RONALD GORŠIĆ Crop
MEVZA LIGA

Odbojkašice Mladosti nakon napete borbe slavile u prvoj utakmici polufinala

Uzvrat se igra sljedećeg tjedna u Mađarskoj, a tamo za prolaz u finale hrvatske prvakinje moraju osvojiti tri seta
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 01. ožujak 2023. 22:59

Sjajnu odbojkašku predstavu i što je još važnije sa sretnim završetkom za igračice Mladosti, upriličile su hrvatske prvakinje i mađarska Bekescsaba u prvoj utakmici polufinala regionalne MEVZA lige.

Igračice zagrebačkog kluba otplesale su na kraju slavljenički ples u svojoj dvorani, nakon što je jedan od džokera s klupe, Leonarda Grabić, napokon donijela pobjednički poen. Napokon iz razloga što je bila to ukupno peta meč-lopta mladostašica u meču, a tri su imale već u četvrtom setu. Samo je mrvicu više koncentracije trebalo da se već tada okonča dvoboj, no morale su djevojke iz Doma odbojke na malo teži način doći do pobjede.

- Opustile smo se, valjda smo pomislile da je gotovo, da ćemo lako dobiti još taj jedan poen, ali ne ide to tako protiv takve jake i iskusne ekipe - govorila je nakon meča Aida Mehić, i u ovoj utakmici jedna od najpouzdanijih igračica trenera Stojakovića.

Makar, bila je to u punom smislu ekipna pobjeda, zajednički učinak svih igračica kako bi se svladala ekipa koju nikad prije u šest pokušaja Mladost nije dobila. I većim dijelom utakmice sve je prilično impresivno funkcioniralo u redovima domaćeg sastava. Od servisa, kojim su radile velike probleme mađarskoj ekipi, preko bloka i obrane, gdje su u nekoliko navrata izvlačile i spašavale “nemoguće” lopte, do raznolikosti u napadu. Što su zasluge i mlade tehničarke, Karle Antunović, koja je dobro distribuirala lopte, a dojam je da posebno dobru “vezu” ima s centrima, Mehić i Aurorom Papac.

Na koncu su četiri mladostašice imale dvoznamenkasti učinak, pri čemu je Andrea Mihaljević skupila 25 poena i po tome bila izjednačena s Martom Drpom, puno iskusnijom i renomiranijom korektoricom mađarske ekipe. Štoviše, Andrea je bila i učinkovitija (44% naspram 37%) jer je manje lopti potrošila u napadu za identičan učinak, a kao bonus je bila i najbolja blokerica Mladosti s četiri izravna poena.

Ono što je povremeno “štekalo” jest prijem servisa, tu je znalo biti “rupa”, a tu leži i razlog što nisu utakmicu zatvorile i ranije. Doduše, u prvom setu je kod vodstva Mladosti 23:21 suđeno (dvojbeno) “pecanje” mreže pa je umjesto 24:21 bilo 23:22, a posljedičnu nervozu mladostašica ekipa Bekescsabe iskoristila je za preokret i osvajanje seta.

No, to nije uzdrmalo niti obeshrabrilo domaće djevojke, štoviše u nastavku su bile još goropadnije pa u drugom setu “pomele” gošće s terena ostavivši ih na tek 13 poena. U istom su tonu nastavile i u trećem setu, pa i većim dijelom četvrtog jer vodile su i 18:12, da bi Mađarice izjednačile na 20:20. I tada kreće igra živaca u kojoj su ispuštene već ranije spomenute meč-lopte.

Međutim, ni takav šokantan rasplet nije slomilo mladostašice, dapače ostale su psihički stabilne i izvukle vrijednu pobjedu.

- Takav i treba biti kad su ovako napete i izjednačene utakmice. Radile smo dobro cijeli tjedan, sa željom da ostvarimo dobar rezultat i ponosna sam na ekipu što smo uspjele. Sada s optimizmom možemo ići na uzvrat - zaključila je Mehić, inače austrijska reprezentativka.

Dvoboj u Mađarskoj igra se 7. ožujka, a s obzirom na sinoćnji ishod morat će za prolaz u finale kako god osvojiti nova tri seta: ili unutar pet setova, ili dva plus zlatni set.

U prvoj utakmici drugog polufinala, Calcit je kao gost pobijedio mariborski Branik sa 3:0 (25:21, 25:13, 25:19).

MLADOST 3
BEKESCSABA 2

(23:25, 25:13, 25:21, 25:27, 15:13)
ZAGREB - Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja 180. Suci: Valentar, Rozej.
MLADOST: Antunović 6, Pavičić 18, Popić, Perić, Mihaljević 25, Papac 9, Luketić, Mehić 17, Ištuk, Marković 13, Smoljan (L), Štimac (L), Koraca, Grabić 2. TRENER: Miodrag Stojaković.
BEKESCSABA: Drpa 25, Kertesz (L), Vasiljeva 10, Glemboczki 7, Olinjik, Bodnar 10, Pinter 7, Molcsanyi (L), Aktaš 6, Mosher Bagyinka 4. TRENER: Gabor Toth.
POENI IZ NAPADA: Mladost 68, Bekescsaba 49
POENI IZ SERVISA: Mladost 9, Bekescsaba 10
POENI IZ BLOKA: Mladost 13, Bekescsaba 10
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Mladost 23, Bekescsaba 30

Linker
09. prosinac 2023 18:15