Dinamovke večeras imaju europsku premijeru u svom gradu

 RONALD GORŠIĆ Cropix
EUROPA U SUTINSKIM VRELIMA

Povijesni dan za Dinamo: ‘Ovakve se prve utakmice pamte doživotno, pa ćemo vjerujem i mi ovu‘

U sudaru dvaju hrvatskih klubova, ZG ekipa u uzvratnoj utakmici Challenge Cupa (20.00) brani 3:0
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. listopad 2023. 10:59

Povijest odbojkaškog kluba Dinamo duga je svega osam i pol godina, ali i u tom kratkom razdoblju zagrebački je klub uspio iz najnižeg, petog ranga natjecanja u Hrvatskoj doći do nastupa u Europi.

Prošloga su tjedna dinamovke imale europski debi, a danas ih čeka i premijera na domaćem terenu, u njihovom gradu. U dvorani Sutinska vrela na zagrebačkom zapadu, večeras od 20 sati (besplatan ulaz) igraju prvu službenu domaću utakmicu u europskim klupskim natjecanjima. Iako to možda na prvi pogled neće tako izgledati jer s druge strane mreže bit će dobro poznate rivalke iz hrvatske Superlige, Ribola Kaštela, ali tako se namjestio ždrijeb CEV-ovog Challenge Cupa.

Posebno uzbuđeni

Neće to umanjiti ni doživljaj ni važnost utakmice kako za klupsku upravu, tako i za djevojke na terenu.
- Naravno da su takve prve utakmice uvijek najposebnije i najviše se pamte - reći će i mlada, ali velika uzdanica prošlosezonskih finalistica PH i Kupa, 16-godišnja Maša Mlinar.

- Dinamo je moj klub, tu sam počela trenirati i započela svoje odbojkaške snove, a u međuvremenu je Dinamo postao kvalitetan kandidat u Superligi i, evo, već igramo europsko natjecanje pa smatram to samo dokazom da sam odabrala kvalitetan klub. Stoga će biti jako poseban osjećaj igrati ovu utakmicu, svi smo, mi cure i stožer, zapravo posebno uzbuđeni i s dozom neizvjesnosti čekamo europski prvijenac kod kuće. Nadam se da će gledatelji doći podržati nas i napraviti pravu atmosferu. Mislim da je ovo velika stvar i da se te prve utakmice pamte doživotno, pa ću vjerujem i ja ovu.
U prvoj utakmici protiv Ribole Kaštela, prije tjedan dana, Dinamo je slavio sa 3:0 (25:23, 26:24, 25:17) i time napravio veliki korak prema prolasku u sljedeći krug.

- Naravno da je pobjeda od 3:0 i način na koji smo pristupili prvoj utakmici na gostujućem terenu iznimno bitan. Pokazale smo dobru igru, rastemo kao ekipa svakom utakmicom, ali smatram da imamo još prostora za napredak. Pobjeda u prvom dvoboju olakšava nam rezultatski dio uoči uzvrata, jer nam je sada za prolaz potrebno samo dva seta, ali to definitivno ne znači da ćemo pristupiti opuštenije i s manje motivacije. Želimo pokazati svoju najbolju igru i potvrditi prolazak dalje.

image

Maša Mlinar i suigračice nadaju se i drugoj europskoj pobjedi

RONALD GORSIC Cropix

Istu je ambiciju izrazio i trener Igor Šimunčić, uz dodatak kako bi poželjno bilo pri tome što se manje energetski potrošiti.

- Jer već u subotu igramo vrlo bitnu utakmicu domaćeg prvenstva i to protiv istih protivnica.

Naime, novi sudar s Kaštelankama zakazan je za 4. kolo Superlige, ali što je zanimljivo u drugoj dvorani. Subotnji će se dvoboj, naime, igrati u Trnskom, u ŠSD Boško Božić Pepsi. Razlog je taj što je Dinamova matična dvorana, ona na Peščenici, u procesu obnove pa dinamovke trenutačno nemaju domaći teren u punom smislu.

- U Sutinskim Vrelima smo odradili nekoliko treninga i pripremnih utakmica tako da nam neće biti strana dvorana. Vjerujem da ćemo se prilagodti maksimalno i da to neće utjecati na našu izdvebu. Naravno da je plus kada imaš svoj teren, na kojem treniraš svakodnevno, ali mi ćemo ovo profesionalno odraditi i spremne smo za adaptiranje s obzirom na situaciju s našom dvoranom, odnosno dok se ona ne riješi - kaže Mlinar, koja će, osim ove večerašnje utakmice, dobro pamtiti i cijelu ovu godinu.

Odbojka je moj san

Jer iza Maše je sjajno ljeto s kadetskom reprezentacijom i osvojena brončana medalja na EP, prije toga je okusila ne samo seniorsku odbojku u Superligi, već djelomično i finale PH protiv Mladosti, a sada, pak, već kao dio prve postave Dinama igra Europu s klubom. Sve se to nekako brzo odvija za djevojku kojoj je samo 16 godina.

- Odbojka je bila moj san, zato joj se posvećujem i marljivo radim, tako da rezultati dolaze u skladu s time. Pri tome mi neizmjerno pomaže sestra Lucija (dugogodišnja naša reprezentativka op.a.), uz roditelje i brata, jer mi ona daje najbolje savjete kako da se s tako malo godina navikavam na ozbiljne stvari - zaključila je Maša.

Kaštelanke ne dolaze u Zagreb bez ambicija

Iako su poražene, Kaštelanke su u prvoj utakmici u dva seta bile vrlo blizu Dinamu. K tome, tijekom vikenda su u derbiju Superlige slavile protiv Kelteksa 3:2, pa ohrabrene tim bodovima stižu na uzvrat u Zagreb.

- Ne dolazimo bez ambicija, bez obzira na poraz u prvoj utakmici, znamo gdje smo griješile i to ćemo već sada nastojati ispraviti - ističe Dora Matas, kapetanica Ribole.

- S novim trenerom Tomom Paunom odlično smo ‘kliknule’, veliki je znalac i motivator i igramo iz susreta u susret sve bolje. Ovo je naporan dio sezone za nas, nakon Dinama igrale smo težak susret s Karlovčankama, pa ponovno sada imamo uzvrat s Dinamom i onda se još s njima sastajemo i u 4. kolu Superlige u Zagrebu, u subotu. To nam je možda i važnija utakmica, jer je ovogodišnji cilj biti što bolji u domaćem prvenstvu i kupu, a u Europi što bude.

Linker
30. ožujak 2024 09:38