Ante Baković je izgubio bitku s bolesti

 DAMIR KRAJAC Cropix
IN MEMORIAM

Preminuo predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, Ante Baković izgubio bitku s teškom bolesti

U Zagrebu bitku s teškom bolesti izgubio dugogodišnji čelnik HOS-a Ante Baković
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. siječanj 2023. 23:31

U Zagrebu je u petak preminuo predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, Ante Baković (55). Dugogodišnji čelnik jednog od najvećih naših sportskih saveza izgubio je bitku s teškom, zloćudnom bolesti koju je vodio posljednjih nekoliko godina. Činilo se da će i ovo biti bitka iz koje će izaći kao pobjednik, ali nažalost bolest je jednostavno bila jača...

Ante Baković bio je gospodarstvenik, višestruko odlikovani časnik Domovinskog rata, neumorni sportski djelatnik i zaljubljenik u odbojku. Rođen je 14. svibnja 1967. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a 1986. godine dolazi u Zagreb gdje je 1991. godine diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti.

Svoju sportsko-dužnosničku karijeru započeo je 1993. godine kao predsjednik HAOK Mladost, ali je od tada zapravo neprestano dio hrvatskih odbojkaških zbivanja jer odbojka je, uz obitelj koju je neizmjerno volio, bila i ostala njegov život sve do posljednjeg trenutka.

U još je jednom navratu vodio Mladost (2002.-2006.), postao članom skupštine Zagrebačkog sportskog saveza i Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora, da bi 2004. preuzeo dužnost predsjednika HOS-a, u vrijeme kada je Savez preopterećen dugovima prethodnika, a Hrvatsku je čekalo domaćinstvo Europskog prvenstva za odbojkašice 2005. godine. Odlična organizacija EP ipak nije bila dovoljna da se Savez sačuva od neizbježnog stečaja, no ostaje član Upravnog odbora HOS-a kroz sve faze - od likvidacije do osnivanja novog Saveza.

image

Ante Baković

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Od 2011. bio je dopredsjednik Saveza da bi 2017. još jednom bio izabran za predsjednika. I opet je HOS bio na rubu stečaja, ali ovoga puta u godinama koje su slijedile svojim potezima i ozbiljnim financijskim restrukturiranjem, Ante Baković uspio je sa svojim suradnicima izbrisati sve dugove te uvesti politiku pozivnog financijskog poslovanja u hrvatsku odbojku.
Odlukom Vlade RH imenovan je članom Nacionalnog vijeća za sport, na Izbornoj Skupštini HOO-a 2020. izabran je za člana Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, dobitnik je nagrade za uspješan rad Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), a u ljeto 2020. godine ponovno je izabran za predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza.

U tom novom mandatu, Savez je pronašao i novi, suvremeni dom u Zagrebu, nakon što su stare prostorije stradale u potresu.

U njegovom mandatu seniorske reprezentacije postižu značajne uspjehe i napreduju na međunarodnoj ljestvici. Tako su samo u protekloj 2022. obje reprezentacije izborile nastup na sljedećem EP, odbojkaški su osvojili zlato na MI, a odbojkašice ostvarile najveći uspjeh unazad 20-ak godina plasmanom u Ligu nacija (VNL). Upravo je na taj veliki uspjeh Ante Baković bio posebno ponosan, ali nažalost nije dočekao da svjedoči skorašnjem nastupu njegovih, naših djevojaka u svjetskoj eliti...

Linker
16. travanj 2024 09:17