Ana Viktoria Trcol

 VNL
REPREZENTATIVNA DEBITANTICA

‘Propustila sam norijadu i pir, ali ne žalim jer igram Ligu nacija, bit će dana za fešte‘

Nikad prije nje, nijedna Novaljka nije zaigrala u hrvatskoj reprezentaciji
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. lipanj 2023. 23:23

Hrvatske su odbojkašice arhivirale prvi turnir Lige nacija (VNL). U Japanu su odigrale četiri utakmice, upisale četiri poraza, ali sveukupni dojam nije tako loš kako bi rezultat mogao sugerirati, dapače.

Poznato je već da na turniru u Nagoyi nismo bili kompletni, da su nedostajale tri standardne igračice prve postave (Samanta Fabris, Lucija Mlinar, Božana Butigan) te da smo među 14 odbojkašica imali i puno debitantica u seniorskoj reprezentaciji, ujedno i vrlo mladih igračica.

Jedna od njih je i Viktoria Ana Trcol, štoviše uz Tiju Kovčo i najmlađa članica aktualne ekspedicije.

- Vrlo ugodno se osjećam u krugu seniorske reprezentacije jer sve su cure super prema meni, odnosno meni i Tiji. No, poštujemo svakako i autoritet starijih i sve funkcionira odlično za sada - počet će 18-godišnja djevojka iz Novalje i odmah razriješiti detalje oko imena - je li Ana Viktoria ili Viktoria Ana?

- Viktoria Ana i to bez “j” u Viktoria. A zapravo me svi zovu samo Viki.

Iako vrlo simpatična, Viktoriju, naravno, nisu mimoišli zadaci klasični za najmlađe članice reprezentacije.

- Nosim vodu, ručnike, kada treba pomažem i s torbama fizioterapeutima, skupljam lopte... Ali, nije problem, znam da tako mora biti.

Iznenađujući poziv

Viki je protekle dvije sezone igrala u Rijeci.

- Poziv u reprezentaciju me svakako iznenadio, makar, moram priznati, da sam imala i neku nadu da će doći - sramežljivo će dodati Viktoria.

No, iza nje stoje utakmice i brojke iz prošle sezone Superlige koje pokazuju da je poziv zavrijedila. Osim što je bila najbolja blokerica završnice juniorskog PH u siječnju, bila je i ukupno druga najbolja blokerica po broju poena (66) u Superligi te druga najefikasnija napadačica (52%). No, jedno je dobiti poziv, a drugo izboriti se za mjesto među 14 ili 18, nakon što se inicijalni popis od 30 igračica krenuo skraćivati.

- Pa, sigurno nije lagano izboriti se, ali, eto, borim se najbolje što mogu, voljna sam treniranja i dajem sve od sebe. Ne znam kakva su razmišljanja izbornika i trenera koji su bili s nama na pripremama, ali meni se čini da su zadovoljni i da valjda dobro obavljam svoj posal.

Vidjelo se to, pak, već i u njezinoj prvoj utakmici za reprezentaciju. U vatrenom krštenju protiv Italije, u prijateljskom ogledu prije starta VNL-a, upisala je čak pet izravnih poena na bloku.

- Ma, super je to bilo, da. Nisam imala tremu do sekunde dok nismo ušle u dvoranu, pred ljude na tribinama, svjetla i cijeli taj ambijent. Jest da je jedna Italija bila s druge strane, ali više me se dojmilo to što ću igrati prvu utakmicu za reprezentaciju. Mijenjala sam kapetanicu Šamadan, koju smo štedili za bitnije utakmice, a ostale cure su mi pomogle da se smirim i opustim. I, eto, svakako ću po dobrom pamtiti debi.

Martina Šamadan i Ema Strunjak imaju trenutačno prednost kao par srednjih blokerica, ali i Trcol je dobila nešto prilike prošlog tjedna u VNL-u. Štoviše, u prvom dodiru s loptom odmah je zabila as u utakmici protiv Njemačke! Protiv Japana je, pak, dobila cijeli set...

Uzet će to kao svojevrsnu nagradu za proteklih mjesec dana provedenih na svakodnevnim treninzima i pripremama s reprezentacijom, jer zbog njih je i propustila neke važne stvari za djevojku od 18 godina. Recimo, dan prije puta u Japan trebala je kao maturantica biti na “norijadi” sa školskim prijateljima...

- Istina, trebala sam feštati, ali, eto, bilo je bitnijih stvari.

Dvije starije ispred mene

Što kažu, pak, kod kuće, kako je obitelj reagirala na status reprezentativke?

- Ma ništa, da im falim jer me nema doma, ali razumiju oni da je sve to dio sporta i podržavaju me. Inače, propustila sam i pir doma, prva rodica se udavala... Ali, Bože moj, bit će dana za fešte.

Viktoria Ana je iz Novalje na otoku Pagu, pa je to poznato turističko mjesto ona sada stavila i na hrvatsku odbojkašku kartu. Nikad prije nje, naime, nijedna Novaljka nije zaigrala u reprezentaciji.

- Je, prva sam i nadam se tu još dugo biti, ha ha. Počela sam s odbojkom u lokalnom klubu sa 7 godina. Prije toga sam išla na balet, ali to je brzo propalo ha ha.

Propalo bi sigurno kad-tad jer Viki je u međuvremenu izrasla do 186 centimetara i građe koja baš i nije za krhke balerine.

- Novalja igra 2. ligu, ali kada sam krenula u srednju školu prebacila sam se u OK Zadar, a onda je kasnije i poziv iz Rijeke, gdje sam igrala posljednje dvije sezone.

Došla je u ruke poznatog i priznatog našeg odbojkaškog stručnjaka, ujedno i našeg bivšeg izbornika, Igora Lovrinova.

- Mogu samo sve najbolje o njemu reći. Radio je s nama puno, bilo je stvarno super.

S obzirom da o boravku na Kvarneru govori u perfektu, jasno je da više neće nositi riječki dres

- Dolazim u Zagreb, u OK Dinamo, od sljedeće sezone. Trener Igor Šimunčić me kontaktirao, dao ponudu, meni se to sve svidjelo i, eto, to je to. Na godinu dana sam potpisala pa ćemo vidjeti kako će ići.

U međuvremenu je pred njom još malo reprezentacije i Lige nacija.

- Ispred mene su dvije starije i iskusnije igračice, ali meni je i samo biti ovdje, sjediti na klupi, gledati, trenirati s reprezentacijom, velika čast i prilika za skupljanje iskustva - podvukla je Viktoria Ana, koje u pet mjeseci prošla put od juniorskog PH do nastupa u svjetskoj eliti.

Linker
19. travanj 2024 13:07