GORAN MEHKEK Cropix
VELIKO SLAVLJE

Dinamo došao do nove ‘najdraže pobjede‘: ‘Zasluženo, imali smo mirniju završnicu‘

Prva ovosezonska utakmica velikih rivalki u Superligi okončana je slavljem gošći u četiri seta
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. listopad 2024. 20:06

MLADOST - DINAMO 1:3 (25:22, 14:25, 27:29, 26:28)

ZAGREB - Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja 250. Suci: Simonović, Vedriš.

MLADOST: Prkačin 3, Bošnjak 9, Grabić 30, Petranović 15, Freund 1, Papac 6, Smoljan (L), Vrban 1, Pantelić 1, Drobac 1, Brašnić (L), Ištuk, Koraca 1. TRENER: Darko Nojić.

DINAMO: Ninčević 1, Babić 14, Bečić 22, Mlinar 6, Trcol 15, Kesar 6, Stošić (L), L.M. Sesar, Perić, L. Sesar 16, Kruhonja 0, Mišak, Uzun (L), Pavačić 1. TRENER: Igor Šimunčić.

POENI IZ NAPADA: Mladost 61, Dinamo 75.

POENI IZ SERVISA: Mladost 7, Dinamo 6.

POENI IZ BLOKA: Mladost 7, Dinamo 10.

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mladost 23, Dinamo 22.


Napeto, uzbudljivo, štoviše i dramatično protekao je derbi Superlige odbojkašica 3. kola između Mladosti i Dinama. Ništa se manje nije ni očekivalo s obzirom da je riječ o nominalno dvije najbolje ekipe u Hrvatskoj, koje su protekle dvije sezone vodile velike bitke za domaće trofeje. Sve ih je osvojila Mladost, prvenstvo i kup, međutim, Dinamo se svake godine približava pomalo, a subotnji sudar još je jedan signal kako će ove sezone odbojkašicama iz Doma odbojke biti možda i najteže za osvojiti titule.

Ne samo zato što je Dinamo pobijedio u utakmici, već zato što izgledaju snažnije nego li su to bile proteklih sezona. Uostalom, dvije najefikasnije igračice Dinama bile su one koje su ovog ljeta stigle kao pojačanja - Luna Bečić (22) i Lana Sesar (16). Iako su obje kroz utakmicu uglavnom konstantno radile pritisak na obranu Mladosti, imali su, svaka u svom dijelu utakmice, i skoro pa simultanku. Bečić je samo u drugom setu donijela devet poena, pokazavši doista šaroliki napadački arsenal, što je izluđivalo suparnice, a kad je ona uzela mali "odmor", napadačke uzde u trećem setu preuzela je Sesar, s također devet svojih poena.

Nadodala se tu i najiskusnija i uvijek pouzdana Lucija Babić (14 poena), a na mreži je vladala Viktoria Ana Trcol (15 poena, od čega pet izravno blokom). Kad je trebalo trener, Igor Šimunčić nije se libio gurnuti u vatru i one najmlađe, pa su ruke dale i igračice s klupe, kao taktičke izmjene na servisu. Tea Pavačić (18) je, recimo, tako asom donijela izjendačenje u završnici četvrtog seta...

Kod Mladosti sve je ovisilo o Leonardi Grabić, a to će čini se biti situacija na koju se treba naviknuti ove sezone, kad je riječ o aktualnim prvakinjama. Siščanka s fantastičnim fizičkim predispozicijama dobila je u napadu čak 68 lopti, što je više nego što su zajedno imala sljedeće dvije (Petranović 31, Bošnjak 27), a skoro jednako kao sve ostale mladostašice zajedno (74 lopte).

Skupila je na koncu Grabić 30 poena, igrala na trenutke skoro pa solo-utakmicu, ali jasno da nije mogla sama. Najnovije pojačanje Mladosti, crnogorska reprezentativka Simona Petranović, odigrala je pristojnu premijeru u dresu ZG-kluba na poziciji primača, a u ovom trenutku i to nešto znači s obzirom na to da se kapetanica Ana Ištuk muči s ozljedom.

Mladost je uzela prvi set nakon što je kroz središnji dio izgradila prednost (16:11), a unatoč tome što se Dinamo vratio na 17:17.

Drugi set bio je onaj u kojem je Luna Bečić vukla konce i tu je već zarana (8:13, 8:17) bilo jasno da ide na stranu Dinama. U trećem su se mladostašice vratile, štoviše imale i tri set-lopte, ali presudilo je traženje trener Darka Nojića za provjerom jedne lopte, a na što nije imao pravo, pa su kaznenim poenom dinamovke povele 2:1 u setovima.

Četvrti je opet bio bez izrazite prednosti bilo koje ekipe, ali je Mladost stalno držala prednost od jednog do tri poena, pa opet imala i tri set-lopte i opet pokleknula u finišu.

- U ključnim trencima nismo bii dovoljno mirni i koncentrirani, imali previše početničkih grešaka. Ne riješava se ovom utakmicom prvenstvo, ali nikad nije ugodno izgubiti na domaćem terenu. Trebamo se smiriti, analizirati što je bilo krivo, ali s ovakvom igrom ne možemo igrati Ligu prvakinja - rekao je mladostaški trener Nojić.

- Apelirali smo kod cura na koncetraciju i da mentalni dio mora biti kompaktiniji jer smo tu ostvarivali određene minuse. No, uspjeli smo ih primiriti kroz minute odmora, da vjeruju u sebe, da se drže dogovorene taktike. Zaslužena pobjeda u kontekstu naše mirnije završnice, ali da je otišlo u peti set, tko zna... Sezona je tek počela i prave utakmice tek slijede na proljeće - rekao je trener Dinama, Šimunčić.

Linker
19. listopad 2024 20:35