Mladostašice su klupske odaje ukrasile novim trofejom

 DAMIR KRAJAČ Cropix
SLAVLJE U DOMU ODBOJKE

Nema nikakvog opuštanja jer tada se najlakše ‘poskliznuti‘, a mi smo tek na pola puta

Odbojkašice Mladosti osvojile 13. Kup i potvrdile posvemašnju dominaciju u domaćim okvirima
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. ožujak 2023. 13:49

Planovi i želje bili su slaviti dvostruki trofej, ali jutro nakon nakon festivala hrvatske odbojke, pomiješani su osjećaji vladali u Domu odbojke. Jer mladostašice su donijele novu “kantu”, ali odbojkaši su ostali za malo kratki za senzacionalni preokret. Umalo su okrenuli 0:2 u setovima u pobjedu, ali Mursa se u posljednji čas iščupala iz ralja poraza i odnijela trofej u grad na Dravi.

Ostale su tako odbojkašice Mladosti “usamljene” u proslavi prvog trofeja u sezoni, makar nema sumnje da su ga znale proslaviti.

- Vjerujem da jesu, rekli smo im da uživaju, jer to je njihova večer, ali mi iz stožera ipak smo malo skromnije sve to proveli. Jer šteta je za dečke, bilo je nakon takvog raspleta i malo tuge, ali nadam se da to neće ostaviti traga na njima - govorio je trener mladostašica, Miodrag Stojaković.

Makar, neće ni odbojkašice previše i predugo uživati u lovorikama. Četvrtak im je, razumljivo, bio slobodan dan pa su si mogle dati oduška u slavlju, ali već u petak ujutro nastavljaju dalje.

- U sportu je tako, trenuci slavlja uglavnom su kratki, a trenuci rada jako dugački. Kup sada spremamo arhivu, jer u subotu slijedi već novo dokazivanje, novi suparnik, nova utakmica.

Jedan od dva moguća domaća trofeja sada je, dakle, tu, pa makar možda to bilo i očekivano, trebalo je sve odraditi do kraja i izbjeći kiks kakav se, primjerice, dogodio prošle sezone u polufinalu Kupa. No, ovoga puta nije bilo greške u koracima, sve je išlo i još uvijek ide, kao po špagi. I sada kada je Kup apsolviran, može se valja opuštenije i s manje pritiska igrati preostali dio sezone?

- Naprotiv, mi u stožeru nećemo dopustiti nikakvo opuštanje jer ako nisu motiviran i pravi, lako se možeš poskliznuti. Ne igraju se utakmice na papiru, već u dvorani, a sada će nas svi još i više htjeti pobijediti. Moramo zato ostati fokusirani jer znamo što nam je krajnji cilj - s obje noge čvrsto na zemlji ostao je strateg Mladosti.

Krajnji cilj je, lako je za zaključiti, i drugi domaći trofej, odnosno naslov prvakinja. Mladostašice su u Superligi, inače, u seriji od 46 uzastopnih pobjeda. Posljednji poraz doživjele su u drugoj utakmici finala doigravanja od Marine Kaštela 25. travnja 2021. Dakle, još malo pa će biti i pune dvije godine kako Mladost ne zna za poraz u PH. I kako sada stvari stoje, teško će se to uskoro promijeniti jer nitko ih ove sezone nije doveo u baš velike probleme.

Dinamo, finalist Kupa Snježane Ušić, uzeo je jedan set, ali i pokazao da bi mogla biti ekipa koja će predstavljati najveću opasnost mladostašicama do kraja sezone. Iako tu iz prikrajka vrebaju i Kelteks i Marina Kaštela.

- Svaka ekipa u finalima daje sve od sebe, pa i više nego što možda objektivno mogu. Dinamu taj osvojen set daje zalog da doista mogu više, makar i mi nismo možda odigrali najbolju utakmicu, odnosno imamo još rezervi za dignuti formu za kraj Superlige - govori Stojaković.

- Mi smo osigurali broj 1, Kelteks će jako teško izgubiti broj 2, a ostaje još vidjeti u posljednja tri kola tko će biti treći između Dinama i Marine. No, i kad krene doigravanje, igra se polufinale na dvije, finale na tri dobivene utakmice, tako da će biti tu još dosta utakmica i borbe.

Inače, ovaj trofej Kupa ukupno je treća titula u seniorskoj klupskoj odbojci u trenerskoj karijeri za Miodraga Stojakovića, inače vrlo cijenjenom stručnjaku za mlađe dobne kategorije (uostalom, višegodišnji je aktualni izbornik hrvatskih reprezentacija). Po jedan kup (2013.) i naslov prvakinja (2014/15.) osvojio je s Porečom, ali u potpuno drugačijim okolnostima nego što je to sada stvar s Mladosti.

- I jedan i drugi kup imaju svoje osobno značenje za mene i oba su bili teški za osvojiti. Prvo, osvojiti trofej s Porečom, klubom iz male sredine, te izbaciti Mladost u polufinalu, samo je po sebi velika stvar. Jer to je možda šansa koja se dobiva jednom u povijesti kluba i, srećom, mi smo je tada iskoristili. Prije toga smo dva puta gubili polufinale Kupa, pa smo u trećem prošli u finale i onda uzeli trofej.

S Mladosti je, pak, drugačija priča.

- Mladost je Mladost, najtrofejniji naš klub i tu se osvajanje titule očekuje, a breme favorita nije uvijek jednostavno nositi. No, izgradili smo mislim dobru ekipu, ali i zato što smo, od 10. kolovoza, kada smo se prvi put okupili, do sada odradili između 300 i 320 treninga. Što odbojkaških, što u teretani, što zajedničkih, što individualnih - kaže mladostaški trener.

- Mi treniramo ujutro i na dan utakmice, čak i kad idemo na gostovanje, ujutro smo na dan utakmice na treningu.

I zato otuda ona teza s početka - trenuci slavlja kratki su, a trenuci rada jako dugački. Ali, to je ono što donosi trofeje, a mladostašice su u srijedu pospremile 13. domaći Kup te sada idu dalje, po 18. titulu prvakinja.

Linker
21. travanj 2024 15:09