Slavlje hrvatskih odbojkašica

 VNL
LIGA NACIJA

Povijesna pobjeda Hrvatske u Brazilu, djevojke bez izgubljenog seta sredile Koreju

Hrvatske odbojkašice u svojoj šestoj utakmici u elitnom VNL-u stigli do prvog ‘skalpa‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. lipanj 2023. 02:57

Hrvatska je ostvarila povijesnu, prvu pobjedu u Ligi nacija! Naše su odbojkašice u drugom nastupu na turniru u Brazilu slavile protiv reprezentacije Južne Koreje sa 3:0 i tako u ukupno svojoj šestoj utakmici u VNL-u upisale prve bodove, odnosno prvu pobjedu.

Skinule su tako igračice ogroman teret sa svojih leđa, jer su pobjedom, pa makar ostala ona i usamljena do kraja natjecanja - a vjerujemo da neće - pokazale da zaslužuju mjesto u svjetskoj eliti, da nisu tamo zalutale pukom srećom i da se mogu nositi s VNL ekipama.

Južna Koreja bila je, prema očekivanjima, protivnik po mjeri i zapravo naša prva prava prilika za maknuti nulu iz rubrike pobjeda. Jer azijska reprezentacija i statistički je najlošija selekcija među 16 VNL reprezentacija, dapače bila je to i prošle godine, kada je imala omjer 0-12, ali je zadržala status samo zahvaljujući tome što je dio temeljnih 11 reprezentacija koje ne mogu ispasti iz VNL-a.

Štoviše, kada bi se pribrojala i prethodna sezona (2021.), koju su završili s tri uzastopna poraza, pa cijela prošla i početak ove, Korejke su u neslavnom nizu od 21 uzastopnog poraza. Pardon, 22 jer sada se i Hrvatska dodala na tu listu te dodatno produbila korejsku krizu. No, slobodno možemo reći - baš nas briga!

To su njihovi, korejski problemi, ostavit ćemo ih da se čupaju van kako god znaju, a u međuvremenu se hrvatska reprezentacija riješila takvih problema i briga. Dapače, Koreju ćemo pamtiti samo po dobrom, kao prvu reprezentaciju koju smo pobijedili u Ligi nacija, štoviše ne samo pobijedili već i - razbili.

Jer sve osim prvog seta bila je hrvatska dominacija u Nilson Nelson Areni u Brasiliji, makar smo i tu prvu dionicu trebali dobiti lakše i uvjerljivije. No, lako je razumjeti nervozu koja je vladala u našim redovima i koja je vodila do oscilacija u igri. Jer hrvatske su se odbojkašice prvi puta u VNL-u našle u ulozi da nisu autsajder, već dapače da se od njih čak i pobjeda očekuje.

Velik je to teret bio za djevojke i zato u početku nismo znali sačuvati prednost od plus pet (9:4) ili kasnije plus tri (17:14), dopuštali smo Korejkama da se vrate u igri gubeći poene u serijama, pa im čak i dopuštale da one pobjegnu na opasnih plus tri u završnici seta (18:21, 20:23). Srećom, nisu djevojke "izgubile glavu", već dapače odigrale vrlo pribrano i mudro u tim trenucima. Karla Antunović jednim je refleksnim boksanjem na drugi dodir donijela poen, Ema Strunjak stavila je rampu korejskom napadu na prvom tempu, Andrea Mihaljević tek je za vodstvo 24:23 zabila svoj prvi poen iz napada u meču, i to u kontri na dizanje libera Izabele Štimac, da bi priču sa 25:23 kraju privela Dijana Karatović.

Tek kad su to izvukle, dobile prvi set i zakoračile prema pobjedi, razvezale su se ruke našim igračicama u nastavku meča. Nije to bilo možda najljepše i najkvalitetnije naše izdanje, ali estetika je ovoga puta bila u drugom planu. Bilo je samo važno dovršiti posao sa što manje stresa.

Pomogle su tu svesrdno i Korejke, koje su izrazito živahne, brze i pokretne tako da u obrani "zuje" po cijelom terenu, zbog čega im je teško spustiti loptu u teren. No, i tom silnom agilnošću mogle su samo djelomično nadoknaditi manjkavost u gabaritima i snazi, neprobojnost u napadu i velike probleme u dizanju.

No, opet - njihov problem. Hrvatska je, kad se riješila svih okova nervoze i neizvjesnosti, čvrsto zgrabila uzde dvoboja i odjurila prema pobjedi. I ako smo prvu polovicu meča gradili na bloku, kasnije je "procurilo" i s krajeva u napadu, pa su i Mihaljević i Karatović opet došle do dvoznamenkastog učinka. No, prvo ime dvoboja svakako je bila kapetanica Martina Šamadan, koja je kraj utakmice dočekala sa, za srednju blokericu, velikih 18 poena. I pri tome je predvodila našu reprezentaciju po poenima iz napada (12) i servisa (tri asa).

- Bilo je jako važno osjetiti da možemo odigrati ovakve utakmice, da smo sposobne i pobjeđivati, ne samo sudjelovati u VNL-u - rekla je Šamadan.

- Jako smo loše ušli u natjecanje na prvom turniru, ali sada smo uhvatili ritam i ostvarili prvu pobjedu, a nadam se da u budućnosti dolazi još ovakvih utakmica, s našim pobjedama.

I dok je korejski izbornik, inače Španjolac Cesar Hernandez Gonzalez, tražeći neko rješenje izrotirao 13 igračica kroz utakmicu - a kasnije se žalio da su izgubili ritam zbog previše izmjena, dakle praktički se žalio na odluke koje je on i donosio - Ferhat Akbaš nije posezao ni za kakvim zamjenama u našoj ekipi.

- Imali smo od početka vrlo jasan plan kako želimo igrati i držali smo se toga cijelo vrijeme. Ponekad znamo biti posebno učinkoviti u bloku, a ovo je bila jedna od takvih utakmica - komentirala je Martina podatak o čak 14 izravnih poena iz bloka.

O tome koliko će, nakon što su već protiv SAD-a uzele premijerni set, ova pobjeda značiti našim igračicama, koje su mahom u ranim 20-ima i koje nemaju nikakvog ili jako malo međunarodnog iskustva, a pogotovo ne na ovakvoj kvalitativnoj razini odbojke, ne treba posebno ni naglašavati.

- Ja se ponekad osjećam i prestarom pored njih - nasmijala se 29-godišnja Kaštelanka.

- Imamo sjajnu skupinu djevojaka, iako vrlo mlade sve su vrijedne radnice, željne su treninga i napretka, ali i jednako tako i željne ostvariti dobar rezultat u VNL-u.

image

Ema Strunjak i Dijana Karatović

VNL

A dobar rezultat značio bi spašavanje od ispadanja. Od pet reprezentacija koje mogu ispasti iz VNL-a, sada smo se i mi upisali u krug pobjednica. Bugarska je na omjeru 1-6 (jedina pobjeda je protiv nas), Dominikanska republika ima omjer 3-4, a Kanada 3-5, dok je Poljska, pak, na 6-1 i ona se zapravo bori za naslov, a ne fenjer.

Hrvatska, pak, na turniru u Brazilu ima još dvije utakmice, a gledajući termine po hrvatskom vremenu, zbog vremenske zone ispada kao da ih igramo u istom danu. Iako, jasno, to nije slučaj. Protiv Srbije, aktualnih svjetskih prvakinja, igramo u noći na nedjelju u 2.00 sata (po hrvatskom vremenu), što je zapravo subota navečer u Brazilu, dok protiv Tajlanda igramo 17 sati kasnije, odnosno u rano poslijepodne (14.00) u Brazilu, što je rana večer (19.00) u Hrvatskoj.

_________________

HRVATSKA - J. KOREJA 3:0
(25:23, 25:21, 25:14)
BRASILIA - BRB Nilson Nelson Arena. Gledatelja: 1000. Suci: Angelicka Miehlick (Polj), Brundao Borges (Bra).
HRVATSKA: Antunović 4, Mihaljević 10, Miloš 7, Karatović 11, Strunjak 6, Šamadan 18, Štimac (L), Deak, Strize, Đapić, Mlinar, Marković, Trcol (L), Freund. IZBORNIK Ferhat Akbaš.
JUŽNA KOREJA: Seon 0, Moon 5, Jeongah 2, Seungju 9, Jung 10, Dayheon 4, Jeong 5, Hoyoung 10, Sohwi 5, Lee 3, Daeun 2, Jiwon 2, Hye Seon 1, Park, Jungwon, Miyoun.
POENI IZ NAPADA: Hrvatska 37, Koreja 36
POENI IZ SERVISA: Hrvatska 6, Koreja 7
POENI IZ BLOKA: Hrvatska 14, Koreja 5.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 19, Koreja 10.

image

Martina Šamadan bila je najefikasnija sa 18 poena

VNL

Linker
20. svibanj 2024 09:06