Div od 246 centimetara je bio koban za BiH

 SCREENSHOT/YOUTUBE
DRUGI NAJVIŠI NA SVIJETU

VIDEO: Nevjerojatni div od 246 cm i 140 kg, te stopalom od 39 centimetara pregazio BiH i postao prvak svijeta

Zbog tjelesne dominacije i učinkovitosti u igri smatra se jednim od najboljih paraolimpijaca
Piše: JL.Objavljeno: 12. studeni 2022. 15:14

U Sarajevu je završilo Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci. Za pasionirane pratitelje ovog sporta spomenut ćemo rezultat finalnog ogleda. Iran je pobijedio Bosnu i Hercegovinu 3-0 (26:24, 32:30, 25:12). Radi se o dvije uvjerljivo najbolje reprezentacije u ovom nedovoljno afimriranom sportu. Iranu je ovo osma svjetska titula, Bosna i Hercegovina ih ima tri (ali je rekordnih deset puta osvojila Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci).

Igrač odluke finalnog sraza na sarajevskoj Ilidži bio je iranski smečer Morteza Mehrzad, najbolji igrač u povijesti ovog sporta. Spomenuti Mehrzad drugi je najviši čovjek na svijetu: 35-godišnji Iranac je dosegao 246 centimetara (viši od njega jedino je Turčin Sultan Kösen s 251 centimetrom), ima 140 kilograma i stopalo dugačko 39 centimetara!

Riječ je dakako o anomaliji, odnosno hormonalnom poremećaju (akromegalija) koji je gorostasnom Irancu dijagnosticiran još u tinejdžerskoj dobi. Uslijed bolesti ubrzano mu rastu ekstremiteti te lice. Kao tinejdžer je imao i automobilsku nesreću, u kojoj je teško ozlijedio desnu nogu i ista mu više ne raste (15 centimetara je kraća od lijeve).

Spas od depresivnih stanja i razmišljanja o suicidu Mehrzad je pronašao u sportu, odnosno sjedećoj odbojci. Zbog tjelesne dominacije i učinkovitosti u igri smatra se jednim od najboljih paraolimpijaca u povijesti momčadskih sportova.

Linker
04. travanj 2024 14:47