Vedrana Jakšetić (9) i Mirta Freund u bloku

 ODBOJKAŠKI SAVEZ KOSOVA/SHPEND AHMETI
ŽENSKA REPREZENTACIJA

Tri boda s Kosova dobrodošla za optimizam uoči važnog osječkog sudara

Hrvatske odbojkašice uvjerljivo slavile u prvoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2026.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. kolovoz 2024. 18:53

Premijerno gostovanje i prva službena utakmica hrvatske reprezentacije na Kosovu ostat će u lijepom sjećanju za naše odbojkašice. Upisale su uvjerljivu, ali i posve očekivanu pobjedu nad domaćom selekcijom u prvom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se održati 2026. godine.

U Gjilanu, gdje je bio odbojkaški dan jer su koji sat ranije kvalifikacijsku utakmicu igrali i odbojkaši Kosova, bilo je 3:0 (25:16, 25:18, 25:9) za Hrvatsku, koja nije dopustila da utakmica poprimi bilo kakav drugi tijek osim onog koji nas vodi do tri sigurna boda.

Kvar zrakoplova

S obzirom da je ovo bila prva službena utakmica nakon dva i pol mjeseca stanke, odnosno gotovo jednako tako dugačkog razdoblja priprema, izbornik Igor Arbutina mogao je biti zadovoljan prikazanim na startu novog ciklusa.

- S obzirom da nam je ovo bila prva utakmica, iznimno smo je ozbiljno shvatili, što se i vidi po konačnom rezultatu. Moram čestitati svojim djevojkama na koncentriranoj igri i pokazanoj zrelosti jer nismo suparnicama niti u jednom trenutku dali niti da pomisle da nas mogu ugroziti - rekao je Arbutina.

Hrvatske su odbojkašice imale neočekivanih problema s putovanjem na utakmicu, jer su zbog kvara zrakoplova bile prizemljene već u Zagrebu, pa zbog kašnjenja propustile vezu za Prištinu iz Beča, te su na koncu na konačno odredište stigle tek u ranim jutarnjim satima subote. Nije ih to, međutim, omelo da 15-ak sati kasnije odigraju utakmicu i to bez ikakvih tragova “kratke” noći iza njih.

Štoviše, odnos snaga na terenu nije bio zapravo ni usporediv. Pojedinačna i ekipna kvaliteta bila je evidentno na strani hrvatskih odbojkašica, koje su već u ranoj fazi svakog seta odmaknule na sigurnu prednost i onda je čuvale i povećavale kako je set odmicao dalje. Poslije drugog seta i ono malo otpora što je bilo kod domaćih praktički je nestalo, pa je Hrvatska serijom od 10:0, na servisima Josipe Marković, pobjegla na ogromnih 18:5, da bi na koncu ostavila Kosovo i ispod deset poena u tom završnom setu.

S tri tehničarke u ekipi

U odnosu na posljednje utakmice, one u Zlatnoj europskoj ligi odigranima u svibnju, nije se kadrovski previše promijenio roster naše reprezentacije. U aktualnom sastavu nema tako Eme Strunjak i Nine Strize, koja je u međuvremenu završila i na operaciji, a tu su “nova” lica Vedrana Jakšetić i Viktoria Ana Trcol, koja je, pak, bila ozlijeđena tada, ali sada je opet spremna.

Zanimljivo je, pak, svakako da je Arbutina na Kosovo išao s čak tri tehničarke, a na koncu je mjesto u startnoj postavi pripalo najiskusnijoj, 28-godišnjoj Vedrani Jakšetić. Osječanka, koja je svojevremeno u prvi plan došla kao članica Poreča, onog koji je prije devet godina osvojio naslov prvakinja Hrvatske pod trenerskom palicom Miodraga Stojakovića, a posljednjih osam godina igra u Francuskoj i Njemačkoj, bila je članica i zlatne mediteranske reprezentacije 2018. godine, a posljednji put u nacionalnom sastavu bila u ljeto 2022.

Izbornik Arbutina sada je opet posegnuo za njom te, nakon što je proljetos “naslijedio” status Karle Antunović kao starterice, za ovu utakmicu Vedrani je povjerio organizaciju igre od prvog poena.

Izuzmemo li razumljiv izostanak (zbog leđa) kapetanice Martine Šamadan, umjesto koje je uskočila Mirta Freund i s Božanom Butigan na Kosovu tvorila tandem naših srednjih blokerica, još je jedna “startna promjena” uočljiva u odnosu na prethodne utakmice Hrvatske. Na poziciji dijagonale bila je Mika Grbavica, odnosno dobila prednost ispred Andree Mihaljević (koja je, doduše, i sada dobila dosta prilika kroz svaki set), a koja je prošlog ljeta zgrabila to mjesto, dosad inače rezervirano za Samantu Fabris.

- Prva je utakmica okončana pobjedom 3:0, što je bilo izuzetno važno za nas, jer se broje za poredak na kraju svi setovi i poeni. Pripremali smo se dugo za ove utakmice, cijelo ljeto smo vrijedno radili i rasli zajedno kao ekipa. Inače, putovanje do Kosova nam se malo zakompliciralo i odužilo, ali bez obzira na to dali smo sve od sebe i jako sam ponosna na svoju ekipu, djevojke i stožer, kako smo disciplinirano odradili ovu utakmice bez obzira na sve prepreke - rekla je Grbavica, iza koje je, inače, povratnička sezona, budući da je u siječnju 2023. potrgala ligamente koljena te morala na višemjesečnu stanku i rehabilitaciju.

U subotu od 18 sati

Iako su sve igračice, dakle i one s klupe dobile na Kosovu svoje prilike i minute, hoće li i Jakšetić i Grbavica, zajedno s primačko-pucačkim parom Marković - Grabić, ostati u prvih šest i za sljedeću utakmicu, a to će biti u subotu u Osijeku protiv Rumunjske, ostaje za vidjeti.
- Sada s optimizmom čekamo taj susret, a ono što je još važnije jest da je atmosfera u ekipi odlična, da su i sve igračice koje su ušle u igru dale pozitivan impuls. S veseljem zato čekamo sljedeći susret s Rumunjskom, koju nismo dugo pobijedili i nadam se da će ovo biti prekretnica. Da ćemo im uzvratiti za nedavni poraz u Zlatnoj europskoj ligi - dodao je Arbutina.

Na dvoboj 24. kolovoza, u 18 sati, protiv Rumunjske, koja će sigurno biti daleko veći izazov od skromnog Kosova, navijače je pozvala i Grbavica.

- Dođite nas podržati u što većem broju u Osijeku. Tu utakmicu možemo igrati s malo manje pritiska, ali i dalje idemo u borbu i dat ćemo sve od sebe.

______________________________

KOSOVO - HRVATSKA 0:3 (16:25, 18:25, 9:25)
GJILAN - SD Selishta-Petriti. Gledatelja 600. Suci: Maifoshis (Cip), Sarikaya (Tur).

KOSOVO: Z. Kadriu 1, B. Kadriu 2, Goxhuli (L), Avdyli 3, Ramadani 0, Guri 0, V. Kadriu 7, Geci 1, Hasani 2, Hoxha 0, Ilazi (L), Sulejmani 10, Shabani 1, Llugaliu 0. IZBORNIK: Lorik Ilazi.

HRVATSKA: Jakšetić 3, Grbavica 11, Marković 8, Grabić 11, Butigan 12, Freund 4, Štimac (L), Smoljan (L), Mihaljević 6, Antunović 2, Deak, Karatović, Šamadan, Trcol 0. IZBORNIK: Igor Arbutina.

POENI IZ NAPADA: Kosovo 25, Hrvatska 47.
POENI IZ SERVISA: Kosovo 0, Hrvatska 3.
POENI IZ BLOKA: Kosovo 2, Hrvatska 7.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Kosovo 16, Hrvatska 18.

Linker
18. kolovoz 2024 18:53