Samanta Fabris

 FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
LIGA PRVAKINJA

Samanta Fabris među elitom: Poznati su svi polufinalisti elitnog klupskog natjecanja

Dok je put kroz skupinu bio relativno lagan, u četvrfinalu je Samantin klub imao velike muke s poljskim Rzeszowom
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. ožujak 2023. 20:56

Četvrtak je dao odgovore o posljednja dva mjesta u polufinalu Lige prvakinja za odbojkašice, a bit će to prava turska sapunica, štoviše istanbulska. Jer među četiri najbolja kluba, čak su tri iz turske prijestolnice: Eczacibaši, Vakifbank i Fenerbahče, “uljez” je talijanska Novara.

Iz hrvatske perspektive vrijedna je sponzaja da još jednom među četiri najbolje ekipe Starog kontinenta imamo i jednu hrvatsku odbojkašicu. To je, naravno, Samanta Fabris, naša najbolja odbojkašica posljednjih godina, koja nosi dres Eczacibašija.

I dok je put kroz skupinu bio relativno lagan, u četvrfinalu je Samantin klub imao velike muke s poljskim Rzeszowom. Doduše, u prvoj je utakmici u gostima Eczacibaši pobijedio 3:1, ali poljska je ekipa u uzvratu u Istanbulu vodila 2:1 u setovima i bila blizu senzacije. Ipak, na pogon ponajbolje igračice svijeta, Srpkinje Tijane Bošković (30 poena), turski je klub, jedini od tri iz europskog dijela Istanbula, slavio u pet setova i vizirao polufinale.

Samanta Fabris, koja nije ulazila u igru u četvrtfinalnim utakmicama, sudjelovat će tako u svom trećem polufinalu Lige prvakinja. Oba ranije igrala je s talijanskim Coneglianom, a u sezoni 2017/18. osvojila je treće mjesto, dok je 2018/19. izgubila finale od Novare.

Eczacibaši će, inače, sada u polufinalu (dvije utakmice) igrati upravo protiv Novare, dok će vrući, “kvartovski” okršaj Vakifbanka i Fenera u azijskom dijelu Istanbula, dati druge finalistice. Bit će to repriza lanjskog polufinala, u kojem je Vakifbank prošao dalje tek nakon zlatnog seta.

Fenerbahče je u četvrtfinalu, inače, izbacio Conegliano, kojeg vodi bivši hrvatski, a kasnije srpski, pa po novome turski izbornik, Daniele Santarelli. Fener je slavio već u prvoj utakmici s uvjerljivih 3:0 s time da je u sva tri seta ostavio talijanski sastav ispod 20 poena, štoviše samo 55 osvojenih poena najmanje je u povijesti za Conegliano u Ligi prvakinja. Uzvrat je bio izjednačeniji, ali samo prividno jer nakon što je ekipa Zorana Terzića dobila prva dva seta sve je bilo jasno, pa se Conegliano tek utješio s pobjedom u pet setova.

Inače, talijanski je klub u posljednjih šest godina svaki put igrao najmanje polufinale LP (osvojio titulu 2021), ali očito je gubitak Paole Egonu bilo nemoguće nadomjestiti. Egonu je, pak, vodila Vakifbank do prolaza protiv Milana, a možda ga odvede i do obrane naslova klupskih prvakinja Europe.

Kod odbojkaša, polufinalisti su poznati od ranije, a tu je društvo ipak malo raznolikije. Jedan par čine turska Halkbank Ankara i poljski Jastrzebski, a drugi poljski Azoty Kozle i talijanska Perugia, koja je u četvrtfinalu izbacila Berlin, kojeg vodi hrvatski izbornik Cedric Enard.

SEMAFOR

ČETVRTFINALE: Eczacibaši - Rzeszow 3:2 (3:1), Conegliano - Fenerbahče 3:2 (0:3), Novara - Stuttgart 3:0 (3:1), Milano - Vakifbank 2:3 (0:3).

U polufinalu igraju: Novara - Eczacibaši, Vakifbank - Fenerbahče.

Linker
22. travanj 2024 17:22