Ronald Gorsic / CROPIX
EP U ODBOJCI

ODBOJKAŠICE S VELIKIM OČEKIVANJIMA ZAPOČINJU EUROPSKU SMOTRU 'Cijelo smo ljeto radili na smanjivanju grešaka, EP će pokazati jesmo li i uspjeli'

Talijanski stručnjak Daniele Santarelli, aktualni dvostruki prvak na Apeninima, lani je preuzeo izborničku klupu hrvatske odbojkaške reprezentacije s kojom danas (15.00) protiv Azerbajdžana otvara Europsko prvenstvo
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 23. kolovoz 2019. 12:42

Daniele Santarelli prošlog je ljeta preuzeo dužnost izbornika hrvatske ženske reprezentacije. U ruke je dobio ekipu koja je netom osvojila zlato na Mediteranskim igrama, ali objektivno nije to natjecanje koje daje pravu sliku mogućnosti neke reprezentacije.

Talijan, koji je u međuvremenu kao trener obranio titulu prvakinja Italije, dobio je ugovor na godinu i pol, zaključno s Europskim prvenstvom koje za hrvatsku selekciju počinje upravo danas u Budimpešti. I tu bi se zapravo najbolje i najviše trebao pokazati njegov rad s hrvatskim odbojkašicama...

- Startali smo ljetos s bitno drugačijom selekcijom nego što je imamo sada za Europsko prvenstvo. Imamo mnogo mladih igračica u ekipi i bilo je vrlo važno pokušati ih sve nekako provjeriti. Zato sam se od početka priprema za Zlatnu Europsku ligu odlučio uhvatiti ukoštac s dvije mlade igračice na poziciji organizatorice igre, dvije 19-godišnjakinje bez većeg iskustva, Štimac i Deak. Ali, vrlo talentirane igračice. Puno smo radili, i vrlo sam zadovoljan kako je to na kraju ispalo. Dakle, u najjačoj skupini Europske lige mi smo igrali finale i na kraju osvojili s tako mladim timom srebrnu medalju, što smatram velikim uspjehom. Trebalo je puno dobre volje i vremena da stvari sjednu na svoje mjesto, da se ta mlada reprezentacija uigra, pogotovo što smo imali, ponavljam, dvije iznimno mlade organizatorice igre. To je bilo vrlo važno iskustvo za sve nas.

Ipak, za drugi dio priprema donekle ste promijenili sastav, uveli neke iskusnije igračice.

U optimalnoj smo formi

- Drugi je dio priprema, za Europsko prvenstvo, druga priča. Tu smo vratili neke iskusnije igračice, koje smo onda priključili ovim mladima koje su već odradile jedan dio priprema prije. Pokazalo se to kao dobro rješenje, jer su nam te iskusnije igračice, poput Šamadan, Ikić, Brčić, svakako i Popović, koja je i prije bila s nama, dale jednu novu dimenziju, i uz njih su mlađe igračice dobile više samopouzdanja i brže su napredovale.

Bilo je i nekoliko “kontrolnih točaka”.

- Odigrali smo nekoliko pripremnih utakmica, s Bugarskom dvije utakmice u Osijeku, gdje nam je i bila baza, u Slovačkoj protiv domaće ekipe koju smo dobili sva tri puta, te posljednje u Turskoj, na Gloria cupu, najjačem svjetskom turniru u tom trenutku, što nam je iznimno koristilo. Napredovali smo iz utakmice u utakmicu, pogotovo to mogu reći za Tursku, pa mi se čini da smo sada u optimalnoj formi za Europsko prvenstvo.

Na kojem otvarate skupinu C današnjom utakmicom protiv Azerbajdžana.

RASPORED NAŠE SKUPINE:
Petak, 23. kolovoza
15.00 Hrvatska - Azerbajdžan
17.30 Nizozemska - Rumunjska
20.30 Mađarska - Estonija
Subota, 24. kolovoza
18.00 Estonija - Hrvatska
20.30 Rumunjska - Mađarska
Nedjelja, 25. kolovoza
15.30 Azerbajdžan - Nizozemska
18.00 Estonija - Rumunjska
Ponedjeljak, 26. kolovoza
18.00 Nizozemska - Hrvatska
20.30 Mađarska - Azerbajdžan
Utorak, 27. kolovoza
18.00 Nizozemska - Estonija
20.30 Rumunjska - Hrvatska
Srijeda, 28. kolovoza
15.30 Azerbajdžan - Estonija
18.00 Hrvatska - Mađarska
Četvrtak, 29. kolovoza
15.30 Rumunjska - Azerbajdžan
18.00 Mađarska - Nizozemska

- S Azerbajdžanom sigurno neće biti lako, ne samo zato što je to prva utakmica, već i stoga što se radi o vrlo dobroj reprezentaciji koja ima nekoliko izvanserijskih igračica. Mi ćemo u tom susretu morati pokazati sve ono najbolje što znamo i možemo, ako želimo pobijediti. A želimo, naravno. Ne smijemo si više dozvoliti previše pogrešaka, pogotovo ne pogrešaka u nizu, u serijama. Jer, ovo je jedna sasvim druga razina utakmica od onog na što smo možda navikli.

Nakon Azerbajdžana slijedi Estonija.

- Potpuno drugačiji tip utakmice. One su prema mojem mišljenju, iznenađenje ovog EP-a, no nisu one rekle posljednju riječ, i protiv njih se nikako ne smije dogoditi bilo kakvo opuštanje.

A onda, “majka svih utakmica” u skupini, protiv Nizozemske.

- Snažna ekipa, favorit skupine, bez daljnjega, ali mi im to nikako nećemo priznati. Utakmica koja određuje plasman, prema mojem mišljenju.

Još slijede Rumunjska i domaćin Mađarska.

- Ne znam još puno o Rumunjskoj i ne želim se opterećivati jer ćemo imati sasvim dovoljno vremena vidjeti ih na djelu u našoj skupini. Siguran sam da su se spremile najbolje što su mogle, i da su to ekipe koje nemaju što izgubiti na ovakvim natjecanjima. Posljednji susret protiv Mađarske možda hoće, a možda i neće određivati konačni plasman, a one će kao domaćini skupine sigurno imati vjetar u leđa, barem što se publike tiče.

Skrivanje karata

A onda slijedi drugi dio.

- Nadamo se. Da, planiramo drugi krug, jedino još ne znamo s koje pozicije, jer četiri najbolje plasirane iz skupine idu dalje. Želja nam je biti među prve dvije ekipe u našoj skupini, pa bismo samim time dobili ipak lakše suparnice u nastavku natjecanja.

OK, “skrivate karte”, nećete puno o suparnicama, shvatljivo. Recite nam onda još malo o pripremama, dugo su trajale, cijelo ljeto, za većinu djevojaka od 13. svibnja, sa samo tjedan dana odmora.

- Ono na čemu smo radili veliki dio priprema određeni je balans unutar ekipe, pokušali smo smanjiti te neke pogreške na što manju mjeru, pogreške uzrokovane neiskustvom i neuigranošću, što je i logično kod mladih igračica. To je škola koju smo morali proći, na to smo se i pripremili. Radili smo zaista puno na pripremama, i kolektivno i individualno, i nadam se anulirali te pogreške, barem ih smanjili na podnošljivu mjeru. Ja vidim veliku promjenu sada u odnosu na početak priprema.

Dolazite iz odbojkaški puno uređenije zemlje, iz Italije, poznate kao izvoznice trenera i odbojkaških stručnjaka svake vrste. Uzgred ste i trener europskog klupskog doprvaka iz Congliana. Kako ste zadovoljni radom u Hrvatskoj?

- Jako, imao sam svu moguću pomoć Saveza, svi su bili uvijek vrlo kooperativni i susretljivi, svaki naš zahtjev bio je usvojen. Iako, moram priznati, nismo tražili ništa nerealno u trenažnom procesu. Zaista sam zadovoljan suradnjom na svim razinama, a to je jako važno, jer smo se svi mi, i stručni stožer i igračice, mogli posvetiti samo onome zbog čega smo se i okupili, pripremama i treniranju, nismo se bavili nikakvim drugim problemima. Svi smo bili na istom putu, a opet, svaki na svoj način.

Linker
03. svibanj 2024 09:50