Frane Žanić

 CROPIX
DUGA I VESELA NOĆ

Veliki uspjeh Hrvatske: ‘Ovo je sigurno jedan od najvećih rezultata! Sada smo u grupi velikih reprezentacija‘

‘Savezu je to velika stvar jer mi smo kao mala nacija sada stali uz bok SAD-a, Kine, Brazila, Japana...‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 17:07

Javio se glasom koji je odavao da je noć bila dugačka i vesela. Takva je i trebala biti, valjalo je proslaviti ovo jer ne ulazi se svake godine u Ligu nacija.

No, već u rano prijepodne Frane Žanić bio je na telefonu, na raspolaganju kao i uvijek, spreman za pitanja i odgovore. Prvo je pitanje kako uopće opisati ovaj rezultat, koliko znači i za reprezentaciju i za Hrvatski odbojkaški savez?

- Ovo je sigurno jedan od najvećih rezutata naše odbojke, koji je ostvaren kao plod dugogodišnjeg rada - odpočeo je stručni tajnik HOS-a.

- Ušli smo sada u grupu velikih reprezentacija i država i za početak neće biti lako ostati tamo, ali mislim da imamo kvalitetu, mislim da smo organizacijski i sportsko-politički spremni za to. Savezu je to velika stvar jer mi smo kao mala nacija sada stali uz bok SAD-a, Kine, Brazila, Japana... To je da smo se samo pozicionirali već velika stvar, ali će i financijski i marketinški i sportski to donijeti odjek za budućnost ovog sporta i onih koji se žele baviti odbojkom dugoročno.

Pogodili sa strancima

Liga nacija po svemu je za nekoliko koplja iznad onoga što je Hrvatska dosad igrala, Europske lige. Igrački, na terenu je ovo najbolje što trenutačno imamo, no hoće li se trebati organizacijski i logistički pojačati da bi se izdržala VNL?

- Sigurno da će trebati, ali po povratnim informacijama koje smo dobili sada za zadarski turnir od FIVB-a, odnosno ljudi koji su već radili velike turnire, ovo organizacijski u Zadru nije ništa puno zaostajalo za nedavnim finalom VNL-a u Ankari, dapače u nekim segmentima je čak bilo i bolje. I velika je satisfakcija da smo pokazali da znamo, da možemo i trebamo nastaviti u tom smjeru, zadržati kontinuitet. Bit će tu izazova, ali mislim da smo organizacijski i logistički spremni za to.

Već ranije je to, doduše, naglasio i Ante Baković, predsjednik HOS-a, zazivajući “povratak na stare staze slave”?

- Ma, što će čovjek, sretan je i on jako. Osobno sam ponosan i sretan najviše baš zbog njega jer čovjek je uzeo savez kada je to bio “savez slučaj”, bez ikakve vizije i strategije, a on i direktorica Valentina Bifflin napravili su jako velike stvari, koje su danas došle na naplatu.

Pokazuje se ispravnom odluka za uzeti stranca za izbornika, ali trebalo je i pogoditi s izborom odnosno da taj stranac baš bude Ferhat Akbaš?

- Apsolutno. I Akbaš i Cedric Enard kod odbojkaša u kratkom su roku pokazali zašto smo ih angažirali jer odmah su došli rezultati. Kod cura se u igri vidi rukopis trenera, koji je pokazao znanje i to znanje prenio na cure. Realno, da je netko rekao da ćemo ovako izgledati, bez obzira koliki sam optimist, nisam mislio da možemo izgledati tako dobro kao što jesmo u Zadru.

Spomenuli ste i financijski dobitak za HOS, što to konkretno znači?

- Sada na Challenger Cupu u Zadru nije bilo nikakvog nagradnog fonda, ali u Ligi nacija postoji. Milijun eura je nagrada za konačnog pobjednika, ali slično kao nogometna Liga prvaka postoje novčane nagrade i za sve utakmice u ligaškom dijelu. Svake se godine ta tablica dorađuje, ali ove sezone je mislim bilo 10.000 eura za pobjedu, a 5.000 eura za poraz.

Usporedbe radi, u Europskoj zlatnoj ligi pobjednik je dobivao bonus od 125.000 eura.

Liga nacija se igra turnirskim sustavom, hoće li HOS kandidirati odmah i za dobivanje jednog od turnira sljedećeg ljeta?

- Sigurno da imamo takvu želju, dapače to je jedan od imperativa. Ne znam hoćemo li uspjeti, ali svakako bismo htjeli ugostiti jedan turnir kod nas, u Hrvatskoj.

Ne treba biti bahat

Jesu li možda ovim rezultatom sada porasle i ambicije za skorašnje SP?

- Ne treba biti bahat, već se spremiti što je bolje moguće pa se pokušati ići boriti s ekipama koje su u našem rangu, Koreja, Dominikana, Tajland, a ako se otvori šansa s Poljskom ili Turskom, naravno da ćemo je htjeti iskoristiti. Uostalom, svaka pobjeda nad bolje rangiranom reprezentacijom vrednuje se trostruko, a mi na SP imamo skupinu u kojoj su sve ekipe bolje rangirane od nas. Znači, svaka nam pobjeda dosta vrijedi ne samo za SP, već i za status koji možemo popraviti uoči ždrijeba skupina za VNL - podvukao je Frane Žanić.

Linker
22. travanj 2024 14:53