Slavlje Osječana nakon trećeg osvojenog Kupa

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
FINALE KUPA VINKA DOBRIĆA

Trofej opet u osječkom vlasništvu nakon dva i pol sata beskompromisne borbe

Uzbudljiva i izjednačena utakmica Murse-Osijek i Mladosti riješena je tek nakon pet setova
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. ožujak 2023. 12:19

U nevjerojatno uzbudljivoj utakmici, punoj drame, preokreta, sjajnih poena i poteza, odbojkaši Murse-Osijek pobijedili su Mladost i osvojili Kup Vinka Dobrića.

Ove sezone očito ne može nikako drugačije nego u pet setova kad igraju ova dva rivala. I treći dvoboj ove sezone otišao je do krajnosti, do onoga kako šahisti vole reći golih kraljeva. Dva i pol sata beskompromisne borbe do posljednjeg poena i posljednjeg atoma snage bio je užitak za gledatelje, na kraju i za Osječane i njihove navijače, dok su mladostaši nakon završnog poena popadali po podu od iscrpljenosti i tužnih pogleda promatrali slavlje gostiju u njihovoj dvorani.

Imala je Mladost plan kod kuće osvojiti dva nova trofeja, ali nakon ženskog finala Osječani nisu dopustili realizaciju druge polovice tog plana. Štoviše, uzvratili su zagrebačkom klubu istom mjerom, budući da su mladostaši slavili prije godinu dana u Gradskom vrtu.

Za osječki je klub ovo ukupno treći trofej pobjednika Kupa, a drugi u posljednje četiri uzastopne godine u kojima su uvijek igrali finale. Osvojili su ga 2021. protiv Ribole Kaštela, gubili 2020. i 2022. od Mladosti. Sada su prekinuli i tu za njih negativnu tradiciju...

Osječani su u utakmicu krenuli kao ispaljeni iz katapulta, kao da su računali dvoboj završiti u jednom setu. Na krilima te početne energije uzeli su prvi set, pa onda i drugi, makar je Mladost tu već bila bolja i puno ravnopravnija, ali nedostajalo je koncentracije da u tijesnoj završnici na razliku spoje dva poena.

U trećem je setu trener Mladosti Ratko Peris zarotirao malo postavu jer “štekalo” je na prijemu, pa je Clemensa Eckera s korektora stavio na primača, a Gabrijela Cvancigera na dijagonalu i tu Mladost kao da je malo prodisala. Dao je mladi Cvanciger dozu svježe krvi u napadu, odigrao do kraja meča bitnu ulogu u preokretu rezultata jer donosio je poene i iz bloka, spašavao neke nemoguće lopte (i nogom!), a činilo se da će to u kombinaciji s ostale dvije napadačke igle Mladosti, Ivanom Zeljkovićem i Eckerom, donijeti potpuni preokret. Doduše, Osječani su četvrti set otvorili sa 1:8, ali sva im se prednost istopila do 16:16, pa su onda potonuli još više pred kraj seta.

No, kada se činilo da je Mladost trebala zadati samo još posljednji udarac i poslati Mursu u nokdaun - vodili su 8:6 u petom setu - uslijedio je novi povratak i novi preokret, ali sada u režiji nanovo probuđenih Osječana.

Kapetan Bogdanović držao je svoju momčad u igri, Da Silva Santos opet se razgoropadio i na maestralan način zaključio odličnu partiju. Brazilski srednjak bio je stalna opasnost za Mladost, ali pred kraj se činilo kako se i njegova energija ispuhala. No, kada je najviše trebalo opet je izvukao nekoliko lopti i na koncu zasluženo ponio titulu MVP-a finala.

Mursini navijači, pristigli iz Osijeka, koji su neumorno pjevali i udarali bubnjeve tijekom cijele utakmice te stvarali za finale prikladnu atmosferu, ipak su na kraju slavili. Iz kluba su imali i pripremljene majice s već otiskanim natpisom “Kup je naš”, doduše mudro su izostavili spominjanje godine, za svaki slučaj. Ali, nisu ih trebali čuvati za dogodine, jer Kup je već 2023. opet u osječkom vlasništvu.

- Prezadovoljni smo ovim ishodom. Iako je glatko krenulo za nas u prvom setu, znali smo da neće biti tako lako. Mladost je odgovorila i ispala je na koncu teška utakmica, a nijanse su presudile, malo sreće i spretnosti u određenim poenima. rekao je trener Murse-Osijek, Mario Teppert.

- Tražili smo se dva seta, odnosno tražili sastav kojim bismo parirali Mursi. Našli smo se u trećem setu, vratili se sa 0:2 na 2:2, ali onda u petom napravili greške, s kojima se ne može pobijediti. To je sloika naše momčadi, koja je mlada i uvuče se ta neka nervoza - komentirao je trener Mladosti, Ratko Peris.

MLADOST - MURSA-OSIJEK 2:3

(19:25, 25:27, 25:22, 25:22, 11:15)

ZAGREB - Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja: 1000. Suci: Brozić, Stipaničev Matečić.

MLADOST: Dolgopolov 3, Ecker 18, Zeljković 24, Vlašić 2, Stevanović 7, Gajić 9, Pervan (L), Repek 0, Stanković 1, Cvanciger 10, Jakopec 0, Ivić, Jakoliš (L), Vaško.

TRENER: Ratko Peris.

MURSA-OSIJEK: Garchet 5, Vuković 20, Bogdanović 16, Lizanec 10, Da Silva 21, Viloria 8, Busak Vidaković (L), Đirlić 0, Škugor, Kraljević (L), Dugandžić, Majer, Šoš, Verasto. TRENER: Mario Teppert.

POENI IZ NAPADA: Mladost 57, Mursa-Osijek 61.

POENI IZ SERVISA: Mladost 5, Mursa-Osijek 6.

POENI IZ BLOKA: Mladost 12, Mursa-Osijek 11.

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mladost 32, Mursa-Osijek 33.

Linker
24. travanj 2024 00:04