Ukrajina je slavila i u trećem međusobnom ogledu ove sezone

 Luka Gerlanc/CROPIX
ZLATNA LIGA

Ukrajinci su opet bili bolji, Hrvatska u borbi za broncu

U zadarskom polufinalu gosti su slavili sa 3:1, pa će u nedjelju (17.00) naša reprezentacija igrati protiv Češke z 3. mjesto
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. lipanj 2023. 23:48

Hrvatski odbojkaši nisu uspjeli izboriti finale europske Zlatne lige te će se u nedjelju od 17 sati boriti za broncu protiv Češke. U polufinalu je sa 3:1 u setovima bolja bila reprezentacija Ukrajine, koja nam postaje sve veći trn u oku. Jer samo u posljednje dvije godine ovog natjecanja igrali smo s njima šest puta, a izgubili od toga pet puta.

Subotnje polufinale u Zadru bila je i naša velika prilika za osigurati plasman na Challenger Cup, što su kvalifikacije za Ligu nacija (VNL), kakvu igraju naše odbojkašice ove godine. Trebala nam je ta jedna pobjeda, ali ostali smo, nažalost, bez nje...

Nervozan je bio početak prvog seta s naše strane, izgledalo je kao da su malo i "izgorjeli" od želje da odmah "istorpediraju" Ukrajince. Odvelo nas je to, međutim, u greške pa su Ukrajinci ni krivi ni dužni stekli početnu prednost od nekoliko poena (6:11). No, bio im je to dobar temelj da imaju na čemu graditi dalje. Pomalo su, ipak, naši uhvatili ritam pa su došli do 11:13, s time da su do tada napravili osam grešaka, dakle poklonili više od polovice poena što su ih suparnici imali na kontu.

image

Marino Marelić u napadu na ukrajinski blok

Luka Gerlanc/CROPIX

No, imali smo raspoloženog Marina Marelića, koji nas je držao u priključku (16:17) i spašavao u kritičnim trenucima, ali nikako nismo uspijevali i potpuno uloviti Ukrajince i unijeti barem malo panike u njihove redove. Barem ne dok na servis, u završnici seta, nije došao Timofej Žukovski. Povratnik u našu reprezentaciju, koji je jasno i startao u početnoj postavi, ispalio je as za 22:23 pa onda i od publike tražio još malo glasnije podrške. Pomoglo je utoliko što je Cima smjestio još jedan sjajan skok-servis i kad smo već na semaforu vidjeli izjednačenje na 23, iz naizgled nemoguće situacije opet je ukrajinska obrana nekako iščupala poen i došla do 22:24. Jednu smo set-loptu spasili, drugu međutim nismo uspjeli.

Drugi set malo je promijenio sliku i odnos snaga na terenu. I to prije svega zahvaljujući našem kapetanu Petru Đirliću. Jer Kaštelanin se nakon nešto nesigurnijeg ulaska u dvoboj potpuno razmahao u nastavku i na trenutku igrao simultanku. Samo je u ovoj dionici Đirlić donio devet poena, a ključna su bila tri u prijelomnim trenucima seta, od 20:18 do 23:19. Ta mini-serija počela je zapravo nesvakidašnjim potezom ukrajinskog tehničara Ščitkova, koji se u spašavanju "odbijanca" od bloka popeo na LED panel uz teren i uspio iskontrolirati loptu, ali poslije toga je Plotnickij nije uspio vratiti u teren, tako da smo ipak osvojili poen i usmjerili set na hrvatsku stranu. Bio je to naš prvi osvojeni set protiv Ukrajine u ovoljetnim dvobojima. Prethodna dva meča u skupini izgubili smo, naime, sa 3:0.

Donijelo je to, jasno, sigurnosti u našim redovima, slobodnije smo počeli igrati, a imali smo i malo sreće kada je Kruno Nikačević završio na smeču, ali i donio poen, pa je Đirlić blokirao Plotnickog i malo po malo došli smo do 15:12. No, tu smo onda stali, kratkotrajni nedostatak inspiracije Ukrajinci su odmah zgrabili i prvi put u trećem setu poveli na 16:17. I to nakon asa Vasila Tupčija što je bio njegov prvi poen na servisu nakon tko zna koliko promašaja. Dapače, do tog je trenutka cijela Ukrajina zapravo bila loša na servisu, koji im je inače jedno od glavnih oružja. Napravili su, naime, 16 grešaka na početnom udarcu i time nama olakšali posao na prijemu, ali bili su uporni i koliko god su griješili i dalje su bili agresivni na servisu jer to je njihov "modus operandi".

image

Timofej Žukovski u dvoboju na mreži protiv Terjomenka

Luka Gerlanc/CROPIX

I sav taj rizik, na našu žalost, počeo im se isplaćivati baš u presudnim trenucima trećeg seta. Tupčijev je bio tek drugi as Ukrajine u meču, ali onda je jedan smjestio i Terjomenko za 18:21, a kad je i Semenjuk na "penalu" blokirao Nikačevića (18:22) bilo je jasno da set izmiče iz ruku.

No, najgore je tek slijedilo jer u četvrtoj dionici počela je otvorena ukrajinska kanonada na servisu. Namjestili su, napokon, ruku i do kraja utakmice skupili sedam asova. Izmijenjao je hrvatski izbornik Cedric Enard naš par primača, ušli su Tino Hanžić i Ivan Zeljković, ali nije bilo preokreta, štoviše Ukrajinci su uzeli zamah i nezaustavljivo odjurili do pobjede vrijedne finala.

Hrvatskoj ostaje borba za utješnu broncu, koju smo osvojili i prošle godine.

_______________________

HRVATSKA - UKRAJINA 1:3
(23:25, 25:21, 21:25, 12:25)
ZADAR - KC Krešimira Ćosića. Gledatelja 800.
HRVATSKA: Žukovski 3, Đirlić 18, Šestan 5, Marelić 13, Mihalj 1, Nikačević 5, Busak Vidaković (L), Zeljković 2, Hanžić 2, Višić 0, Cvanciger 0, Pervan (L), Kulušić, Perić. IZBORNIK: Cedric Enard.
UKRAJINA: Ščitkov 1, Tupčij 18, Kovalov 9, Plotnickij 12, Terjomenko 14, Semenjuk 9, Kanajev (L), Ščurov 0, Kisiljuk, Bojko (L), Sinicija 3, Kuher, Drozd, Polujan. IZBORNIK: Ugis Krastinš.
POENI IZ NAPADA: Hrvatska 41, Ukrajina 52.
POENI IZ SERVISA: Hrvatska 2, Ukrajina 7.
POENI IZ BLOKA: Hrvatska 5, Ukrajina 8.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 33, Ukrajina 29.

Šestan: Falilo nam je pomalo svega, ali idemo se boriti za broncu

Razočaranje kod hrvatskih igrača nije se moglo sakriti, ali nisu jednako tako ni skrivali da su Ukrajinci zasluženo pobijedili.

- Sigurno da smo razočarani jer bila je ovo ogromna šansa koju smo propustili jer bi nam taj Challenger Cup jako puno značio. Nadam se sljedeće godine da ćemo imati sličnu priliku, ali ovoga je puta Ukrajina stvarno jako raspoložena bila i teško smo mogli više. Dok oni u prva dva seta nisu bili pravi na servisu, bili smo u egalu, ali nastavili su i dalje pritiskati, nisu spuštali brzine servisa i eto otvorilo im se. Četvrti set bio je naš totalni raspad, ali nije čak da smo mi loše igrali, nego su oni bili fantastični - rekao je kapetan Petar Đirlić.

- Ništa, moramo se okrenuti utakmici za broncu jer nam ona znači i za koeficijent, budući da se svaka pobjeda računa, a naravno i medalja je u pitanju, koju je uvijek lijepo osvojiti. Ja se, eto, mučim s tom ozljedom zgloba, vidjelo se pred kraj utakmice da me i umor svladao, tako da se nadam da ćemo to što prije sanirati i biti kasnije ovog ljeta na EP u punom sjaju.

Filipu Šestanu malo je posebnije nego li drugima igrati Final Four u Zadru, bilo je dosta navijača s njegovim brojem i imenom na dresu, ali nije donijelo sreću njemu i suigračima.

- Istina jer tu sam doma i bilo je dosta prijatelja i familije na tribinama. Hvala svima što su došli, ali nažalost pomalo je svega u našoj igri nedostajalo da bude rezultat u našu korist. Ukrajinci su bili su bolji, svaka im čast, i kroz skupinu su prošli bez izgubljenog seta, eto mi smo im uspjeli jedan uzeti, ali su svejedno pokazali da su trenutačno malo bolja momčad. Žao mi tog zadnjeg seta, koji smo mogli bolje odigrati, da nekako nastavimo u dobrom ritmu koji smo imali kroz posljednje dvije utakmice i prva tri seta u polufinalu, ali bit ćemo spremni i boriti se za medalju. (ij)

Turska kroz pet setova do finala

U prvom polufinalu u Zadru snage su odmjerili dva posljednja pobjednika Zlatne lige, Turska (2021.) i Češka 2022.), ujedno i lanjski finalisti. Dvoboj koji je stalno bio na rezultatskoj klackalici, pa su prvo dominirali Česi, pa Turci, pa Česi, pa opet Turci, nije mogao završiti drugačije nego u pet setova.

Na koncu, Turska je imala malo više sreće, iako su njihovi igrači doslovce padali s nogu od umora pred kraj meča. Uostalom, njihov izbornik, Talijan Alberto Giuliani počistio je klupu i koristio tijekom utakmice 13 od 14 igrača, dakle praktički sve raspoložive snage. Ni na drugoj strani nije bilo puno drugačije, kod Čeha su igrala 12-orica.

U pobjedi 3:2 (22:25, 25:17, 19:15, 25:23, 15:12) najviše poena Turskoj je donio Subaši (17), ali bio je tu odmah i njihovo inače prvo ime, Adis Lagumdžija (16). Kod Češke 23 poena Marek Šotola, a 16 Lukas Vašina.

Turska je ovim izborila mjesto na Challenger Cupu, kvalifikacijama za Ligu nacija. Igrali su tamo i prošle godine, ali su izgubili finale od Kube. (ij)

Linker
06. svibanj 2024 11:52