Hrvatske kadetkinje bore se za medalju na EP

 CEV
EUROPSKO POLUFINALE

Želimo ovu lijepu priču završiti na pravi način, jako bismo voljele vratiti se doma s medaljom oko vrata

Kadetska reprezentacija (U17) u subotu od 15.30 igra protiv Turske, a pobjeda bi osigurala finale na EP, odnosno jednu od medalja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 21. srpanj 2023. 17:38

Nakon što su posljednjih godina seniorske selekcije, u obje konkurencije, počele redovito donositi medalje (Mediteranske igre, Zlatna liga, Challenger Cup...), sada smo na rubu da ponovo i mlađi naraštaji hrvatskoj odbojci donesu odličje.

Kadetkinje na Europskom prvenstvu (U17), koje zajednički organiziraju Mađarska i Srbija, u subotu od 15.30 igraju polufinale protiv Turske. Pobjeda bi, dakako, jamčila medalju bez obzira na ishod nedjeljnog finala, a svakako imamo optimizma razmišljati u tom smjeru jer dosad su mlade hrvatske odbojkašice ostvarile sedam pobjeda u isto toliko utakmica na EP. Pri tome su pobjeđivale vršnjakinje iz odbojkaških velesila poput Italije, Poljske, Srbije, a treba se nadati da će u taj naš mlin upasti još i Turska, koja također spada u kategoriju velikih odbojkaških nacija.

- Atmosfera je sjajna u našoj ekipi uoči polufinala. Ne osjeća se nervoza, sigurne smo u sebe i sve ovo što smo pokazale u proteklih sedam utakmica. Definitivno nema presinga, kao što ga nije bilo ni za jednu utakmicu ranije, jer igramo zato što to volimo i to pokazujemo na terenu - prenijela je naša mlada reprezentativka Maša Mlinar dio ugođaja iz srpskih termi u Vrnjačkoj Banji, koje su domaćin završnice EP.

Tamo je naša reprezentacija odigrala i svih sedam utakmica u skupini, pa pored ionako napornog ritma barem nije morala gubiti još jedan dan na putovanje iz mađarske Bekescsabe, gdje se igrala druga skupina EP.

- Da, sedam utakmica u devet dana svakako nije bilo lagano, tako da su nam protekla dva dana odmora, i zapravo svaki trenutak za odmor, dobrodošli. Svaka je utakmica bila zahtjevna na svoj način i u svakoj smo se maksimano davale, tako da smo sigurno dobro iskoristile sve slobodne trenutke - dodala je 16-godišnja članica zagrebačkog Dinama.

- Makar, mi smo navikle na puno treninga pa kada ih nema, gotovo da i nismo znale što bismo sa sobom ha ha. Volimo dosta šetati, ponekad sjesti na kavu, a druženje po sobama su svakondevica. Pogledamo koji film ili seriju zajedno, ali najdraže nam je opuštanje uz pjesme.

HRVATSKA DOSAD NA EP

1. kolo: vs Estonija 3:0
2. kolo: vs Italija 3:1
3. kolo: vs Poljska 3:2
4. kolo: vs Srbija 3:0
5. kolo: vs Bugarska 3:2
6. kolo: vs Gruzija 3:0
7. kolo: vs Nizozemska 3:1

Hrvatska reprezentacija u ovom je sastav u biti još uvijek neporažena, jer su i kvalifikacije (turnir MEVZA-e) početkom godine odradile savršeno, ali konačne mogućnosti - ovdje se ipak radi o djevojkama od tek 15 i 16 godina - uvijek je teško unaprijed procijeniti za mlađe dobne skupine.

- Neke reprezentacije s kojima smo igrale na papiru su, većinom zbog seniorskih rezultata ili prijašnjih generacija kadetkinja, bili favoriti. No, mi smo pokazale da imamo potencijala kao generacija i ekipa, da nikome nismo lagane protivnice, već dapače da imamo puno prednosti i da nismo ekipa za podcijeniti. Čitav ovaj turnir nagrada je za sav trud i treninge koje smo uložile mi cure, ali i čitav stručni stožer te Savez, koji stoji iza nas. Iz raznih smo klubova iz raznih dijelova Hrvatske i naš rezultat mislim da može biti super poticaj za sve ostale klubove i djecu i trenere diljem Hrvatske.

Medalja je blizu, ali ipak treba dobiti još barem jednu od dvije utakmice. Najbolje bi, dakako, bilo sve dileme riješiti već protiv Turske (omjer 5-2 u skupini u Bekescsabi).

- Uzbuđene smo zbog utakmice, jer velika je stvar što smo dosad postigle, ali se na zadovoljavamo time. Sigurno će nas naši treneri pripremiti za Tursku, kao i za sve dosadašnje utakmice, i da ćemo ući u borbu za finale mirne glave i vrućeg srca, kako naš trener voli reći. Uživat ćemo u svakom poenu, ali i truditi se završiti ovu lijepu priču medaljom, to je motivacija za sve nas jer bismo jako voljele vratiti se doma s medaljama oko vrata.

image

Maša Mlinar naša je čvrsta karika u napadu

CEV

HRVATSKA NA EP

Carla Stošić Anika Kontošić

Iva Ucović Gabrijel Roso

Leni Ivković Ana Prkačin

Maša Mlinar Lana Francetić

Lorena Smojver Franka Golemac

Klara Vasilj Iva Lucija Caušević

Asja Zolota Antonija Gulin


Iako, jasno, ovdje govorimo o kolektivnom učinku, kroz turnir su ipak neke cure statistički iskočile, poput Lane Francetić, Klare Vasilj, Carle Stošić, Ive Ucović, a Maša, osim što je bila na prijemu servisa konstantno stabilna, jedna je od naših najučinkovitijih igračica u napadu, pa je tako, recimo, Bugarskoj "zavaljala" čak 33 poena.

- Tijekom utakmice ne razmišljam o brojkama i statistici, ali da, trenutak poslije utakmice kada sam vidjela učinak, bio je dosta motivirajuć. Tih 33 poena svakako je moj najbolji učinak u jednoj utakmici na ovoj razini, ali gledam to kao nagradu za sav trud koji ulažem u odbojku.

Inače, ako vam je prezime Mlinar poznato iz sportskih krugova, niste pogriješili. Maša je mlađa sestra aktualne seniorske odbojkaške reprezentativke Lucije (28), koja je izgradila i međunarodnu karijeru, dok je brat Frano (31) nogometaš, ponikao na Maksimiru, a bio je član svih mlađih reprezentativnih uzrasta te igrao u Italiji, Švicarskoj, Mađarskoj, a trenutačno je član Istre 1961.

- Čitava moja obitelj najveća su mi potpora i motivacija, brat i sestra daju mi sjajnu podršku i prate sve utakmice. Roditelji su pratili Luciju i Frana kroz čitavi njihov sportski put, pa već znaju kako će sa mnom ha-ha. Lucija mi, naravno, daje savjete i to mi puno pomaže s obzirom na njezino iskustvo i razinu koju je ona postigla. Uostalom, zato je njezin broj 9 i kod mene na dresu - zaključila je Maša Mlinar.

Drugo polufinale (18.00) igraju Grčka, prvoplasirana iz druge skupine s također omjerom 7-0, protiv Italije.

Linker
22. travanj 2024 16:51