Dino Panato/Getty Images for FIVB / Getty Images for FIVB
UŠLE U DRUGU JAKOSNU SKUPINU

VELIKI USPJEH HRVATSKE Odbojkašice bez pola prve momčadi osvojile World Grand Prix!

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 20. lipanj 2016. 15:49

Ženska odbojkaška reprezentacija pobijedila je u finalu završnice FIVB World Grand Prixa treće skupine u Almatiju domaći Kazahstana 3:0 i plasirala se ponovo u drugu jakosnu skupinu, iz koje je lani ispala. Usput su zaradile 25.000 dolara za prvo mjesto.

Hrvatske odbojkašice opet su igrale na najvišoj razini, nije ih zbunila ni iznimno bučna publika pa i na trenutke vrlo dobra igra domaćina. Ponovo je najbolja bila Samanta Fabris, koja je bila najbolja igračica cijelog turnira. Odlično su igrale Mia Jerkov, Mira Topić i Ana Grbac, koje su najzaslužnije za sjajan rezultat.

Izniman doprinos dala je mladi libero Rene Sain, koja je odigrala sve utakmice. Jednako tako odlično su igrale i najmlađa igračica reprezentacije, srednje blokerice Ema Strunjak te Beta Dumančić, koje su bile standardne članice prve postave.

Reprezentacija je prošla iznimno težak put do Final Foura. Prvo je odradila 12 dana teških priprema u Rovinju, potom je odigrala 8 utakmica na tri turnira na tri različita kraja svijeta: u Bendingu u Australiji, u Chicilayu u Peruu te u Almatiju u Kazahstanu, uz 6 prijateljskih susreta. Odbojkašice su pri tome provele u zrakoplovima više od 60 sati te prevalile oko 50.000 kilometara. Još su četrdesetak sati proboravile na aerodromima čekajući veze za daljnja putovanja.

Zabilježile su 13 pobjeda i jedan poraz od Perua, koji su kasnije eliminirale u polufinalu Final Foura.
U prvom setu Kazahstan je poveo 3:0 i 5:2. Posebno je bio katastrofalan prijem servisa. No, nakon što su se oslobodile početne nervoze i treme, kojoj su posebno podlegle mlađe igračice, povele su 13:11, a domaće izgubile početnu sigurnost. Naše su se reprezentativke razigrale te dobile set 25:19. U tom razdoblju igre Samanta Fabris uništila je Kazanhstanke sjajnim servisima i smečevima.

Drugi set naše su odbojkašice započele sjajno, povele 4:0, 9:3 i 11:5. Kazahstanke su smanjile na 19:16, potom izjednačile na 21:21, povele 22:21. No, u rijetko dramatičnoj završnici, premda su učinile i nekoliko tehničkih pogrešaka, naše su igračice ipak bile smirenije te dobile set 29:27.
Posljednji, treći set ponovo je pokazao dominaciju naših, povele su 7:3, domaće su izjednačile na 8:8, a tada je uslijedila serija odličnih servisa Ane Grbac te još boljih napada Samante Fabris za novu seriju naših od četiri poena za vodstvo 12:8. Kazahstanke su došle na samo poen zaostatka, 14:13, no, tada je Karla Klarić odigrala dva odlična bloka i dva još bolja napada, a Fabris s dva as-servisa dotukla domaće pa su izgubile set 25:16.

U susretu za 3. mjesto Peru je pobijedio Kolumbiju 3:2 (25:17, 21:25, 25:22, 23:25, 15:6).

--------------------------------------------------------------------------------------

Nadam se da će ih svijet što prije vidjeti
Izbornik Miroslav Aksentijević je naravno prezadovoljan nastupima svojih igračica:
- Jako sam ponosan na ekipu. Djevojke su pokazale karakter. Sretan sam što smo početkom nove ere u hrvatskoj odbojci uključili nekoliko mladih igračica i nadam se da će ih cijeli svijet što prije vidjeti.

(25:19, 29:27, 25:16)
HRVATSKA: Sain (L), Grbac 4, Strunjak 3, Jurišić, Topić 7, Jerkov 2, Vranković, Dumančić 9, Fabris 27, Klarić 4, Brčić, Cvetnić. IZBORNIK: Miroslav Aksentijević
KAZAHSTAN: Fendrikova (L), Isajeva, Kavtorina (L), Ždanova 5, Sitkazinova, Lukomskaja 2, Šenberger 5, Tatko 2, Ilina 2, Beresneva 12, Rubcova 1, Batkuldina, Anikonova 10, Anarbajeva 4. IZBORNIK: Vjačeslav Šapran.
POENI OD BLOKA: Hrvatska 12, Kazahstan 6
POENI NA SERVISU:Hrvatska 8, Kazahstan 6
POENI U NAPADU: Hrvatska 36, Kazahstan 31
POENI NA POGREŠKE SUPARNICA: Hrvatska 23, Kazahstan 19

---------------------------------------------------------------------------------------

Linker
03. svibanj 2024 18:28