mladosti na kvalifikacijskom turniru za Ligu prvakinja što se igra u Rumunjskoj.

Protiv domaće ekipe Albe Blaj bile su hrvatske prvakinje ponovo blizu pobjede, koja bi bila svakako pozitivno iznenađenje s obzirom na igrački (čitaj: financijski) odnos snaga dviju ekipa, međutim odbojkašice iz zagrebačkog Doma odbojke na terenu su prebrisale sve razlike koje se možda očituju na platnim listama i pružile još jednu odličnu partiju.

Nije, nažalost, bilo dovoljno za pobjedu, koja bi ostavila Mladost “živom” i posljednjeg dana turnira u Blaju, odnosno sa šansom da nakon 17 godina ponovo izbore Ligu prvakinja. Ovako je priča za mladostašice završila, budući da ne mogu više biti na jednom od prva dva mjesta u skupini, koja vode u društvo 20 najboljih ekipa Europe.

Za razliku od dvoboja s Asterixom dan ranije, sada je Mladost bila ta s ulogom lovine jer su dva puta imale set prednosti (1:0, 2:1), pa su ih rumunjske prvakinje morale ganjati. Ali i to se dogodilo nakon nevjerojatnog preokreta u trećem setu, kada su djevojke trenera Stojakovića uspjele nadoknaditi ogroman zaostatak od čak devet poena, odnosno 9:18. Štoviše, imale su domaće igračice i naizgled vrlo lagodnih 20:14, ali uslijedio je mladostaški uragan od sedam (7) uzastopnih poena pa je semafor koju minutu kasnije pokazivao 21:20 za ZG-sastav.

Ali, opet je Alba Blaj prvi došao do set-lopti, tri su imale (24:23, 25:24 26:25), pa su i to uspjele mladostašice spasiti te se dokopati svoje prve set-lopte, a onda pokazale kako se takve prilike instantno realiziraju. Slično je bilo i protiv Asterixa, kada su spašavale meč-lopte, ali onda posustale u petom setu, a sada su opet nakon senzacionalnog obrata ponovo “nestale” u sljedećem setu. Nažalost, posljedica je to činjenice da je Mladost u punom smislu mlada ekipa, s igračicama još uvijek neiskusnima za ovu razinu natjecanja pa su oscilacije sasvim normalna popratna pojava.
Alba Blaj četvrtu je dionicu dobila lako, a rulet petog seta bio je izjednačen do 9:9, da bi se onda domaće odljepile na plus dva i doteglile se, na kraju, nekako do pobjede.

Mladost je, kao i dan ranije, bila bolja u poenima iz napada (62-54), asovima (7-6) te u prijemu servisa (48%-43%), dok su Rumunjke napravile više poena blokom (11-6). U prijemu servisa - sa 55% pozitivnog prijema na 29 lopti - naročito se istaknula Ana Ištuk, koja je i ovoga puta startala u početnoj postavi, a pokazala je i zašto, no ponovo su mladostašice imale i veći broj grešaka od suparnica, zbog riskantnije igre (31-18).

- Odigrale su moje djevojke ponovno sjajan susret protiv favoriziranog domaćina, pred 1200 bučnih gledatelja, i jako sam ponosan na njih. Ne mogu im uputiti niti jednu zamjerku, odigrale su hrabro i srčano. Ovo su ipak vrhunske ekipe s kakvima se još nismo susretali i pokazale su da su i te kako konkurentne, bez obzira na suparničke budžete i ekipe “nakrcane” strankinjama - govorio je trener Miodrag Stojaković poslije utakmice.

Ostaje Mladosti još utakmica protiv češkog KP Brna u četvrtak (15.00), ali niti jedna ekipa nema mogućnost za prolaz dalje jer su na omjeru 0-2. Iako se bodovno mogu izjednačiti s Asterixom ili Albom Blaj, to je sporedno, budući da je glavni kriterij za poredak broj pobjeda, a belgijska i rumunjska ekipa imaju nedohvatljivih 2-0 i idu u Ligu prvakinja.

Ogled s Brnom ima, pak, važnost zbog plasmana, odnosno određivanja suparnika u Kupu CEV-a, u kojem će obje ekipe nastaviti europsku jesen. Pobijedi li Mladost danas i bude treća, u Kupu CEV će igrati protiv belgijskog Genta, a četvrto mjesto donosi srpski Železničar iz Lajkovca.

Linker
29. travanj 2024 21:46