Lucija Mlinar

 RONALD GORSIC Cropix
POBJEDA POLJSKE

Poraz na otvaranju Svjetskog prvenstva: Hrvatice propustile priliku jače ‘stisnuti‘ Poljakinje

Žalit ćemo za raspletom trećeg seta u kojem smo imali priliku povesti 2-1 u setovima
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. rujan 2022. 20:29

POLJSKA - HRVATSKA 3:1 (25:19, 21:25, 25:23, 25:15)

ARNHEIM - Dvorana Gelre Dome. Suci: Collados (Francuska), Myoi (Japan).

POLJSKA: Stysiak 15, Rozanski 16, Korneluk 14, Witkowska 12, Gorecka 6, Galkowska 4, Wolosz 1, Wenerska 1, Stenzel (L), Stencel, Alagierska-Szczepaniak, Fedusio, Szczyglowska (L), Szlagowska 1. IZBORNIK: Stefano Lavarini

HRVATSKA: Fabris 9, Miloš 11, Mlinar 16, Butigan 9, Šamadan 13, Deak 4, Štimac (L), Grbavica, Karatović, Marković (L), Perić, Tomić, Strunjak, Dumančić. IZBORNIK: Ferhat Akbaš


Hrvatske odbojkašice bile su blizu da neočekivanom pobjedom otvore nastup na Svjetskom prvenstvu jer su odmah na startu odigrale neizvjestan dvoboj protiv jednog od domaćina turnira, Poljske, ali su na koncu upisale poraz nakon četiri seta.

Iako suorganizator SP-a, uz Nizozemsku, nekom neobičnom logikom Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB) Poljska nije turnir otvorila na domaćem terenu već se igralo u nizozemskom Arnhemu. Što je bilo dobro za naše igračice jer makar su u publici dominirali poljski navijači, ipak nisu protiv sebe imale toliko brojnu, bučnu ni "agresivnu" publiku. Očito je to malo oslobodilo naše djevojke pritiska i treme, pa su se uspjele kroz tri seta ravnopravno boriti s reprezentacijom koja je 13. na svjetskom renkingu, odnosno sedam mjesta bolja od Hrvatske.

Ipak, na koncu to ipak nije bilo dovoljno za još jedan veliki "skalp", makar mu je ekipa izbornika Ferhata Akbaša bila prilično blizu. Žalit ćemo za raspletom trećeg seta u kojem smo imali priliku povesti 2-1 u setovima i to bi vrlo lako moguće odvelo utakmicu u drugačijem smjeru. Ovako, Poljakinje su naše vodstvo 20:16 serijom 6:0 preokrenule u vlastitu prednost 22:20 i tu nam prilično potkresale krila. Uspjela je još Lucija Mlinar iz kontre kroz ruke poljskog bloka donijeti izjednačenje na 23:23, ali uslijedio je dugački poen koji je otišao na stranu suparnica, a naš loš prijem u sljedećem poenu omogućio je Poljakinjama da zakucaju sa sredine pobjednički poen za 25:23.

Takav epilog dijametralno je utjecao na ekipe u nastavku meča. Poljakinje su se osokolile, dok je kvaliteta igre Hrvatica značajno potonula pa je četvrti set ubrzo postao jednosmjerna ulica. Samo 15 poena u toj završnoj dionici nije pravo ogledalo igre koju su naše odbojkašice pokazale u petak, ali jest ogledalo psihološkog raspada nakon propuštene velike prilike u setu ranije.

Utakmica, koja se inače igrala na nogometnom stadionu na kojem igra nizozemski prvoligaš Vitesse, bila je prva za Hrvatsku na svjetskim prvenstvima poslije osam godina, no zanimljivo je kako je Poljska, daleko zvučnija odbojkaška nacija, imala i još dužu stanku, budući da su SP posljednji puta igrale 2010. godine. No, snaga poljske reprezentacije očituje se u tome što je u međuvremenu igrala polufinale EP-a 2019. te četvrtfinale 2021.

Hrvatska, pak, sada seli u Gdanjsk gdje će igrati utakmicu 2. kola u utorak tek (17.30), protiv Dominikanske republike. (ij)

Linker
26. travanj 2024 20:38